25.4.18

Westerlo



Westerlo

Start : Westerlo
Afstand : 35 km
Bewegwijzering : knooppunten
GPS : Westerlo, Marktplein


DE ROUTE :

84-83-81-70-68-65-66-67-85-94-86-88-84


--Kasteel de Merode
Het sprookjesachtige kasteel van Westerlo dateert uit de vroege 14de eeuw. Het werd op korte afstand van de Grote Nete gebouwd en van een gracht voorzien. In de 17de-18de eeuw werd het kasteel verfraaid. De kasteelkapel met 17de-eeuwse glasramen bevat veel kostbaarheden en herinneringen aan de familie de Merode. In 2002 werd het kasteel beschermd als monument. Wie binnenin een kijkje gaat nemen, ontdekt een unieke collectie schilderijen, wapentuig en tapijten.

--Dorpsplein
Dit gezellige dorpsplein heeft de vorm van een langwerpige, Frankische driehoek. De breedgekruinde gerechtslinde werd in de 17de eeuw aangeplant en is sinds 1951 beschermd. Tegenover de linde bevindt zich het beschermde, eeuwenoude, statige Drossaardshuis. Een gedenkteken van 1913 van beeldhouwer en graaf Jacques de Lalaing (1858-1917) eert graaf Hendrik de Merode (1856-1908), oud-minister van Binnenlandse Zaken, senaatsvoorzitter en burgemeester. Het oorlogsgedenkteken van 1930 is van beeldhouwer Arthur Pierre. De sierlijke gedenkplaat, ingemetseld in het Belgacom-gebouw, met borstbeeld van P.E. Peeters, lid van het nationaal congres, volksvertegenwoordiger en eerste burgemeester van Westerlo na 1830, is een deel van het afgebroken neogotische gietijzeren monument uit 1846.

--Het Trammeke
Het Trammeke is een mooi voorbeeld van de vindingrijkheid van de mens op het vlak van waterbeheersing. Deze mobiele dam uit de late 19de eeuw werd gebruikt om de landbouwers uit de omgeving in alle omstandigheden van voldoende water te voorzien. Ook de binnenscheepvaart op de Grote Nete kon met deze dam geregeld worden. Het sluis- of stuwsysteem is nog grotendeels intact. Het werd in 1999 geklasseerd als industrieel, archeologisch monument.

--Provinciaal domein Hertberg
Wandelen in een domein dat al sinds twee eeuwen ononderbroken bebost is, het is een unieke ervaring! Hertberg maakt deel uit van de voormalige de Merodebossen. Een eindeloos gebied van bos en natuur in een aantrekkelijke regio waar drie provincies elkaar raken. We treffen er enkele 'bergen' aan, getuigenheuvels (of ijzerzandsteenheuvels) uit een ver verleden, toen de Diestiaanzee tot in deze contreien reikte. In tegenstelling tot de zandige Kempen die tot enkele decennia geleden meestal waren begroeid met grote oppervlakten heide, stellen we op de oudste beschikbare geografische kaart (de Ferrariskaart uit 1775) vast dat Hertberg toen reeds volledig bebost was, vooral met naaldhout. Tot de tweede helft van de twintigste eeuw waren deze naaldbossen economisch belangrijk als stuthout voor de steenkoolmijnen. De provincie Antwerpen werkt volop aan de aanleg van wandel-, mountainbike- en ruiterroutes in dit 236 ha grote domein. Er komen ook rustbanken en picknickplaatsen bij en er worden enkele ecologisch waardevolle plaatsen aangelegd.

--da Vincimuseum
In het museum wordt een 16de-eeuwse replica bewaard van 'Het Laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci. De replica werd aangekocht door de abt van Tongerlo in 1545. Het is de meest getrouwe replica van de muurschildering die Leonardo da Vinci tussen 1495 en 1498 schilderde in de refter van het dominicanenklooster in Milaan. De replica werd oorspronkelijk toegeschreven aan Andrea Solario, een leerling van da Vinci. De laatste jaren duikt echter steeds vaker de theorie op dat het hier om een groepswerk gaat, met zeer waarschijnlijk zelfs een persoonlijke toets van de meester (in de figuur van de apostel Johannes). In 1545 kocht abt Streyters van Tongerlo het doek ter versiering van de toenmalige abdijkerk. Tijdens de Franse periode werd het kunstwerk in veiligheid gebracht. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw, en na diverse restauraties, heeft het doek een plaats gekregen in het museumgebouw.

--Abdij van Tongerlo
Deze bekende abdij werd in 1130 gesticht door de norbertijnen van de Sint-Michielsabdij van Antwerpen en groeide uit tot een van de voornaamste religieuze centra van onze contreien. Tijdens de Franse Revolutie werd het complex grotendeels verwoest en werden de 124 kloosterlingen verdreven. In 1840 kon een handvol norbertijnen het goed terugkopen en begon men aan de heropbouw van de abdij. Wie het huidige complex nadert, wordt meteen getroffen door de prachtige lindedreef uit 1676. Die leidt naar het witzandstenen poortgebouw dat met een romaanse onderbouw en een gotische bovenbouw pronkt. Op het enorme binnenplein geeft het classicistische prelaatskwartier toegang tot het da Vincimuseum. Daar is een replica van da Vinci's 'Het Laatste Avondmaal' te bewonderen. Rond het binnenplein staan verder het bisschopshuis uit 1547 met rank torentje en de 17de-eeuwse bedrijfsgebouwen. De tiendenschuur uit 1618 deed tijdens de Boerenkrijg dienst als vergaderplaats voor de Brigands. Nu is er een permanente tentoonstelling over het leven en het werk van de norbertijnen ondergebracht. De neogotische abdijkerk werd halfweg de 19de eeuw gebouwd. Na een brand in 1929 werd de 75 meter hoge toren voltooid. In de kruisbeuk hangen waardevolle schilderijen van J.E. Quellin (1634-1715) en W.I.Kerricx (1685-1745).

--Kasteel gravin Jeanne de Merode
Het kasteel van gravin Jeanne de Merode, ook wel 'nieuw kasteel' genoemd, is gebouwd tussen 1909 en 1911; het is een sprekend voorbeeld van neogotiek. Van 1911 tot aan de Tweede Wereldoorlog bewoonden de gravin, haar vroegere gouvernante en enkele personeelsleden het kasteel. Na de dood van de gravin in 1944 leidden de zusters augustinessen in het kasteel een rusthuis voor priesters. Het was in 1972 dat het gemeentebestuur van Westerlo het pand aankocht en het inrichtte als gemeentehuis. In het stemmige park rondom werd het oorspronkelijke ontwerp bewaard. De vijver met fontein en bijbehorend kunstwerk van Rik Poot vóór het gemeentehuis dateert van 1995.

--Westerlo
Westerlo doet vooral bij voetballiefhebbers een belletje rinkelen als de thuishaven van de gelijknamige voetbalploeg, maar deze Kempense parel heeft veel meer te bieden! Gelegen te midden van de bossen aan de Grote Nete heeft Westerlo zijn landelijke karakter grotendeels bewaard. Vanuit de dorpskern, die met zijn intieme gezelligheid iedereen weet te bekoren, zijn tal van wandelingen en fietstochten mogelijk in de omringende gemeenten. Het belangrijkste monument is hier het kasteel van de familie De Merode, waarmee Westerlo in de loop van de geschiedenis een sterke band heeft gehad. Al in de 13de eeuw werd op korte afstand van de Markt een zandstenen donjon opgetrokken die geïntegreerd zou worden in het latere kasteel. Binnenin het kasteel, dat één weekend per jaar voor het publiek toegankelijk is, kun je een prachtige collectie tapijten, schilderijen en oude wapens bewonderen. Een geweldige tip voor gegarandeerd plezier met de kinderen is een bezoek aan het Sprookjesbos! Tijdens een korte wandeling in het bos vertellen verschillende sprookjesfiguren een spannend verhaal. Na een picknick in het sprookjeshuis kan er gespeeld worden in de speeltuin. De wandelingen in het sprookjesbos worden georganiseerd tussen 1 mei en 30 september voor groepen van minimaal twintig personen na reservering bij Toerisme Westerlo.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten