11.3.15

Ieper


Ieper
De Vredesroute op Knooppunten

Start : Ieper station
Afstand 43 km
Bewegwijzering : Knooppunten Westhoek
GPS : Rene Colaertplein Ieper,

DE ROUTE :

36-38-39-30-33-34-35-24-64-23-22-27-30-31-41-42-44-46-47-48-36

Op de route :

--Vestingen
Vestingen werden in de middeleeuwen aangelegd om de stad te verdedigen, halfweg de 19de eeuw werden op de hoge bermen van de Ieperse vestingmuren heerlijke wandelparken aangelegd. Anderhalve eeuw later, in 1999, werd een gloednieuwe vestingwandelroute in gebruik genomen met natuur- en cultuurhistorische informatieborden en audiovisuele presentaties. De huidige structuur van die vestingen is het werk van Vauban, een Franse vestingbouwer en minister onder Lodewijk XIV. De gewelven van de vestingen doorstonden tijdens de Eerste Wereldoorlog de zwaarste beschietingen. Als je de ondergrondse gebouwen, waarvan de overdekte zalen, gangen en kazematten vroeger dienstdeden als slaapvertrekken, hoofdkwartieren en hospitalen wilt bezoeken, kan dat onder leiding van een stadsgids. Die boek je bij de dienst toerisme van Ieper.

--Rijselpoort
Om de oudste nog bestaande stadspoort van Ieper te zien, moet je naar de Rijselstraat. Alleen van deze stadspoort bleven de originele ruimtes bewaard. De poort werd verschillende keren verbouwd. Vauban liet de torens verlagen en de wal verbreden. Naast de brug bevinden zich de Bourgondische torens, de 14de-eeuwse saskamer en het poortwachtershuis. Het elegante boogbruggetje werd eind 19de eeuw gebouwd. De poort geeft toegang tot het wandel- en natuurgebied De verdronken weiden en sluit aan bij de bewegwijzerde vestingroute.

--Vivaldi
Als erkend fietscafé is de Vivaldi een aanrader tijdens de… vier seizoenen! Het interieur is adembenemend en de chef serveert er de lekkerste vlees- en visgerechten. In de namiddag is het een tearoom waar vooral de pannenkoeken en appelbeignets succes kennen.

--Menenpoort
Om kippenvel te krijgen, de 'Last Post' aan de Menenpoort in Ieper. Elke avond om 20 u. stipt kun je dit muzikale eerbetoon aan de duizenden gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog meemaken. De Menenpoort is het bekendste Britse oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog. De poort, opgetrokken in klassieke stijl naar een ontwerp van Sir Reginald Blomfield, bevat de namen van 54.896 vermiste soldaten van het Britse rijk van vóór 16 augustus 1917. Op 11 november om 11 u. vindt een speciale 'Last Post' plaats als herdenking aan de wapenstilstand.

--Langemark-Poelkapelle
Wie het West-Vlaamse Langemark-Poelkapelle bezoekt, wordt zonder meer geconfronteerd met de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog. Het dorp is toen het toneel geweest van talrijke veldslagen en beschietingen. Niet alleen is een groot gedeelte van het historisch erfgoed daardoor verloren gegaan, ook de tol aan mensenlevens was zeer hoog. In de gemeente liggen tienduizenden soldaten begraven. In december 1914 vond de eerste zware slag plaats in Poelkapelle en bij een Duitse gasaanval in april 1915 in Langemark - de allereerste gasaanval in de moderne oorlogvoering - stierven 2000 Canadezen. Ter ere van de Canadese gesneuvelden werd in Sint-Juliaan een 10 meter hoog monument opgericht. De talrijke kerkhoven op het grondgebied van de gemeente houden de herinnering aan deze gebeurtenissen in ere. Een bezoek aan deze historische plaatsen kan ook te voet of met de fiets. Onder meer de Vredesroute loopt langs een aantal begraafplaatsen.

--Zonnebeke
Wie Zonnebeke zegt, denkt meteen aan de Eerste Wereldoorlog, toen hier zware gevechten plaatsvonden die de geschiedenis bepaald hebben. Het Tyne Cot Cemetery, de grootste Britse militaire begraafplaats ter wereld, is een eerbetoon aan de tienduizenden soldaten die in Passendale het leven lieten. Een plek om stil van te worden. In de deelgemeenten van Zonnebeke vind je nauwelijks huizen van voor de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. De strijd die er tijdens de Eerste Wereldoorlog werd geleverd, herschiep de hele streek in een puinhoop. In de zomermaanden van 1917 kwamen tienduizenden Britten en Canadezen om bij de herovering van Passendale op het Duitse leger. Op het Tyne Cot Cemetery liggen 11.856 soldaten begraven, 34.959 anderen zijn vermist. Verspreid over de gemeente liggen nog tientallen andere oorlogsmonumenten. De kerk van Zonnebeke, die in 1924 door Huib Hoste werd gebouwd, wordt beschouwd als het eerste moderne kerkgebouw in België.

--Onze-Lieve-Vrouwekerk
De Onze-Lieve-Vrouwekerk uit 1924 wordt beschouwd als het eerste moderne kerkgebouw in België. Ze werd opgetrokken na de zware verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog. Het plan werd getekend door architect Huib Hoste; baksteen en gewapend beton zijn de belangrijkste bouwstoffen. De bronzen calvariegroep boven het altaar en de twaalf apostelbeelden zijn van de hand van de Brugse kunstenaar Jules Fonteyne. Samen met architect Hoste ontwierp hij ook de glasramen.

--Memorial Museum Passchendaele 1917
In april 2004 werd het kasteel van Zonnebeke officieel heringericht als Memorial Museum Passchendaele 1917. Op de eerste verdieping krijg je een overzicht van de vijf slagen van Ieper met de nadruk op de slag van Passendale. Het museum beschikt over een unieke collectie historische voorwerpen, die aangevuld wordt met foto's, filmbeelden en kaartmateriaal. Verder daal je 6 meter af in de diepe Britse dug-out uit 1917, compleet heringericht met communicatie- en verbandpost, pompkamer, hoofdkwartieren en slaapplaatsen. In 2013 is het museum vernieuwd en uitgebreid met een bijkomend ondergronds gedeelte en 500 meter loopgraven. Het Memorial Museum is ook hét vertrekpunt bij uitstek voor een bezoek aan de slagvelden. Wie op zoek is naar een unieke frontervaring, kan vanuit het museum ook één dag van de aanval herbeleven: 4 oktober 1917. In het spoor van de Australiërs wandel je over een oud spoorwegtracé naar Tyne Cot Cemetery. Onderweg krijg je stukken van bunkers te zien en verneem je ook de verhalen van de mannen die ons meer dan negentig jaar geleden zijn voorgegaan.

--Kasteeldomein
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteeldomein van Zonnebeke grondig verwoest. Na de oorlog liet de familie Iweins het huidige kasteel optrekken in karakteristiek Normandische stijl. In 1980 kocht de gemeente Zonnebeke het domein aan. Het is sinds 1982 opengesteld als wandelgebied: een 7 ha groot prachtig parkbos met open ruimtes en een centrale vijver. Er groeien parkboomsoorten als taxus en paardenkastanje. Wie van hengelen houdt, kan aan de visrijke vijver zijn hartje ophalen. Het kasteel wordt gebruikt voor socioculturele doeleinden. In 2004 werd in het domein een nieuw museum geopend: het Memorial Museum Passchendaele 1917. Als opvolger van het Streekmuseum kiest het voor een klassieke, historische en educatieve presentatie. Je kunt de vijf slagen bij Ieper herbeleven aan de hand van indrukwekkend fotomateriaal, een nauwkeurig geselecteerde collectie met historische voorwerpen en verschillende levensechte diorama's.

--Provinciaal domein De Palingbeek
In Zillebeke, vlak bij Ieper, kun je op stap in het provinciedomein De Palingeek. Het domein is vandaag zo'n 230 ha groot. Het bestaat uit het Molenbos, de Vierlingen en de oude vaart. Je kunt er een kijkje nemen in het bezoekerscentrum, bij de sterrenwacht Astrolab Iris en in de Milieuboerderij. Het bezoekerscentrum zorgt samen met zijn partners voor een ruim aanbod van natuuractiviteiten. In het bezoekerscentrum zijn twee permanente tentoonstellingen ondergebracht. In de boerderij krijg je bruikbare tips voor het zorgzaam en diervriendelijk omgaan met huis- en neerhofdieren en het ecologisch verbouwen van groenten. Astrolab Iris is dan weer een boeiend natuurwetenschappelijk en technisch centrum. Je vindt er maar liefst twee hightechsterrenwachten. In een daarvan staat de grootste amateurtelescoop van de Benelux en Noord-Frankrijk. Behalve deze leerrijke centra bezoeken, kun je in het domein ook prachtige wandelingen maken. Poelen en moerassen, oud en jong bos, boomgaarden en bloemrijke graslanden, ligweiden of een speelplein wisselen elkaar af. Uitgestrekte bewegwijzerde wandelpaden brengen je naar de mooiste plekjes.

--Bedford House Cemetery
De geallieerden gebruikten het voormalige, omwalde landgoed Rosendael als veldhospitaal en noemden het Bedford of Woodcote House. De militairen die in de verpleegpost het leven lieten, werden in het park begraven. Het kasteel verdween, het kerkhof en de omwalling bleven. Er liggen in totaal 5208 gesneuvelden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten