12.4.18

Sint-Truiden




Sint-Truiden
Bloesemroute

Start : Sint-Truiden
Afstand : 44 km
Bewegwijzering : Knooppunten
GPS : Sint-Truiden, parking Speelhof, Speelhoflaan

DE ROUTE :

135-134-168-169-161-163-159-158-160-165-181-182-184-185-134-135

--Heere van Heers
De Heere van Heers is een rasecht dorpscafé, waar het plaatselijke Zuid-Limburgse dialect hoog in het vaandel wordt gedragen. Hier worden drie Leffebieren getapt en je kunt er nog eens zeven op fles bestellen! Om de honger te stillen zijn er croques, tosti's, slaatjes, belegde broodjes en spaghetti's.

--Kasteel van Bovelingen
De ‘Witte Brigade’ of het Geheim Leger van Mechelen-Bovelingen bestond uit een twintigtal mannen die sporadisch sabotagedaden pleegden en neergestorte Britse vliegeniers terug naar Groot-Brittannië smokkelden. Na de oorlog verzamelde de zogenaamde groep Otarie in het kasteel van Bovelingen om onder meer lijsten van collaborateurs aan te leggen.

--Limburg Regional Airport
Waar het fietspad kort na elkaar een bocht naar links en weer naar rechts maakt, ligt ‘Limburg Regional Airport’ achter het hek verscholen. Een luchthaven, jawel, door de Limburgse Reconversiemaatschappij opgerichtop een gedeelte van het voormalige militaire vliegveld. Begin 2011 kreeg deze investeringsmaatschappij de toestemming om nieuwe gebouwen voor verblijf en opleiding van piloten langs de 1,2 km lange landingsbaan op te trekken.

--Eucheriuskapel
In de mooi onderhouden Eucheriuskapel, een 12e-eeuwse romaanse zaalkerk, wordt de heilige Bertilia vereerd. Bertilia had nog twee zussen, Genoveva en Eutropia, die ieder in hun dorp (respectievelijk Zepperen en Rijkel) aanbeden en met processies herdacht worden. Samen staan ze in deze streek bekend als ‘De Drie Gezusters’.

--Historisch Centrum Luchtmachtbasis Brustem
Dit boeiende luchtmachtmuseum kwam tot stand door de verzamelpassie van heel wat militairen. Samen met enkele sympathisanten en oud-militairen verzamelden ze in de loop der jaren duizenden voorwerpen, foto's en boeken. Ze illustreren de lange geschiedenis van Sint-Truiden op het vlak van de militaire luchtvaart. De luchtmachtbasis van deelgemeente Brustem bouwt voort op de Duitse nachtjachtbasis die hier in de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. Het museum vond na de sluiting van de basis in 1996 onderdak in de kelders van de abtsvleugel van de abdij. Een absolute aanrader voor wie interesse heeft voor de militaire luchtvaart. Vaak lopen er boeiende, tijdelijke tentoonstellingen.

--Sint-Trudoabdij
De imposante abdijgebouwen maken deel uit van de voormalige benedictijnerabdij van Sint-Truiden. De robuuste toren, het oudste deel van het huidige gebouwencomplex, dateert uit de 11de eeuw. Het kerkportaal verleent toegang tot het archeologisch veld en de gerestaureerde crypte. Tot de classicistische abdijgebouwen behoren het poortgebouw uit 1779 en de seminariegebouwen uit 1840. De keizerszaal in het abtskwartier werd in 1770 door de Italiaan Caldelli versierd met muurschilderingen. De abdijtoren is hét historische baken van Sint-Truiden. Moderne pelgrims kunnen de gerestaureerde torenruïne van de voormalige benedictijnerabdij bezoeken. Al klimmend ervaar je de sobere kracht van duizend jaar bouwgeschiedenis en een roemrijk verleden. Na 196 trappen en vijf rust- en ervaringsplatforms geniet je van een adembenemend panorama van stad en streek.

--Schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouwekerk
De schatkamer bevat allerlei religieuze kunst- en gebruiksvoorwerpen afkomstig van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de voormalige Sint-Trudoabdij, zoals schrijnen, reliekhouders en religieuze gewaden. Het pronkstuk is een 106 cm hoge monstrans, verguld en met edelstenen bezet.

--Onze-Lieve-Vrouwekerk
De Grote Markt van Sint-Truiden, de op een na grootste van België, wordt beheerst door drie torens: de 13de-eeuwse belforttoren, de robuuste abdijtoren en die van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De Onze-Lieve-Vrouwekerk is het resultaat van diverse bouwfasen en -stijlen: het koor dateert uit de 14de eeuw, het schip en de zijbeuken uit de 15de eeuw, de Onze-Lieve-Vrouwekapel uit de 16de eeuw, de neogotische toren uit het midden van de 19de eeuw en de portalen en de sacristie uit de 19de en 20ste eeuw. Binnenin laat de kerk je kennismaken met muurschilderingen, beelden en schilderijen.

--Grote Markt
De ruim 2 ha grote Grote Markt van Sint-Truiden is het centrum van deze middeleeuwse stad. Hij is omzoomd met overwegend neoclassicistische burgerhuizen (1850-1900) en enkele 18de-eeuwse huizen (In den bonten Osch en De Vier Heemskinderen). Het gezicht van het sfeervolle marktplein wordt beheerst door drie torens: de belforttoren van het stadhuis, de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk (de hoofdkerk van de stad) en de spitsloze toren van de voormalige abdijkerk. Bij een stralende zon veranderen de randen van het plein in een groot, gezellig terras.

--Sint-Truiden
Sint-Truiden ligt in het zuiden van de provincie Limburg op de grens met Vlaams-Brabant. Wie Sint-Truiden zegt, denkt fruit. De stad is het hart van het vruchtbare Haspengouw, een fruitteeltgebied met een internationale afzetmarkt. Ze is ook een ideaal vertrekpunt voor heerlijke fietstochten langs de tientallen kastelen die in het groene landschap van de omliggende gemeenten verspreid liggen. In de 7de eeuw stichtte Trudo, een lid van de Merovingische adel, een religieuze gemeenschap op een hoge oever van de Cicindriabeek. Na zijn dood en heiligverklaring groeide de kleine benedictijnerabdij uit tot een centrum van cultuur en geestelijk leven. Sint-Truiden ontwikkelde zich op economisch vlak tot een centrum van de lakennijverheid, met export naar Frankrijk en Duitsland. In de loop van de 17de eeuw schakelde de stad over naar kantproductie en in de 19de eeuw begon men zich toe te leggen op de veeteelt om de dalende opbrengsten van de graanbouw te compenseren. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de bestaande fruitteelt gereorganiseerd en aanzienlijk uitgebreid. Sint-Truiden heeft een rijk architectuurerfgoed. De Grote Markt wordt beheerst door drie torens: de 13de-eeuwse belforttoren van het stadhuis, de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en die van de oude abdij.

--Museum DE MINDERE
Ze behoren langzamerhand tot het verleden: de minderbroeders die in bruine pij en op sandalen door hun kloostergangen schrijden. Dit museum, ondergebracht in het bewoonde klooster, bevat een verzameling kunstwerken uit het erfgoed van de Vlaamse minderbroeders: 16de-eeuwse schilderijen, beeldhouwwerken, liturgisch vaatwerk... In de foyer van het museum kan de bezoeker de mystieke weg van Franciscus van Assisi volgen. Op de afdeling 'zij kwamen op blote voeten...' wordt de geschiedenis van de orde voorgesteld en met treffende evocaties wordt het dagelijkse leven van de paters geïllustreerd. Luisterparcours.

--Café Oud Rycklen
Oud Rijckel is een kleine, gezellige café-brasserie vlak bij het kasteel van Rijkel. Genieten van een frisse pint of een heerlijk kopje koffie kan zowel binnen als op het terras. Fietsers, wandelaars, toeristen ... Jong of oud, iedereen welkom !

--Kasteel van Rijkel
Het kasteel van Rijkel was oorspronkelijk een 16de-eeuwse herenwoning met gracht rondom. In de 17de en de 18de eeuw werd het kasteel grondig verbouwd. Het kasteel is omringd door een tuin van 9 ha met hoogstamboomgaarden. Het kasteel is elk jaar het decor voor de Dag van de Kers (tweede zondag van juli). Duizenden bezoekers worden getrakteerd op heel wat kersenlekkernijen. Op het programma: infostanden, verkoop van kersen en kersenproducten, streekgastronomie, wedstrijd kersenpitspuwen, begeleide bezoeken in de historische kersenboomgaard. De toegang is gratis.

--Taverne Martenshof
Vriendelijke en vlugge bediening hoewel er heel wat volk kan zitten. Er is een groot terras. Behalve dranken zijn er ook snacks en menu's te verkrijgen zoals mosselen, biefstuk en streekgerechten waaronder het Haspengouws sudderpotje.

--Grand Café Château de la Motte
Een prachtig domein te midden van het groen in hartje Haspengouw. Ooit was het kasteel de woonplaats van diverse vooraanstaande adellijke families zoals barones Jeanne Maria Claire d'Udekem, de betovergroottante van Prinses Mathilde. Vanaf halfweg de jaren 1990 werd het kasteel, dat in bouwvallige staat verkeerde, met de hulp van de provincie Limburg grondig gerestaureerd en gerenoveerd. Inmiddels is het een geliefde toeristische trekpleister. Het Grand Café Château de la Motte is een gezellige, wat romantisch en nostalgisch trefpunt voor wandelaars en fietsers die de streek verkennen. Het interieur is smaakvol en rustiek ingericht met houten balken en een wit-zwarte tegelvloer. Er is een ruim aanbod aan snacks en gerechten met ook pasta's, slaatjes en vegetarische schotels. En natuurlijk moet je hier ook eens het lokale Motte-bier proeven. Kinderen kunnen naar hartenlust ravotten in het park terwijl hun ouders van een glaasje genieten op het terras.

--Kasteel de la Motte
Dit prachtige omgrachte complex in een rustgevend boomrijk park vind je op de plek waar in de 14de eeuw een mottoren of burcht stond. Nu is het een 19de-eeuws eclectisch kasteel. De kasteelhoeve is neogotisch verbouwd. Rondom het slot bevinden zich een park van 6,5 ha groot en enkele kruidentuinen waar je heerlijke geuren tegemoet waaien. In het kasteel kun je genieten van een lekker hapje, drankje of zelfs dansje: binnen zijn een restaurant, een brasserie en feestzalen ingericht.

--Kasteel van Heers
Het mooie kasteel van Heers, in het noorden van het gelijknamige dorp, is een typisch voorbeeld van de Maaslandse stijl. Horizontale banden van baksteen en mergelsteen wisselen elkaar af. Het kasteel vormt samen met de kasteelhoeve (het dak van de schuur is een halve hectare groot) een machtig, maar helaas in verval verkerend complex. Sinds 2008 voert de Vlaamse overheid de broodnodige instandshoudingswerkzaamheden uit aan de boerderij en het kasteel. De geschiedenis van dit bouwwerk gaat terug tot de 14de eeuw. In de oost- en noordgevel bevinden zich woonvertrekken. De westgevel heeft een gesloten karakter. De hoofdvleugels, aan de noordzijde, met centrale vijfhoekige uitsprong, is bekroond met een barokke Maaslandse krulgevel. Het interieur is verfraaid met classicistisch en empirestucwerk.

--The Passage
Eén van de weinige drank/eetgelegenheden in de buurt met bovendien nog een terrasje (aan de straatkant). Dranken en gerechten zijn zeer verzorgd, de bediening vriendelijk en vrij vlug.

--Het Pachthof
Het Pachthof is een comfortabel driesterrenhotel dat een onderkomen vond in een charmante vierhonderd jaar oude vierkantshoeve in Borlo die eertijds ook bekendstond als de Guilliamshoeve. Schrik niet wanneer je aan het Pachthof komt als je plots in de loop staart van een immense Pattontank. En op het parkeerterrein wacht een tweede verrassing: een Alouettehelikopter. De kerstperiode 1944 staat hier in de kijker en als bezoeker krijg je een beeld van wat er in die periode - in de eindfase van de Tweede Wereldoorlog - gebeurde. Het Oorlogsmuseum Winter 1944 brengt aan de hand van taferelen en mannequins een getuigenis van een niet zo ver verleden dat toch reeds voor velen onbekend is. In een voormalige koeienstal werd het café ondergebracht, want gastvrouw Betty is 'bierologe' van opleiding. De voederbakken zijn trouwens nog aanwezig in het café. Aan de muren ontdek je een schat aan oude landbouwwerktuigen. Je geniet hier ook van smakelijke plattelandsgerechten uit grootmoeders tijd die de gastvrouw serveert met een passend biertje, zoals een blonde tripel van 't Pachthof.

--Brouwerij Kerkom
De brouwerij Kerkom is ontstaan in 1878 uit een voormalige afspanning. Nu wordt in het mooie gebouw het ambachtelijke bier De Bink gebrouwen. Groepen kunnen een bezoek brengen aan de brouwerij, waarna de verschillende fasen van het brouwproces voor niemand nog geheimen zullen hebben. Een bezoek duurt ongeveer 1,5 uur, er zijn gidsen beschikbaar in Nederlands, Frans, Engels en Duits.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten