10.3.15

Zoutleew – Landen


Zoutleew – Landen

Start : Zoutleeuw
Afstand : 51 km
Bewegwijzering : Knooppunten Vlaams-Brabant en Limburg
GPS : grote markt Zoutleeuw

DE ROUTE :

21-50-58-54-55-56-57-82-53-52-358-187-188-191-48-51-21


Wie Haspengouw zegt, denkt zonder twijfel aan de fruitstreek in Limburg. Maar in Vlaams-Brabant, tegen de grens met Limburg aan, staan al minstens evenveel prachtige fruitgaarden. Dat is Brabants Haspengouw. De streek is doordrenkt door het water van de Kleine en de Grote Gete. De waterlopen zorgden al erg vroeg voor leven in de brouwerij. Overal worden sporen aangetroffen van de Merovingers, niet in het minst onder invloed van Pepijn van Landen, die tot de stamvaderen van Karel de Grote behoort. De enige centrumstad op dit traject is Zoutleeuw. Doordat de Beeldenstorm en andere onlusten aan deze stad voorbijgingen, behield Zoutleeuw heel veel oude monumenten. Het is een prima uitvalsbasis om na het fietsen toch nog een snelle stadswandeling te maken, voor je je op een terrasje neervlijt.

Op de route :

--Halle
De Halle in Zoutleeuw werd gebouwd nadat de stad zich in de middeleeuwen ontwikkelde tot belangrijk handelscentrum. Zoutleeuw had in 1281 al een Vleeshuys of Vleeshalle gehad, maar de huidige Lakenhalle moest het te klein geworden gebouw vervangen en ook getuigen van de grootheid van de stad. De nieuwe hal werd in de 16de eeuw opgetrokken op de muur van de eerste vestingwal, die nog steeds de achtergevel is. Behalve voor handel werd het gebouw ook gebruikt als ontmoetingsplaats en kazerne voor de Schuttersgilde, die in de middeleeuwen een zuiver militaire functie hadden. Vandaag kan hier ook de dorstige gelaafd worden en de honger naar nieuwsgierigheid gestild: in de Halle zijn de Toeristische Dienst en een taverne gevestigd.

--Sint-Leonarduskerk
De voormalige collegiale is het hart van het schilderachtige en gemoedelijke stadje Zoutleeuw. Omdat de Beeldenstorm aan de kerk voorbijging, zijn nog heel wat unieke kunstwerken bewaard gebleven. Daarvan zijn het sacramentshuis, de paasboom en het Marianum de opvallendste. De Barbaratoren, ooit de belforttoren van de stad, werd uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed en in de beiaardtoren bevinden zich de oudste in serie gegoten beiaardklokken ter wereld.

--Zoutleeuw
Op de grens van het Hageland en Haspengouw, in het oosten van de provincie Vlaams-Brabant, heet de kleine stad Zoutleeuw je welkom. Dit oude lakenstadje heeft heel wat te bieden! Als je een liefhebber bent van zachte recreatie, geniet je beslist van de talrijke wandel- en fietspaden en het provinciaal domein Het Vinne. Maar geen nood: ook de liefhebber van cultuur en geschiedenis weet hier zijn hart op te halen! Zoutleeuw behoorde in de 13de en 14de eeuw tot de zeven grote steden van Brabant. Het ontsnapte aan de Beeldenstorm in de 16de eeuw zodat je er nu kunt proeven van uniek historisch erfgoed. Zo is de Sint-Leonarduskerk op de Grote Markt de enige kerk in België met een intact gebleven middeleeuws interieur. Aan haar middeleeuwse bloeiperiode heeft de stad enkele prachtige monumenten overgehouden. Daarvan zijn het 'Marianum' en de sacramentstoren de meest opvallende.

--Historisch stadhuis
'Imposant' is het minste wat je van het stadhuis van Zoutleeuw kunt zeggen! Het werd gebouwd in de 16de eeuw in een overgangsstijl van gotiek naar renaissance. Doe beslist even de moeite om hier naar binnen te wandelen: op de tweede verdieping is een permanente archeologische tentoonstelling ondergebracht.

--De Cleyne Taefel

--Bistro het Vinne
Het provinciedomein van 130 ha is sinds 2004 een toegankelijk natuurreservaat. In de middeleeuwen werd hier turf gestoken. De kuilen die zo ontstonden, vulden zich met water. Wandelpaden doorkruisen het gebied. Je kunt er een observatietoren beklimmen. Uitblazen kan met een streekgerecht in de aanpalende bistro.

--Provinciedomein Het Vinne
Het provinciedomein Het Vinne, een natuurgebied van 120 ha, is een uitgelezen plek om even tot rust te komen. Het was vroeger het grootste natuurlijke meer van België, maar in 1841 werd het drooggelegd ten behoeve van landbouw en turfwinning. Na de aankoop in 1930 door een luciferfabrikant werd het domein beplant met populieren (houtwinning), maar in 2005 werd hier het grootste binnenmeer van Vlaanderen hersteld. Sindsdien is het een waar vogelparadijs en kan de natuurliefhebber er zijn verrekijker tevoorschijn halen. Het sterk wisselende landschap is volop in ontwikkeling en biedt een ongekende rijkdom aan (zeldzame en minder zeldzame) vogel- en insectensoorten. Op het domein grazen Galloway-runderen, wat voor een zeer verscheiden vegetatie zorgt. Geniet ook met volle teugen van een wandeling over de paden rond het meer. Rond de Vinnehoeve is er een speeltuin, een speelbosje, een kruidentuintje, een zintuigenbeleefpad, een Olympisch pad, een bezoekerscentrum, een fietsverhuurdienst (met ook aangepaste fietsen voor mensen met een beperking) en een cafetaria. De omgeving van de Vinnehoeve is toegankelijk voor rolstoelen. In het bezoekerscentrum kun je daisy-spelers ontlenen voor een kort bezoek aan de kruidentuin en voor uitleg bij de reliëfplannen van het gebied. De wandeling rond het hele meer is niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Bij regenweer zijn laarzen noodzakelijk.

--Café In de Smis

--Landen
Het landelijke Vlaams-Brabantse Landen ligt op de grens met Luik, Limburg en Waals-Brabant. Je ziet er veel uitgestrekte akkers waarop graan wordt verbouwd. Sinds jaar en dag heeft Landen ook een belangrijke landbouwmarkt. In Rufferdinge kun je in het bezoekerscentrum en de gerestaureerde watermolen je bezoek aan Landen en omgeving goed voorbereiden. Op een reuzegrote, interactieve kaart zie je alle bezienswaardigheden en recreatiemogelijkheden van de streek. Andere uittips zijn een bezoek aan de archeologische site Sinte-Gitter, een bezoek aan de oude en zeer mooie kerkjes Sint-Amandus in Wezeren en Sint-Jan de Doper in Walsbets. In natuurgebied de Beemden kun je vrij wandelen op de bewegwijzerde paden. Er is ook een kleine speeltuin.

--Watermolen en Bezoekerscentrum Rufferdinge
Het bezoekerscentrum Rufferdinge is een ideale uitvalsbasis voor een kennismaking met de streek en het verleden van Landen. Het complex herbergt behalve de ruimten van het bezoekerscentrum en de toeristische dienst ook een prachtig gerestaureerde watermolen en een knusse taverne. Je kunt er interactief op avontuur aan een reuzegrote kaart van Landen met een scherm waarop je de bezienswaardigheden, de fiets- en wandelroutes kunt aantikken en die krijg je dan meteen te zien. In de 'schatkamer' neem je een duik in het verleden van Landen aan de hand van archeologische vondsten en een aantal mooie maquettes. Een objectentafel roept herinneringen op aan belangrijke gebeurtenissen in Landen. Ook de archeologische vindplaats krijgt de nodige aandacht.

--Romeinse Weg
Je ontmoet straatnaambordjes met het opschrift Oude Heerweg en Romeinseweg. Je fietst hier inderdaad over de oude heerbaan die Tongeren met Tienen en verder met Bavay verbond. Dit was de verre voorloper van de E40. Je herkent de Romeinse gewoonte om wegen kaarsrecht en boven op een heuvelkam aan te leggen.

--Linter
De landelijke gemeente Linter ligt in de vallei van de Grote en de Kleine Gete in een golvend Haspengouws landschap in het oosten van Vlaams-Brabant. De gemeente bestaat uit zeven deelgemeenten en heeft interessante bezienswaardigheden die stammen uit een zeer ver verleden. De oudste bewoningssporen die hier gevonden zijn gaan terug tot 5000 voor Christus toen de bandkeramiekers hier gevestigd waren. In Overhespen kun je een Romeinse grafheuvel en het tracé van een oude heerbaan bekijken. In Orsmaal-Gussenhoven vind je nog de ruïnes van een oud feodaal kasteel. Deze vruchtbare streek heeft ervoor gezorgd dat hier diverse religieuze gemeenschappen gesticht zijn, zoals de Maltezer orde in Wommersom, en dat er kastelen gebouwd zijn zoals dat van Neerlinter. Langs de Gete kun je genieten van de vele mooie beemdenlandschappen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten