30.3.18

‘s Gravenvoerens Gravenvoeren

Start :'s Gravenvoeren
Afstand :30 km
Bewegwijzering : Knooppunten
GPS :'s Gravenvoeren, Bezoekerscentrum Voerstreek (Pley 13)

DE ROUTE :

431-422-423-424-425-426-427-428-84-429-430-431


--De Swaen
De sfeer moet je proeven. Het is een oeroude herberg waar tussen 1690 en 1790 de paarden van de postkoets werden uitgespannen. Die speciale, oude, gezellige sfeer is er nog altijd. Er zijn ook snacks, mondpleziertjes en planken te verkrijgen.

--Plein van Kinkenberg
Het driehoekige plein van Kinkenberg, in het hart van het dorp 's-Gravenvoeren, is beschermd als waardevol dorpsgezicht, en je zult meteen merken dat dat helemaal terecht is. Het wordt prachtig omgeven door een stuk van de rivier de Voer, drie 18de-eeuwse gebouwen (herberg De Swaen, herenhuis Wit Kruis en Gasthof Blanckthys) en de karakteristieke, barokke Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1715.

--Brasserie-restaurant Blanckthys
De vreemd klinkende naam van dit hotel met brasserie-restaurant gaat terug op een vroegere eigenaar van de vierkantshoeve, die in het midden van de 17de eeuw gebouwd werd. Toen erfde Thierry Blancheteste uit Dohain dit goed en werd het in de volksmond Blancktieshof genoemd, later verbasterd tot Blanckthys. Chef-kok Lucien Dijk en gastvrouw Claire Priem heten je welkom in hun zaak, gelegen in een rustige zijstraat van het centrum. Het hotelbordje doet je misschien twijfelen om door de poort te stappen. Geen nood, voor een kopje kofe of een biertje ben je ook welkom. Je kunt verder kiezen tussen het gastronomische restaurant en de brasserie die haar zomerterras heeft op de binnenplaats. Daar word je 200 jaar teruggeworpen in de tijd.

--Bezoekerscentrum Voerstreek
In het bezoekerscentrum krijg je de gelegenheid om de unieke aspecten van de Voerstreek te leren kennen. De streek is immers niet te vergelijken met een andere regio in Vlaanderen. Achter de infobalie vind je twee permanente tentoonstellingen. Eerst ontdek je in een natuureducatieve en interactieve opstelling alles over fauna en fora, de geologie van het landschap en het dagelijkse leven van de Voerenaars, vroeger en nu. De tweede manier om deze oostelijke uithoek van Vlaanderen te begrijpen, zijn een korte streekfilm en een streekmaquette met alle hoogteverschillen: een voorproefje van wat je te wachten staat.

--Steenboskapel
Op een kruispunt van veldwegen in het gehucht Schophem houden fietsers en wandelaars spontaan halt bij deze bidkapel. Zij werd rond 1850 gebouwd met stenen afkomstig van een blootgelegde Romeinse villa uit de buurt. De weg langs de kapel is de voormalige Romeinse heirbaan tussen Nijmegen en Trier.

--Spoorwegviaduct
Het dorpsbeeld van Sint-Martens-Voeren wordt beheerst door het spoorwegviaduct, dat in de Eerste Wereldoorlog werd gebouwd over de Voervallei, omdat de bestaande verbinding tussen Antwerpen en het Roergebied via Nederlands Limburg (de IJzeren Rijn) toen onbruikbaar was wegens de Nederlandse neutraliteit. Het indrukwekkende viaduct is maar liefst 250 m lang en 18 tot 23 m hoog en maakt deel uit van de spoorverbinding Antwerpen-Tongeren-Aken. Twee kilometer verderop duikt de spoorlijn, bij het gehucht Veurs, een 2130 m lange tunnel in, meteen de langste spoortunnel voor goederenvervoer van België.

--Forellenkwekerij
Uit enkele bronnen in een komvormig dal even ten zuiden van de commanderij ontstaat de Voer. In het kasteelpark staat het brongebouwtje uit 1633 en door de waterpoort stroomt tot 4000 liter water per minuut, afkomstig van het verderop gelegen brongebied. In de laagte naast het kasteel werden viskweekvijvers aangelegd, oorspronkelijk alleen voor de commandeur en zijn gasten, vanaf 1885 ook voor de verkoop. Het onbezoedelde en snelstromende bronwater van de Voer is een gedroomd voordeel voor de kweek van de regenboogforel en in mindere mate de rivierforel. Jaarlijks worden er via kunstmatige bevruchting, een methode uit 1775, meer dan 100.000 forellen gekweekt in 14 vijvers.

--Commanderij
De commanderij van de Duitse ridderorde valt elke bezoeker van deze streek op. Tijdens het ancien régime viel Sint-Pieters-Voeren buiten de Brabantse administratie, waarin de andere Voerdorpen thuishoorden. Al van in de 13de eeuw was dit dorp eigendom van de Duitse Ridderorde. In 1234 schonk een zekere Daniël van Voeren, bij zijn intrede in deze orde, er ook zijn eigendommen aan. Zijn kasteel werd een commanderij (of commanderie), zoals de orde haar vestigingen noemde. Het huidige complex in Maaslandse barokstijl dateert uit 1607-1626. De opvallende toegangspoort stamt echter uit het begin van deze eeuw. Het kasteel is privébezit en is niet toegankelijk voor bezoekers.

--Kasteel van Obsinnich
In een bosrijk kasteelpark van 600 ha weerspiegelt dit kasteel zich in een grote vijver naast de Gulp. Het huidige uitzicht dateert van rond 1870, toen baron de Fürstenberg het ingrijpend liet verbouwen. Sinds 1961 behoort het toe aan een vzw van het bis- dom Luik, die er vakantieverblijven en bezinningsweekends voor groepen organiseert. Park vrij toegankelijk.
--Café Modern
Je ontdekt dit café-restaurant in het hartje van de heerlijke Voerstreek. Het café vond een onderkomen in de oude schoolgebouwen van Teuven en de jongensspeelplaats maakte plaats voor een aangenaam terras waar op zomerse dagen ook films worden geprojecteerd. Bewonder zeker het opmerkelijke interieur van het café waar je o.a. een prachtig Decap-dansorgel ontdekt. Geregeld worden dan ook eens de 'beentjes gestrekt' in dit sfeervolle café. Er is een fraaie bierkaart met diverse bieren van het vat (liefst tien!), lekkere mediterraanse wijntjes en natuurlijk ook het Voerdrupke, een hartverwarmende typische borrel voor de streek. In het bijbehorende restaurant worden vooral verzorgde streekgerechten aangeboden. Café Modern is bovendien een uitstekende vertrekplaats voor diverse wandelingen en sinds kort kun je hier ook de batterijen van je e-bike opladen.

--Herberg Moeder de Gans
Deze herberg is een begrip tot ver buiten de Voerstreek. Dit is zowel een café als een restaurant aan het schilderachtige dorpspleintje van Teuven. Het is de ideale vertrekplaats voor diverse wandelingen in de streek. Het café kreeg een onderkomen in een fraaie en typische 18de-eeuwse vakwerkboerderij. Het middendeel was vroeger overigens een paardenstal en in het centrale gedeelte kun je niet om de grote open haard heen. Vooral de achterkamer blijkt een echte 'schatkamer' met een oud kookfornuis, heiligenbeelden en schilderijen. Antiek puur. De witte en rode vloertegels in dambordmotief benadrukken dit gevoel nog. Het hoeft niet te verwonderen dat dit interieur al als filmset werd gebruikt. Je geniet hier van een ruim bieraanbod met behalve zowat alle trappisten- en abdijbieren ook een breed aanbod aan streekbieren en liefst twaalf bieren van het vat. En bewonder ook eens de binnentuin, je vindt er zowaar een bron met drinkbaar water... verfrissend als je veel gedronken hebt.

--Natuurreservaat Altenbroek
Dit unieke reservaat, waar holle wegen, bossen, grubben, brongebieden en boomgaarden elkaar afwisselen, is 130 ha groot. Aan de Nederlandse kant heeft Natuurmonumenten in Noorbeek nog 90 ha natuurgebied. Men probeert er zo veel mogelijk de oorspronkelijke (inheemse) vegetatie in ere te herstellen en te handhaven. In het domein zijn twee mooie wandelingen uitgestippeld. Er is een grote verscheidenheid aan vegetatie. Het domein Altenbroek is een van de weinige gebieden waar nog bewoonde dassenburchten te vinden zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten