10.3.15

Neerpelt



Neerpelt

Start : Neerpelt
Afstand:40 km
Bewegwijzering : knooppunten Limburg en Noord Brabant
GPS: Neerpelt, NMBS-station, Stationsstraat 84

DE ROUTE :

241-220-564-218-217-36-38-216-514-562-563-568-213-201-204-202-209-206-245-241

Eerst fiets je noordwaarts langs de oude spoorlijn die ooit Hasselt met Eindhoven verbond richting Achelse Kluis. Ook de finale kilometers gaan op diezelfde spoorbedding.

Op de route :

--Station Neerpelt

--Neerpelt
Neerpelt vind je in het uiterste noorden van Limburg, aan het kanaal Bocholt-Herentals en de grens met Nederland. Ten oosten van de kern loopt de Dommel, een riviertje dat zich bij de Nederlandse grens ook door het natuurreservaat Hageven slingert. De afwisselende fauna en flora geven een beeld van het prachtige landschap in de Noorderkempen. Neerpelt is uitgegroeid tot een belangrijk commercieel en dienstverlenend centrum met een druk sportief en cultureel leven. Op het grondgebied van de Neerpeltse deelgemeente Sint-Huibrechts-Lille zijn bij opgravingen sporen aan het licht gekomen van een prehistorisch grafveld. In het museum De Roosen zijn de vondsten tentoongesteld. Er is ook een uitgebreide schelpencollectie te bewonderen. In het Heemmuseum Nederpeelt kun je een reconstructie bekijken van het leven in Noord-Limburg vanaf de prehistorie. Het landelijke Neerpelt werd in de 19de eeuw door het kanaal Bocholt-Herentals en een spoorlijn met Antwerpen en de rest van Limburg verbonden. Dat was het startsein voor de industrialisering van het naburige Overpelt, een expansie waar ook Neerpelt mee van profiteerde.

--Sint-Benedictusabdij/De Achelse Kluis
De oorsprong van de Sint-Benedictusabdij gaat terug tot de 17de eeuw. De huidige abdij en de meeste bijgebouwen dateren uit de 19de eeuw. In een nis in het poortgebouw staat een beeld van de Heilige Benedictus. De abdij is niet toegankelijk voor het publiek; de kerk met het beroemde orgel wel. Er is een galerie/boekenwinkel, een herberg en een levensmiddelenwinkel. Bezoekers zijn ook welkom bij het gebed. Naast de ingang van het gastenhuis ligt de bezoekerskapel. Die is voor iedereen dagelijks toegankelijk.

--Achelse Kluis
In een uithoek van de provincie Limburg, net voor de Belgisch-Nederlandse grens, ontdek je de Sint-Benedictusabdij Achelse Kluis. Op deze plek met een lange religieuze traditie stichtten de trappistenmonniken van Westmalle in 1846 de Sint-Benedictusabdij. De monniken leven hier nog steeds volgens de strenge regel van de heilige Benedictus: 'ora et labora' - bid en werk. Zij brouwden hier o.a. bier tot de Eerste Wereldoorlog er een abrupt einde aan maakte. Pas in 1998 werd de brouwtraditie hervat en nu worden hier bieren van 5, 8 en 9,5% (volume) alcohol gebrouwen. In de omgebouwde voormalige stallen vind je nu ook de herberg-cafetaria van de abdij. Er is bovendien een uitgebreid zonneterras. Leuk is dat de herbergzaal uitzicht biedt op de brouwketels van de brouwerij. Behalve de Achel Trappist vind je hier een ruimer aanbod aan dranken, gebak, kleine gerechten (zoals lekkere abdijsoep) en zelfgemaakt trappistenijs (zonder alcohol!).

--Domeinbos De Warande
Ten oosten van Achel kun je het bijna 43 ha grote Warandebos al wandelend verkennen. Door de bevloeiing met Maaswater van de oorspronkelijk zure en arme zandbodem ontstond een grote diversiteit van plantensoorten. Ook een groot aantal kalkminnende planten, die volkomen vreemd zijn aan de Kempen, bijvoorbeeld de herfsttijloos. Een opmerkelijke verschijning in het domeinbos is de glimworm. Een bosleerpad slingert door het groen. Behalve populieren komen in het bos vooral vrij jonge aanplantingen voor van boskers, gewone es, zomer- en wintereik, gewone esdoorn, beuk, zwarte els en berk. Enkele weilanden bleven nog behouden zoals vroeger. Ze zijn omzoomd met statige, hoogstammige eiken of populieren, die prachtige accenten leggen in het landschap. De oudere fijnsparren en populieren worden geleidelijk vervangen door inheemse, langlevende boomsoorten.

--Overpelt

Deze woongemeente in het noorden van Limburg is door een netwerk van wegen, spoorwegen en het Kempens Kanaal verbonden met gemeenten in Antwerpen en Limburg. Je vindt Overpelt tussen de beekvalleien van de Oude Dommel en de Holvense beek. Het zuidwesten heeft een uitgesproken groen karakter met o.m. de natuurgebieden 't Plat en het Park der Lage Kempen. Overpelt is ook een belangrijk onderwijs- en verzorgingscentrum voor de omgeving, met een druk sportief en cultureel verenigingsleven. De vermoedelijk oudste benaming van Overpelt is 'Palethe' of 'moerasgrond'. Deze naam werd voor het eerst vermeld in 815. Het eigenlijke fundament voor het latere Pelt werd echter gelegd in de Frankische tijd. Tijdens de middeleeuwen (12de eeuw) was de parochie in handen van de norbertijnenabdij van Floreffe. Op wereldlijk vlak behoorde Overpelt tot het graafschap Loon. In de 16de eeuw was het een belangrijk handelscentrum. Rond deze periode brachten de Teuten (rondtrekkende handelaars) de eerste welvaart naar de streek. Een opmerkelijke figuur uit de Overpeltse geschiedenis is drossaard J.M. Clercx, bekend om zijn strijd tegen de Bokkenrijders. Overpelt bleef tot in de 19de eeuw een gemeente die zich hoofdzakelijk op landbouw richtte. Hierin kwam verandering door de industrialisatie die begon met de vestiging van een metaalfabriek in 1888.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten