30.10.16

Steenhuffel


Steenhuffel

Start :Steenhuffel
Afstand : 55 km
Bewegwijzering : Knooppunten Vlaams-Brabant
GPS : Steenhuffel, Steenhuffeldorp (gratis)

DE ROUTE :

61-25-24-88-81-85-84-86-29-28-30-34-35-43-38-9-40-41-56-60-70-69-61

Op de route :

--Brouwerij Palm
Rondleiding in de brouwerij in combinatie met een bezoek aan de stoeterij in Kasteel Diepensteyn, waar de bekende Brabantse trekpaarden staan.

--Kasteel Diepensteyn
Het renaissancekasteel Diepensteyn is sinds 1989 eigendom van brouwerij Palm en daarmee begon de wederopbouw van dit fraaie bouwwerk. Je kunt het uitsluitend bezoeken als onderdeel van een rondleiding bij de brouwerij. Het is een indrukwekkend complex met park geworden, gelegen te midden van pittoreske vijvers. Het door grachten omgeven feodale landgoed maakte ooit deel uit van het militaire netwerk van de hertog van Brabant. Eind jaren tachtig was Diepensteyn nagenoeg verdwenen. Nu waan je je op de imposante binnenplaats weer in lang vervlogen tijden terwijl je je blik laat rusten op het koetshuis en de stoeterij met Belgische trekpaarden. Binnen zet je terug-in-de-tijdervaring zich voort tussen de enorme open haarden, zware ijzeren kroonluchters en stevige lederen stoelen. Op de begane grond kun je onder meer het trekpaardenmuseum bezoeken, terwijl je in de gewelfde kelder kennis kunt nemen van de geschiedenis van Diepensteyn en haar adellijke bewoners.

--Lippelobos
Het Lippelobos is gelegen op het drieprovinciepunt Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Antwerpen, waar Malderen, Buggenhout en Lippelo aan elkaar grenzen. Het 60 ha grote domein is gegroeid rond het Hof te Melis. Het omwalde kasteel in neorenaissancestijl is privébezit en niet te bezichtigen. De omgeving van het Hof te Melis is wettelijk beschermd als landschap. Oorspronkelijk was dit een heidegebied, maar in de 18de eeuw startte de bebossing, via de aanplanting van onder meer beuken. Ondertussen is het Lippelobos uitgegroeid tot een waardevol natuurgebied met een grote variatie aan landschappen: elzenbroek, gemengd beuken-eikenbos en waterpartijen wisselen elkaar af. Daarnaast tref je hier ook veel verschillende paddenstoelen aan.

--Hof te Melis
Lodewijk XV en Leopold III – die er in 1940 zijn hoofdkwartier in onderbracht – zijn de bekendste historische passanten van het Hof te Melis in het Lippelobos. Het omgrachte kasteel uit de 15e eeuw is privé-eigendom en wordt bewoond door burggravin De Beughem. Het Lippelobos is een beschermd landschap en staat bekend om zijn vele rododendrons.

--Kapelle-op-den-Bos
Grote delen van het Vlaams-Brabantse Kapelle-op-den-Bos zijn landelijk gebleven, ook al wordt de gemeente doorsneden door de autosnelweg A12 en het zeekanaal van Willebroek. Vroeger bevonden zich nogal wat bedrijven aan het kanaal, nu is dat heel wat minder. De meeste mensen vinden werk in Antwerpen, Mechelen en Brussel, vlot te bereiken vanuit deze gemeente. Kapelle-op-den-Bos heeft een groot deel van zijn erfgoed verloren als gevolg van verwoestingen tijdens de twee wereldoorlogen. Het kasteel van Houtem in Ramsdonk is vermoedelijk het oudste gebouw in Kapelle-op-den-Bos. In de 12de eeuw stond op dezelfde plaats immers een versterking met slotgracht. In het dorpscentrum van Ramsdonk ligt de 17de-eeuwse pastorie in traditionele bak- en zandsteenstijl. De pastorie van Nieuwenrode was ooit een nonnenklooster. De gebouwen, die dateren uit de 17de eeuw, werden heringericht als gemeenschapscentrum. Tijdens de zomermaanden is Kapelle-op-den-Bos een opstapplaats voor dagtochten op het kanaal Brussel-Schelde. Het vaarttoeristisch seizoen loopt van mei tot en met september. Meer informatie vind je op www.rivertours.be.

--Charleroyhoeve
Dit was een voormalige hoeve van de abdij van Grimbergen. Toen ze in de 17de eeuw gebouwd werd, was Karel II landvoogd van de Spaanse Nederlanden. De hoeve werd naar hem genoemd - het kon nooit kwaad om je meester gunstig te stemmen. De Spanjaarden verdwenen, ook de monniken verlieten de plek, maar de hoeve bleef. Vandaag is de gemeente Grimbergen eigenaar en zijn er een aantal diensten ondergebracht, zoals een bibliotheek, het vredegerecht en vergaderzalen. Ook socioculturele verenigingen kregen er onderdak.

--Liermolen
Op het erf van de Liermolen kun je uitzakken met een drankje uit de herberg die zich op het domein bevindtr
De Liermolen is een watermolen uit de 17de-18de eeuw. Het binnenwerk is intact bewaard gebleven. De molen biedt onderdak aan een deel van de collectie van het museum voor Oudere Technieken. De molen wordt gebruikt voor maaldemonstraties. Ook het bakhuis is gerenoveerd en kan weer volledig gebruikt worden waarvoor het oorspronkelijk gebouwd werd. Op het erf kun je uitzakken met een drankje uit de herberg die zich op het domein bevindt.

--Volkssterrenwacht Mira
Volksterrenwacht Mira kun je zowel individueel als in groep bezoeken. Individuele bezoekers zijn welkom op woensdag- en zondagnamiddag. Er valt heel wat te zien en te beleven: zo kun je met de draaibare sterrenkaart zelf de Vlaamse sterrenhemel verkennen, de slingerproef van Foucault uittesten, maquettes bekijken over o.m. het ontstaan van de seizoenen, een digitaal weerstation bezoeken en op het waarnemingsterras een blik werpen door de twee reuzentelescopen. Voorts zijn er nog de optische banken, een planetarium, een zonnetelescoop en de tentoonstelling over het heelal. Stof genoeg voor een aantal bezoekjes! Op de website van Mira kom je nog heel wat te weten over de ruimte en krijg je een overzicht van boeiende activiteiten en lezingen voor jong en oud.

--Brasserie 's Gravenmolen

--Plantentuin Meise
Dompel je onder in de betoverende wereld van deze schitterende plantentuin! Plantentuin Meise, op slechts 3 km van het Brusselse Atomium, is een botanische tuin van wereldformaat. Ontdek 18.000 plantensoorten waarvan meer dan de helft in het Plantenpaleis groeit, een van de grootste serrecomplexen in Europa. Maak een boeiende wandeling door het historische domein van 92 ha vol plantencollecties van overal ter wereld. Bomen en struiken uit de gematigde gebieden zijn te vinden in de openluchtcollecties. De Plantentuin bevindt zich in het Domein van Bouchout, dat bestaat uit de omringende landerijen van het Kasteel van Meise en het Kasteel van Bouchout. Dit kasteel werd gebouwd in de 12de eeuw en verbouwd in de 17de eeuw. Later deed het dienst als residentie van de voormalige keizerin van Mexico, prinses Charlotte, de zus van koning Leopold II. Momenteel wordt het gebruikt voor tentoonstellingen en congressen.

--Oranjerietaverne

--Gehucht Amelgem
Amelgem, een gehucht van het landelijke Oppem, ligt in een karakteristiek Brabants, glooiend, grotendeels nog ongeschonden landschap. De kapel van Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte is 17de-eeuws, net als de hoeve Groot Amelgem, met haar legendarische schuur, die volgens de legende gebouwd werd door de duivel. Verderop in de vallei staat het fotogenieke, witgekalkte hof van Klein Amelgem, dat uit de 18de eeuw dateert. Niet ver van de kapel bevond zich de oude herberg Sint-Gilles, waar wandelaars konden verpozen bij een geuze of een kriek, met een boterham met 'plattekaas'. De herberg bestaat jammer genoeg niet meer.

--Sint-Laurentiuskerk
De Sint-Laurentiuskerk in Wolvertem is deels romaans, deels gotisch en deels classicistisch. Ze heeft een romaanse doopvont, barok kerkmeubilair, een massieve preekstoel en een eikenhouten retabel. De omgeving maakt deze kerk nog aantrekkelijker: ze is omgeven door een ommuurd kerkhof, waarvan de twee arduinen hekpijlers uit het laatste kwart van de 18de eeuw het opvallendste restant zijn. De kerktoren en het koor zijn sinds 1938 beschermd als monument. In 2001 werd de bescherming uitgebreid tot de volledige kerk en het ommuurde kerkhof.


--Leireken


Dankzij de goede zorgen van vzw Leireken is het oude stationsgebouw uit 1882 langs de spoorlijn Londerzeel-Aalst in Steenhuffel aan een tweede leven begonnen als eetcafé. ‘Leireken’ heet ook de route die over de oude zate loopt en is vermoedelijk een verbastering van een van de machinisten van het verdwenen stoomtreintje, Valère. Het interieur van de oude eersteklaswagon uit 1935 die voor het Steenhuffelse station pronkt, is van de hand van art nouveau meester Henry van de Velde (1863-1957). Van de Velde ontwierp voor de Belgische spoorwegen ook het overbekende logo: de ‘B’ in eenliggende ellips. Je kunt de wagon huren voor feestjes of bijeenkomsten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten