16.4.19

Hechtel-Eksel



Ontdek de kapelletjes van Hechtel-Eksel

Start : Hechtel-Eksel
Afstand : 30 km
Bewegwijzering : Knooppunten
GPS : Parking «Twaalf Septemberstraat»
Rhijnweg 3940 Hechtel-Eksel Limburg Belgiƫ

DE ROUTE :

515-248-257-258-515


voor de routebeschrijving van de kapellekes zie link



Omschrijving
Deze route neemt je mee door een van de groenste gemeenten van Vlaanderen: Hechtel-Eksel. Samen met de gemeente Overpelt en de stad Lommel vormt deze gemeente het 'Bosland', het grootste en meest kindvriendelijke bos van Vlaanderen.

Op pad

Kom tot rust tijdens een ontspannende fietstocht tussen de uitgestrekte natuur of ontdek de rijke geschiedenis van deze gezellige gemeente, met enkele verborgen kapellen en andere erfgoedpareltjes als kers op de taart. Onderweg zie je regelmatig een terrasje waar je geniet van een koffie met vlaai of een heerlijke maaltijd.

Hechtel
Het centrum van Hechtel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig van de kaart geveegd. Bijna ondenkbaar als je er nu doorheen fietst. In het centrum bevindt zich ook likeurstokerij Korhaan, de oudste van Belgiƫ. Al sinds 1833 maakt men hier ambachtelijke likeur, jenever en advocaat. Verder ontdek je er de Dorpskapel en de kapel van het Verloren Eind.

Eksel
Eksel staat bekend als teutendorp. Een Teut was een rondreizende handelaar die gemiddeld 9 maanden per jaar van huis was om zijn goederen te verkopen. Ze trokken naar Nederland, Duitsland of nog verder om handel te drijven. Langs de route vind je nog enkele statige teutenwoningen die getuigen van de welvaart die de Teuten mee naar het dorp brachten. Ook de geschiedenis van enkele kapellen in Eksel kan in verband gebracht worden met deze teutenfamilies.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten