16.4.19

Merksplas



Merksplas
Streek van landlopers en Grenswippers

Start :Wortel
Afstand : 30 km
Bewegwijzering : Knooppunten
GPS :Wortel, Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41

DE ROUTE :

10-99-12-11-35-29-36-85-71-72-30-34-10

Zowel in Merksplas als in Wortel huisden vroeger landloperkolonies. Duizenden landlopers en bedelaars met een strafblad werden er heropgevoed. Ze leerden er de boerenstiel. Vandaag zijn de kolonies waardevolle erfgoedsites en worden stallen, schuren en opslagplaatsen gerestaureerd. In het Rijkslandbouwbedrijf van Wortel-kolonie is nu een bezoekerscentrum van Natuurpunt ondergebracht. Je kunt er onder andere Gagelbier proeven

In de vroegere landloperboerderij krijg je in bezoekerscentrum De Klapekster een overzicht van fauna en flora die je terugvindt in het 500 ha groot gebied. Er vertrekken korte en lange bewegwijzerde wandelingen voor wie eens van ritme wil veranderen. Op aanvraag kan dat ook met een deskundige gids. Is je tijd beperkt, maar wil je toch een ingeleefd inzicht, dan is er nog het natuurleerpad. Let ook op de verweerde, zwierige letters op de voorgevel van De Klapekster. Er staat ‘Ministerie van Justitie. Rijkslandbouwbedrijf’ in een typografie die doet vermoeden dat het over een horecazaak gaat. En ja hoor: wie een ‘klapke’ wil doen met een fris glas, kan ook terecht in De Klapekster.

In de gevangenis op het domein van de Kolonie zitten jaar in jaar uit ongeveer 700 gevangenen vast. Het is een wereld op zich, met meer dan 50 nationaliteiten, waar tientallen talen door de gangen klinken en diverse godsdiensten worden beleden. De meesten van de gedetineerden zitten vast voor drugsdelicten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten