2.10.18

Tielt-Winge



Tielt-Winge

Start : Tielt-Winge
Afstand : 43 km
Bewegwijzering : Knooppunten
GPS : Blerebergstraat 3390 Tielt-Winge


DE ROUTE :

73-27-28-74-97-98-99-29-42-82-64-63-44-43-65-45-46-05-24-73

Het is de periode van de druiven te plukken en wijn te maken ,en natuurlijk het produkt van de vorige jaren te degusteren
In deze streek in het Hageland vind je veel heuvels met wijngaarden terug. Het zachtglooiende landschap maakt van deze route net iets meer dan een fietstocht voor de recreatieve fietser, alhoewel dat met de Ebikes tegenwoordig verleden tijd is.
Deze route is een echte aanrader voor de mensen die houden van mooie panorama's en lekkere wijnen.
De hoogste top die je bereikt in deze route is de Houwaart-berg, hier en op vele andere plaatsen krijg je mooie uitzichten voorgeschoteld.Je ontdekt op deze route een prachtig stukje Hagelandse natuur in de gemeenten Tielt-Winge en Holsbeek,Wezemaal , Houwaart

Het Hageland wordt in het zuiden begrensd door de heuvelrug van Pellenberg en in het zuidoosten door de loop van de Velpe. Het gebied ten zuiden van deze lijn wordt in toeristische publicaties vaak bij het Hageland gerekend, maar sluit landschappelijk meer aan bij Droog (Tienen, Hoegaarden, Landen) en Vochtig (Zoutleeuw) Haspengouw. De oostgrens van het Hageland wordt gevormd door de Gete en de noordgrens door de vallei van de Demer. Onder het Franse bewind werd een klein deel van het Hageland afgescheurd van de provincie Brabant en bij Limburg gevoegd. Dit deel vormt de huidige stad Halen. Landschappelijk heeft het Hageland veel gemeen met de Toscane in Italiƫ, dit geldt ook voor het aangrenzende Droog-Haspengouw.

De naam Hageland betekent niets meer dan land begroeid met dicht kreupelhout ("hage"). De naam werd gegeven toen, na de grote ontginningen in de middeleeuwen, het Hageland als enig bosrijk gebied in het hertogdom Brabant was overgebleven

Bezienswaardigheden
Diest, Aarschot, Tienen, Halen, Zoutleeuw en Scherpenheuvel-Zichem zijn historische stadjes. Enkele bezienswaardigheden zijn de abdij van Averbode, de basiliek van Scherpenheuvel en het kasteel van Horst.
In de boeken van Ernest Claes vind je typische verhalen over het leven in het Hageland van het begin van de 20e eeuw.
De regio is erg heuvelachtig. Al deze heuvelruggen zijn getuigenheuvels. In tegenstelling tot het Haspengouwse land, is de Hagelandse bodem tamelijk onvruchtbaar.
Het Hageland met zijn Diestiaanse grond is het eerste officieel erkende wijngebied in Belgiƫ. De zuiderhellingen van de Hagelandse heuvels zijn dan ook ideaal om wijngaarden op aan te planten. Zie Wijngaardberg.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten