12.4.18

RetieRetie

Start : Retie
Afstand : 47 km
Bewegwijzering :
GPS : Retie, Boesdijkhofstraat

DE ROUTE :

07-72-12-74-73-50-51-04-96-95-94-25-26-27-91-92-07

--Postel Ter heyde
In het rustige water van de kanaalkom duiken algauw waterplanten op die een ideale hechtingplaats zijn voor visseneitjes. Vlak bij de waterkant is er het terras van taverne Postel Ter Heyde, bij fietsers ongetwijfeld een van de populairste stopplaatsen in de Kempen.

--Domeinbos 'De Collateur'
Dit 15 ha grote, lintvormige bos bestaat uit de bosrijke kanten van het afwateringskanaal De Collateur, met talrijke loofboomsoorten en vaak zeldzame waterplanten. De wandeling 'Warme Netepad' loopt door dit gebied.

--Pannenkoekenboot Den Diel
Pannenkoekenboot Den Diel ligt op een unieke plek. Maar liefst drie kanalen vloeien hier samen: het Kempisch Kanaal, het kanaal Dessel-Turnhout en het kanaal Dessel-Kwaadmechelen. In de pannenkoekenboot heb je de keuze uit 285 (!) verschillende ambachtelijk bereide pannenkoeken. Duidelijk voor iedereen wat wils!

--De Vaartketser
De Vaartketser is typisch voor deze streek, meer bepaald voor Dessel. Vroeger werd hier zeer veel fijn, wit zand ontgonnen. De transportschepen werden voortgetrokken door mannen met paarden. De hoefijzers van de dieren ketsten af op het grind van de jaagpaden en maakten een typisch 'kets' geluid. Mannen en paarden noemde men vaartketsers. Dit kunstwerk herinnert daaraan.

--Sas IV-toren
Op het grondgebied van Dessel, aan Sas 4, kruisen de kanalen Bocholt-Herentals en Schoten-Kwaadmechelen. Een bijzondere plek, waar de gemeente een uitkijktoren bouwde, de Sas4-Toren. Onder aan de toren kun je terecht in het bezoekerscentrum waar je niet alleen toeristische informatie vindt, maar ook een permanente tentoonstelling kunt bezoeken. In deze tentoonstelling maak je kennis met de gemeente Dessel, NV De Scheepvaart en Sibelco NV. Hun geschiedenis is met elkaar verweven; ze brengen dan ook een gezamenlijk verhaal. Je ziet er de verbanden tussen de kanalen in Dessel en de ontginning van kwartszand door Sibelco, de waterplassen die ontstaan zijn door zandontginning en nu gebruikt worden voor recreatie en herstel van de natuur. De gemeente Dessel pakt ook uit met enkele troeven zoals het uitgebreide aanbod wandel- en fietstoerisme. De tentoonstelling is bedoeld voor jong en oud. De vele visuele en auditieve technieken maken het boeiend en aantrekkelijk.

--Kanaal Dessel-Kwaadmechelen
Het kanaal Dessel-Kwaadmechelen zorgt voor de verbinding tussen het Albertkanaal in Kwaadmechelen en het unieke kanalenkruispunt in Dessel. Dit korte kanaal, net geen 16 km lang, is bevaarbaar voor schepen tot 2000 ton. De waterkwaliteit is behoorlijk en het visbestand omvat voorn, brasem, baars en snoekbaars. Wegens de minimale stroming spreekt men hier niet van een linker- en rechteroever, maar van een oostelijke en westelijke oever.

--Café de Primeur

--Jakob Smitsmuseum
Jakob Smits (1855) is een van de grootste Vlaamse schilders. Hij kwam in 1888 naar Mol-Achterbos en bleef er tot zijn dood in 1928. In die veertig jaar schiep hij een oeuvre dat door August Vermeylen 'een hoogste glorie van kunst' genoemd werd. In zijn Kempense landschappen en figuurstukken, Bijbelse taferelen en portretten tast hij naar de ziel van de mens, naar de kern der dingen. Het Jakob Smitsmuseum werd geopend in 1977 en uitgebreid in 1996. Het is gevestigd in de voormalige pastorie van Mol-Sluis, een landelijk gebouw uit 1892 dat een voortreffelijk kader vormt voor het werk van Jakob Smits. Het bevat dertig schilderijen, meer dan zeventig tekeningen en al zijn etsen. In het museum hangt ook werk van kunstenaars van de Molse schildersschool.

--Atoomdorp
Langs het kanaal van Herentals naar Bocholt zie je aan je rechterkant witte appartementsblokken en woningen: het Atoomdorp. Vooral de woonblokken met appartementen en studio’s geven ons een beeld van de architecturale geschiedenis uit de jaren 50. Hun gestandaardiseerde elementen en materialen zijn de niet-onomstreden Zwitsers-Franse architect Le Corbusier(1887-1965) schatplichtig

--SAS 6
Langs het kanaal Bocholt-Herentals is SAS 6 een heerlijke pleisterplaats voor een natje en een droogje. In een mooie omgeving kun je op het leuke terras genieten van broodjes of echte Kempense gerechten, zoals pensen met appelmoes en frikadellen met kriekjes. Op de bierkaart vind je naast trappist een grote collectie donkere en lichte bieren, evenals fruitbieren.

--Breyskenshoeve
Het melkveebedrijf Breykenshoeve is in de omgeving vooral bekend voor zijn schepijs. In 1999 startte de boerderij met de productie van hoeve-ijs - ondertussen telt het gamma veertien smaken. Wie dat wil, kan het volledige productieproces volgen, van het melken van de koeien tot het ijsje in de hand. Maar natuurlijk kom je hier vooral om te genieten van een lekker hoorntje!

--Kapel van Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte
In Geel Ten Aard, een van de twaalf parochies van Geel, werden in 1952 enkele opvallende witte boerderijen gebouwd. Die model- bedrijven bezaten de eerste loopstallen voor vee. Met het overtollige materiaal werd dit kapelletje ter ere van Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte gebouwd. Ernaast staat het Scholeke, dat op de Expo 58 in Brussel te zien was.

--Beermolen
De Oostmolen of Beermolen van Terlo dateert van het begin van de 19de eeuw. De oorspronkelijk houten molen werd later vervangen door een stenen constructie, die opvallend beschilderd is. De buitenkant lijkt in zeer goede staat, maar eigenlijk is hij niet meer maalvaardig. Momenteel doet dit beschermde monument dienst als vakantiewoning.

--Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw
Aan de drukke steenweg Turnhout-Mol ligt de bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw (1665). Prachtige glas-in-loodramen tonen de geschiedenis van de gebedsplek. Glazenier Jan Huet maakte de kunstig gebrandschilderde ramen. Het kapelletje doet nog altijd dienst voor christelijke vieringen zoals huwelijken, doopsels en jubilea.

--Zwarte Nete
De Zwarte Nete is een bijriviertje van de grotere Witte Nete. De samenvloeiing van Witte en Zwarte Nete bevindt zich in de buurt van de watermolen van Retie. Tijdens natte periodes overstromen de twee rivieren en wordt telkens een dun laagje slib afgezet, waardoor een zandleembodem met zeer specifieke fauna en flora ontstaat. Het valleitje behoort tot het netwerk van Europese topnatuurgebieden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten