31.3.18

Zottegem



Zottegem

Start : Zottegem
Afstand : 42 km
Bewegwijzering : Knooppunten
GPS : Zottegem, Bevegemse Vijvers (gratis)

DE ROUTE :

22-25-18-13-08-06-02-01-50-54-57-67-53-51-03-04-09-11-94-14-20-22

--Domein Breivelde
In Domein Breivelde (14 ha groot) vormt het park een heerlijke open ruimte bij het kasteel. Het uitgestrekte grasveld reikt tot aan de imitatierivierbocht, waarin het kasteel wordt weerspiegeld, zodat deze waterpartij wel eens als 'spiegelvijver' wordt omschreven. Dergelijke effecten, kenmerkend voor de romantische tijdgeest, vinden we ook in andere waterpartijen - er zijn hier veertien vijvers - terug: men laat een in de vijver opgestelde fontein op het water reflecteren of men doet hetzelfde met een oordeelkundig opgesteld beeld. Niet alleen water speelt hier een belangrijke rol; door zijn rijke bomenverscheidenheid is dit Domein een heus arboretum, met maar liefst 54 verschillende boomsoorten en cultuurvariëteiten.

--Kasteel van Leeuwergem
Het kasteel van Leeuwergem heeft een turbulente geschiedenis achter de rug: het werd verschillende keren verwoest sinds de bouw in de 15de eeuw. Het huidige kasteel dateert uit het midden van de 18de eeuw. Het fraaie park met vijvers en kanalen heeft een totale oppervlakte van 15 ha. De blikvanger is het Lovertheater, een theater gevormd door haagbeuk dat plaats biedt aan 1200 mensen. Leuk weetje: onderzoek heeft uitgewezen dat het gebouw een getrouwe kopie is van het kasteel Bellevue dat madame de Pompadour liet optrekken even ten zuiden van Parijs. Ook het interieur, volledig in rococostijl, weet je beslist te bekoren. De blikvangers zijn de opvallende witmarmeren schoorsteen in de grote salon (een ontwerp van de Schotse beeldhouwer Robert Adam) en de weelderige kapel op de eerste verdieping. Tot de inrichting behoren verder nog een reeks waardevolle 17de-, 18de- en 19de-eeuwse schilderijen.

--Provinciaal Archeologisch Museum van Zuidoost-Vlaanderen
In de streek van Zottegem werden een aantal belangrijke archeologische vondsten gedaan. Eeuwen geleden bevond er zich immers een Romeinse nederzetting. In het Provinciaal Archeologisch Museum van Zuidoost-Vlaanderen wordt verhaald hoe de mens in de prehistorie, de Gallo-Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen in landelijk Vlaanderen leefde.
 Op een moderne didactische manier kun je hier kennismaken met de klimatologische en historische evolutie van de streek in de Gallo-Romeinse periode. Wie wil weten hoe de Gallo-Romeinse Zuidoost-Vlaming at en dronk, ploegde en zaaide, bouwde en woonde, is hier aan het juiste adres. Het paradepaardje van dit museum is de Merovingische collectie. 
In kaart, beeld, woord en object worden de krachtlijnen van die periode geschetst. Oorsprong, migraties, godsdienst, taal en materiële cultuur van de Germanen worden op verbluffende manier verteld aan de bezoeker.

--Kasteel van Rode
In een Frans gestileerde omlijsting van prachtig en vaak zeer oud geboomte ligt het kasteel van Rode. Het werd in 1700 gebouwd in een speelse, naar rococo neigende barok en in 1872 vergroot. De vijvers in het park worden gevoed door het Munkbosbeekje. In dat park staat ook een schandpaal (ca. 1680) met het wapenschild van de baronie.

--Provinciaal Natuureducatief Centrum De Kaaihoeve
Langs de oude Schelde in Meilegem staat de karaktervolle Kaaihoeve. De Kaaihoeve herbergt het Provinciaal Natuureducatief Centrum en vormt de ideale uitvalsbasis om te voet of per fiets de natuur te (her)ontdekken. De natuurtuin en de ‘speeldernis’ zijn permanent toegankelijk. Met de gezinsrugzakjes, die je er gratis kunt lenen, kan jong en oud zonder voorkennis zelf aan de slag in de natuur.

--Ter Biestmolen
Deze watermolen, met het rad aan de binnenzijde, is zeker méér dan duizend jaar oud. Hij hoorde ooit toe aan de graaf van Vlaanderen, die de inkomsten uit de molen schonk aan de benedictijnerabdij in Ename. De huidige taverne heeft een fraaie collectie werktuigen.

--Taverne Klein Zwitserland
In het hartje van de schilderachtige Zwalmstreek ligt in de nabijheid van de IJzerkotmolen pal aan de Zwalmbeek de herberg Klein Zwitserland. Deze herberg was in het begin van de 20ste eeuw een sluiswachterswoning. Ook het sluishuis werd als herberg ingericht. De sluis regelde trouwens het debiet voor de wat verderop gelegen IJzerkotmolen. De naamkeuze viel op Klein Zwitserland omdat de sluiswachter deze plek in zijn rijke verbeelding vergeleek met Zwitserland, waarbij de omringende heuvels hem aan bergen deden denken, de vijver aan de Zwitserse meren en de sluis met de watervallen. De herberg sloot de deuren in 2016.

--Ijzerkotmolen
De IJzerkotmolen dateert van voor 1571. In de loop van vier eeuwen had hij verscheidene functies: papiermolen, olieslagerij, graanmolen tot zelfs brouwerij. Zoals zoveel watermolens in de streek werd hij gerestaureerd en omgebouwd tot taverne.

--Zwalm
De legendarische Muur en de heerlijke mattentaarten van Geraardsbergen, de rijke geschiedenis van Oudenaarde en textielstad Ronse met zijn muziekbos: de Zwalmstreek zit vol verborgen schatten. Zwalm, de gemeente waaraan deze schilderachtige regio zijn naam ontleent, is een van de meest ongerepte parels van de Vlaamse Ardennen. Nergens kun je beter de charme van een watermolen ontdekken dan in Zwalm. In een 11de-eeuwse oorkonde wordt al melding gemaakt van de Zwalmmolen in Munkzwalm. De meeste molens op de Zwalm bleven tot een eind in de 20ste eeuw actief als graanmolen of als olieslagmolen. Vergeet zeker niet een bezoekje te brengen aan de sprookjesachtige kastelen van Beerlegem en Roborst, die dateren uit de 18de eeuw. Ook de cultuurliefhebber kan zijn hart ophalen in de Zwalm. De vele Romeinse en Frankische vondsten zijn tentoongesteld in het moderne Archeologisch Museum van Zuid-Oost-Vlaanderen in Velzeke. Kortom: Zwalm is een paradijs voor fietsers en wandelaars die willen genieten van het heuvelachtige reliëf, de kleine dorpjes, klaterende watermolens en talrijke vergezichten!

--Zwalmmolen
Even op adem komen na dit toch wel krachtenslopend traject kan net voor het eindpunt, in de Zwalmmolen, een combinatie van café, brasserie en restaurant. Je geniet er van een lokaal biertje of een heerlijk streekgerecht in een uniek historisch kader. Al rond 1040 werd deze watermolen vermeld, als eigendom van de benedictijnerabdij van de Blandijnberg in Gent. Oorspronkelijk was het een olie- en korenmolen en stond hij bekend als de Molen Ten Berge. Pas midden 17e eeuw werd de huidige naam ‘Zwalmmolen’ gebruikt. Nadat de olieslagerij in 1891 werd stilgelegd, deed de molen tot 1962 nog dienst om graan te malen.

--Paddestraat
De Paddestraat is een deel van de Romeinse heirbaan die Boulogne-sur-Mer met Keulen verbond. Ze is echter vooral bekend bij wielertoeristen en koersliefhebbers. Niet voor niets staat aan het begin, bij het museum, een kunstwerk met kassei in een wiel verwerkt. In 1973 kwam de Ronde van Vlaanderen hier voor het eerst langs en sindsdien is de 2,4 km lange kasseistrook bijna jaarlijks opgenomen in het parcours, wat voor een enorme volkstoeloop zorgt. Zij die tijdens dit tochtje koste wat het kost hun flandrienambities willen botvieren, komen hier aan hun trekken. Van de Taberna Romana naar Hof De Moriaan kunnen ze zich een echte ‘kasseifretter’ voelen, een Tom Boonen in hun diepste ‘velodromen’.

--Bostmolen - Het Brugske
Het zou zonde zijn in Roborst de Bostmolen links te laten liggen. Ooit was er een olie- en graanmolen. Zowel de binnenuitrusting als het bovenslagrad zijn goed bewaard. Er is nu een restaurant. Vlakbij tref je café Het Brugske.
Dienst voor Toerisme

--Graaf van Egmont
Graaf van Egmont, in de 16de eeuw gouverneur van Vlaanderen en Artesië en heer van Zottegem, heeft altijd een bijzondere band gehad met Zottegem. Niet alleen lagen zijn grootvader en moeder er begraven, maar hij betrok er ook een van zijn lievelingskastelen. Ook de beenderen van Egmont en zijn vrouw liggen begraven in de crypte van de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk van Zottegem. Halfweg de 19de eeuw werd in Zottegem een beschermcomité opgericht dat ijverde voor een standbeeld van de graaf op het marktplein van Zottegem. Het huidige standbeeld is een bronzen replica van het oorspronkelijke gietijzeren beeld dat een plaats kreeg in het Egmontpark in Zottegem. Het ontwerp is van hofbeeldhouwer en Bruggeling Jan-Robert Calloigne. Twee identieke beelden op nog geen 500 meter van elkaar, dat is uniek in Vlaanderen.

--Zottegem
Zottegem ligt aan de voet van de glooiende Vlaamse Ardennen. De 'Poort van de Vlaamse Ardennen' biedt de natuurliefhebber en de actievere recreant een waaier aan mogelijkheden. De stad is een uitstekend vertrekpunt voor heerlijke fietstochtjes en ontspannende wandelingen in de altijd schilderachtige en betoverend mooie Zwalmstreek. Zottegem is natuurlijk ook bekend als wielerstad: denk maar aan de aankomst van de Driedaagse van De Panne-Koksijde en de jaarlijkse Grote Prijs Stad Zottegem. Het mooie kasteelpark van Leeuwergem, internationaal geprezen voor zijn lovertheater, en het Domein Breivelde, een 19de-eeuwse romantische tuin die is uitgegroeid tot een arboretum met liefst 54 verschillende boomsoorten, zijn samen met de grafkelder waarin het gebeente van Lamoraal graaf van Egmont worden geëxposeerd, de blikvangers van deze gemeente. Zoals overal in de Vlaamse Ardennen vind je ook hier heel wat molens. Het rad van de Molen Van Den Borre in Strijpen draait nog dagelijks. Wie de stilte wil opzoeken, moet in het Kloosterbos zijn.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten