18.3.19

Heusden-Zolder



Heusden-Zolder

Start : Heusden-Zolder
Afstand : 49 km
Bewegwijzering : Knooppunteb
GPS : Sporkstraat 2 3550 Heusden-Zolder Limburg België
startpunt : Knooppunt 303 Laarstraat


DE ROUTE :

303-304-306-319-523-329-30-33-88-34-357-315-314-313-312-303


Verken één van de grootste natuurgebieden in Vlaanderen, waar zeldzame planten en dieren in alle rust kunnen leven.
De Vallei van de Zwarte Beek ligt ten noorden van het plaatsje Lummen en beslaat ongeveer 1500 hectare. Tussen de bomen weerklinkt het geroffel van de zwarte specht en het gefluit van de boomleeuwerik en de blauwborst. De watersnip leeft aan de oevers van de Zwarte Beek, de Winterbeek en de Oude Beek. Deze watertjes zoeken kronkelend hun weg door bossen en moerassen, maar ook door hooi- en weilanden. Om dichtgroei van het gebied te voorkomen, maar om een natuurlijk manier van onderhoud te gebruiken, worden fjordenpaarden en Schotse Angus-Aberdeens ingezet om het gebied kort te wieken.
De diversiteit in het gebied heeft als oorzaak dat het op het kruispunt van drie verschillende streken ligt, net als het plaatsje Lummen zelf. Geografisch gezien heeft het gebied kenmerken van het Hageland, Haspengouw en de Kempen. Er heerst een gemoedelijke, rustieke sfeer en de landelijke omgeving zorgt er voor dat je heerlijk kunt ontspannen.
De route voert je langs Ruïne Sint-Jan de Doperkerk. Deze kerk werd in de dertiende en veertiende eeuw gebouwd van ijzerzandsteen, maar werd tijdens de godsdienstoorlog die woedde van 1578 tot 1580 verwoest. De ruïnes zijn beschermde monumenten. Het koor, de scheiboog tussen koor en transept, een overblijfsel van het transept en een stuk sacristie worden bedekt met een dikke laag klimop, waardoor de ruïne er prachtig bij staat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten