31.3.18

Kalmthout



Kalmthout

Start : Kalmthout
Afstand : 40 km
Bewegwijzering : Knooppunten
GPS : Kalmthout, De Vroente, Putsesteenweg 129

DE ROUTE :

25-80-70-71-72-27-21-38-39-76-14-85-79-81-25

Een prachtige brok natuur
Zet je zintuigen open op de fiets en beleef het grootste natuurreservaat van Vlaanderen, de Kalmthoutse Heide, in zijn volle glorie. Dit gebied strekt uit aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens en is zo’n 6.000 ha groot. Deze fietsroute start aan knooppunt 25 in Kalmthout. Zo fiets je verder door de Kalmthoutse Heide en flirt je net over de grens met Nederland (Knooppunt 80). Op je pad kom je bos, heide, stuifduinen en vennen tegen.

--Cafetaria Arboretum
Na een tuinbezoek kun je rustig napraten in de cafetaria of op het gezellige terras, en genieten van natuurlijke fruitsapjes, streekbieren, kleine snacks, vers gebak en ijsjes.

--Arboretum Kalmthout
Arboretum Kalmthout is een 12 ha groot park dat wereldfaam geniet. Deze tuin werd in het midden van de 19de eeuw gesticht door de Antwerpenaar Karel van Geert. Zeldzame en zeer oude bomen vormen de ruggengraat. Verder groeien er zo'n 5000 bomen, struiken, vaste planten en bodembedekkers, waaronder heel wat zeldzame en uitheemse exemplaren. In elk jaargetijde kunnen bezoekers er bloeiende planten aantreffen. Het hele seizoen lopen er wisselende tentoonstellingen. In maart 2002 werden twee nieuwe thematuinen geopend: de Rode tuin en de Vlindertuin. In 2010 werden nieuwe vaste plantenborders, de Piet Oudolf borders, gerealiseerd en in juni 2012 wordt de volledig vernieuwde rozentuin weer geopend. In het Plantencentrum kun je kwaliteitsvol plantgoed kopen en advies krijgen. Er vinden heel wat evenementen plaats in het Arboretum, van Hamamelisfeesten over het Tomatenfestival tot het Japanse maanfeest en heel veel meer. Alle informatie vind je op de website www.arboretumkalmthout.be.

--Kalmthout
De Kalmthoutse heide is de grote trots van de gemeente Kalmthout. Het is het grootste natuurreservaat van Vlaanderen. Er zijn een aantal mooie wandelingen te maken, telkens bewegwijzerd met houten paaltjes en met afstanden van 3 tot 8 km. Een wandelkaart kun je kopen in het bezoekerscentrum De Vroente en in het toeristisch infokantoor aan de Putsesteenweg. Je kunt er ook een rondleiding met gids aanvragen. Op de Kalmthoutse Heide krijg je een idee van de typische Kempense plantengroei die eeuwenlang een groot gedeelte van de provincie Antwerpen en de grensstreek met Nederland bedekte. De ondoordringbare ondergrond is bedekt met een dikke laag zand waarop zeldzame planten groeien. Op vochtige plaatsen vormden zich weilanden en vennen, elders ontstonden bossen. Deze afwisselende biotoop trekt tientallen soorten broedvogels aan. De ontginning van de woeste heidegronden lag in handen van grootgrondbezitters en abdijen. In Kalmthout herinneren nog enkele grote boerderijen aan de ontginningsactiviteiten in opdracht van de abdij van Tongerlo. Nog in Kalmthout kun je een bezoek brengen aan Arboretum Kalmthout, een groot park met duizenden in- en uitheemse bomen, en aan het leerrijke
Bijenteeltmuseum.

--Ijsboerderij 't Akkerhof
IJsboerderij 't Akkerhof bereidt sinds 1999 roomijs op ambachtelijke wijze. Daarvoor gebruikt men alleen verse koemelk. Dat spreekt vanzelf, met zo veel melkveebedrijven in de omgeving! Aan het ijs worden enkel natuurlijke smaakstoffen toegevoegd. Heerlijk zo'n ijsje recht van bij de boer!

--Taverne-Eethuis Den Bosduin
Hoewel Den Bosduin naast een drukke steenweg ligt, kun je aan de achterkant rustig verpozen op het buitenterras. Je kunt hier terecht voor een snelle lunch met een uitgebreide keuze aan croques, tosti's, uitsmijters en boterhammen. Maar het indrukwekkendst is de bierkaart: Den Bosduin biedt alle Belgische trappistbieren aan, net als de nieuwe La Trappe Quadrupel uit Nederland. Bij de 'straffe koffies' vallen de kloosterkoffie met Frangelicolikeur en de edelweisskoffie met de gelijknamige likeur uit Zuid-Tirol op.

--Provinciaal Suske en Wiske-Kindermuseum
Dit museum, een initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met Studio Vandersteen, is gevestigd in de verbouwde villa van Willy Vandersteen. Hier leren kinderen van 8 tot 12 jaar hoe een stripverhaal totstandkomt en gaan ze zelf creatief aan het werk. Er is ook een galerij waar werken van kinderen geëxposeerd worden.

--Strijboshof
Het 4 ha groot gemeentepark Strijboshof is een mooi voorbeeld van 18e-eeuwse Engelse romantische landschapsstijl. In de zomer vinden er op maandag concerten plaats.

--Klein Schietveld
Militaire activiteiten zijn er sinds 2006 niet meer op het domein Klein Schietveld. Waar eind 19e eeuw nog zwaar geschut de sterkte van betonsoorten voor bunkers en forten testten, en de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog een krijgsgevangenenkamp oprichtten, heerst nu alleen nog rust. Net zoals in de elf andere militaire domeinenvan Vlaanderen is er hard gewerkt aan het herstel van een natuurlijk evenwicht met het oog op meer biodiversiteit.

--The Paddock
Gezellig café met mooi terras vlak bij het militair domein van Brasschaat. Wordt vooral bezocht door ruiters, maar ook fietsers en wandelaars zijn welkom!

--Domeinbos De Uitlegger
De naam van het 89 ha grote domeinbos De Uitlegger zou te danken zijn aan het feit dat er vroeger een landmeter woonde (iemand die zijn meter uitlegt). 71 ha van het bos liggen op het grondgebied van Kapellen, 18 ha op dat van Brasschaat. Het grootste deel (76 ha) van De Uitlegger is bebost, vooral met grove den verrijkt met inheemse loofboomsoorten. Zomereik is de hoofdboomsoort. Maar ook beuk, winterlinde, tamme kastanje, boskers en tal van begeleidende soorten vinden hier hun plaats. Het antitankkanaal Oelegem-Zandvliet loopt dwars door het bos; het is een unieke biotoop met heel wat zeldzame planten en dieren. Er lopen ook wandel- en fietsroutes die slingeren tussen de veelvoorkomende rododendrons en omheen de grote vijver.

--Elsenbos
Het Elsenbos in de gemeente Stabroek is 60 ha groot. In het bos en in de directe omgeving zijn er nog veel bunkers. Soldaten hoef je daar niet meer te vrezen. De bunkers bieden nu onderdak en bescherming aan tientallen vleermuizen die er ook hun winterslaap doen.
Heide Statie
Het volledig gerenoveerde stationsgebouw, dat dateert van 1897, heeft sinds een aantal jaren een dubbele functie. Het ene deel doet dienst als station op de lijn Antwerpen-Roosendaal met een echt loket én een wachtzaal. Een ander gedeelte werd omgevormd tot bistro-restaurant. Het is een perfecte pleisterplaats om een fietstocht te beëindigen. Binnen kun je met uitzicht op het perron en de pendelaars genieten van een snack of een meer uitgebreide maaltijd. Bij zonnig weer is het terras uitermate geschikt om van gekoelde drankjes te genieten, uitkijkend op het beeld van de bevrijders van Kalmthout uit WO II. Dat de rust af en toe verstoord wordt door een voorbijrijdende trein, neem je er graag bij.

--Monument van de Erkentelijkheid
Twee bijna levensgrote, bronzen soldaten kijken elkaar voor eeuwig in de ogen voor het station Heide te Kalmthout. Het Monument van de Erkentelijkheid is opgedragen aan de militairen van de infanterie en de tankdivisie van Canada die Kalmthout in oktober 1944 hebben bevrijd. De beelden stellen de Canadese kolonel Witthacker en de verzetsstrijder Eugène Colson voor.

--Bijenteeltmuseum Kalmthout
Bijen telen is een eeuwenoude traditie in de Kempen. In dit museum kom je meer te weten over de wondere wereld van de bij. Het gebouw zelf is opgedeeld in zeshoekige cellen, zoals de cellen van een honingraat. Elke cel vertelt een stukje van het bijenverhaal. Dankzij de doorzichtige kasten kun je met je neus tot bij de kleine zoemers. De gidsen leiden je graag rond in deze fascinerende wereld van nectar, stuifmeel en honing. Het museum wordt uitgebaat door de vzw Bijenteeltmuseum.


--Taverne De Heihoeve
Natuureducatief centrum De Vroente
Het natuureducatief centrum De Vroente ligt aan de hoofdingang van de Kalmthoutse Heide. Scholen, jeugdgroepen en verenigingen kunnen er terecht voor allerlei natuuractiviteiten en gegidste wandelingen. Zelfwerkzaamheid staat centraal. Voor losse bezoekers zijn er verschillende natuurtentoonstellingen met eveneens heel wat doe-activiteiten.

--Luchtafweerkanon
De geschiedenis van Kalmthout is onlosmakelijk verbonden met de twee wereldoorlogen. Dit originele 90 mm-luchtafweerkanon werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de geallieerde troepen. Als onderdeel van de afweergordel werd het ingezet in de strijd tegen de Duitse V-bommen die de haven van Antwerpen bestookten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten