14.10.16

Leuven


Leuven

Start: Leuven
Afstand:44 km
Bewgwijzering : Knooppunten Vlaams - Brabant
GPS : Leuven, Vuurkruisenlaan/Diestsepoort

DE ROUTE :

33-80-81-35-30-72-71-25-23-22-21-41-77-20-97-28-32-31-93-33

Op de route :

--Standbeeld Justus Lipsius
Bijzonder realistisch beeld van de befaamde 16de-eeuwse humanist Justus Lipsius. Kunstenaar Jules Jourdain portretteerde Justus Lipsius statig voor zich uit starend, met een open boek in de hand. Het beeld werd in 1909 plechtig ingewijd, ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Katholieke Universiteit Leuven. Justus Lipsius, die oorspronkelijk Joost Lips heette, was een van de bekendste figuren van het humanisme; hij studeerde en woonde enkele jaren in Leuven, in de Parijsstraat.

--Gambrinus
Vlak bij het schitterende stadhuis en in de schaduw van de Sint-Pieterskerk ontdek je het wellicht mooiste café van Leuven: de Gambrinus. Het café opende in 1929 de deuren en sindsdien bleef het interieur volledig intact. Dat dateert overigens uit 1896 en werd naar hier overgebracht bij de verhuizing van de 'oude' Gambrinus. Weense kroegen stonden model voor de inrichting van dit Leuvense 'instituut'. Het café werd opgetrokken in een 'vroege' art-nouveaustijl. Neem zeker de tijd om het fraaie interieur met zijn houtsnijwerk en zijn opmerkelijke toonbank te bewonderen. De marmeren tafels zijn nog steeds de originele, van inmiddels ruim 110 jaar geleden. Geniet hier op de houten bankstellen met groen leder van de nostalgische sfeer die je overvalt. En natuurlijk moet je in dit café genieten van een Leuvense Stella. Nergens smaakt hij beter dan hier. Je kunt hier ook van het gezellige terras genieten, tot diep in de herfst, want het is verwarmd.

--Café Maritime
De sluis van Tildonk is een van de 5 sluizen op het kanaal Leuven-Dijle. Bij de oplevering van het kanaal in 1752 (de Leuvense Vaart is het tweede oudste kanaal van Vlaanderen) waren er slechts 2 sluizen, wat maakte dat er vaak overstromingen waren. Door hun industrieel-archeologische waarde zijn de Tildonkse sluis en sluiswachterswoning uit 1763 beschermd sinds 1997.

--Witloofmuseum
Witlof, een boeiende groente met een rijk verleden én de trots van Kampenhout. Het museum toont hoe witlof traditioneel gekweekt en verhandeld werd/wordt. Je krijgt er de geschiedenis van het 'witte goud' voorgeschoteld. Niet alleen het uitgebreide agrarische aspect komt aan bod, maar ook de sociale en culturele impact die de witlofteelt had. Behalve multimediale toepassingen zijn er ook foto's, tekstpanelen en statistieken te bekijken, waardoor de bezoeker als het ware ondergedompeld wordt in de wereld van het witlof.

--Restaurant/Bistro Veilinghof
Om betere prijzen te kunnen bedingen voor hun waren hebben heel wat kleine en middelgrote producenten van groenten en fruit in Vlaams-Brabant de handen in elkaar geslagen en exploiteren ze nu samen de coöperatie Bravaveiling. In de Kampenhoutse veilingzalen worden vooral de streekspecialiteiten witloof en asperges afgeklokt, samen met biologische producten. In het aanpalende restaurant Veilinghof staan altijd de seizoengebonden streekspecialiteiten op het menu. Een geschiedkundig en plantkundig overzicht van alle aspecten van het witloof, krijg je in het Witloofmuseum.

--Café De Brug

--Monument XX-ste konvooi
In de nacht van 19 april 1943 brachten drie jonge weerstanders tussen Boortmeerbeek en Haacht een jodentransporttrein tot stilstand en openden de deuren van de goederenwagons. In de verwarring konden 231 joden vluchten. De helft van hen werd gedood of opnieuw gevat. Aan de spooroverweg bij het station van Boortmeerbeek herdenkt een monument de actie.

--Boortmeerbeek
Boortmeerbeek is een waterrijke gemeente die doorkruist wordt door het kanaal Leuven-Rupel en de Molenbeek. De gemeente is rijk aan mooie beemdenlandschappen, bossen, een watermolen en enkele kastelen. De gemeente zette zijn naam op de kaart met de geschiedenis van het XXste konvooi. In 1943 werd een Duits treinkonvooi op weg naar Auschwitz in Boortmeerbeek door verzetslui gestopt. Daardoor werd een grote groep Joden gered van de dood. Boortmeerbeek is een aantrekkelijke fiets- en wandelgemeente. Elk jaar vindt er een grootse vaar-, fiets- en wandelhappening plaats. Alle informatie vind je op www.kanaaltochtenbrabant.be.

--Oude Hansbrug
Dit is een gietijzeren ophaalbrug die in 1893 in gebruik werd genomen. Tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog werd ze vernield en weer hersteld. De laatste restauratie dateert uit 2005 en vandaag is de brug beschikbaar voor fietsers en voetgangers.

--Oud-Werchter
In deze taverne is het aangenaam zitten, ook al kan het er heel druk zijn. De kleine honger kan je er stillen met o.m. croques en andere mondpleziertjes. In de zomer zijn er ijsjes en tijdens de warme maanden is de specialiteit Kriek en Tongerlo van 't vat.

--Bistro/IJssalon Sint-Jan
De honger, klein of groot, kan je stillen met snacks of met iets lekkers van de kaart. De ijsjes zijn heerlijk.

--De Glazen Boterham
Een café gelegen in de artistieke winkelwandelstraat van Werchter, bevolkt door een bende creatievelingen.

--Café De Wissel
In dit café hangt een aangename, gezellige dorpssfeer. Bij mooi weer is er een terras vooraan. Over de middag is er een beperkte snackkaart. Specialiteit zijn bieren van 't vat en trappist. Vriendelijke en verzorgde bediening.

--Oorlogsmonument 1914
Dit monument herdenkt de Slag bij de molen van Rotselaar op 12 september 1914. Twee Belgische regimenten verdedigden er de brug over de Dijle, maar stuitten er op hevige Duitse weerstand. De hele voormiddag werd er zwaar slag geleverd. Uiteindelijk sneuvelden of verdronken er 324 Belgische soldaten.


--Café 't Werrek

Afbeeldingsresultaat voor standbeeld justus lipsius leuven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten