31.10.16

Lanaken


Lanaken
Veerpontenlus 1

Start : Domein Pietersheim (nabij knooppunt 54)
Afstand : 38 km
Bewegwijzering : knooppunten Limburg
GPS : Domein Pietersheim
Neerharenweg 12, 3620 lanaken

DE ROUTE :

54-58-53-52-17-45-27-50-56-57-58-54

Op de route :
Parkeerplaats (gratis) bij Kinderboerderij Pietersheim.
Je fietstocht start aan het fietsonthaal- en servicepunt bij domein Pietersheim.
Hier vind je alle benodigdheden om je fietstocht in ideale omstandigheden te starten (ruime parkeerplaats, fietsherstelpunt, verhuurfietsen, fietscafé, sanitaire voorzieningen,...).
Wat eens het trotse bezit was van de adelijke familie De Merode (bekend van het gebied in Westerlo) is nu een 80 ha. groot natuurpark met voor de allerkleinsten een kinderboerderij die volledig gratis toegankelijk is.
Het domein Pietersheim is overigens ook een toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Dreven, bruggetjes en bospaden leiden je doorheen een weelderige natuur.
Hier kan je zelfs de resten van een middeleeuwse burchtruïne bewonderen.
Het neo-classicistisch kasteel is nu een Hotel-Restaurant en tevens een uitstekende locatie om je tocht te starten!
Bijzonderheden
Deze route voert je via het voetveer in Uikhoven naar Nederlandse zijde van het Maasland.
Hier kan je genieten van het zicht op de Maas én van de Nederlandse Maasdorpjes die hun authentiek karakter goed bewaard hebben.
Eens aangekomen in Berg brengt het veerpont je veilig terug naar Belgische zijde.
Even verderop ontdek je het kasteel Vilain XIIII van leut dat een uitgestrekt Engels park met aansluitende Maasuiterwaarden en landbouwgronden herbergt.
Je zet de tocht verder langs de rustige waters van de Zuid-Willemsvaart.
Deze lus eindigt met een uniek bezoek aan het Maasdorpje Oud-Rekem, een pareltje in het Maasland. Dit stadje heeft één van de meest authentiek bewaarde dorpskernen.
Waar je hier ook fietst, je bent omgeven door geschiedenis!
En er is zelfs een heus grafelijk kasteel in Rekem. De waterburcht d'Aspremont-lynden is een stille getuige van de unieke Maaslandse Renaissence.
--kasteel Vilain XIIII
Wanneer de eerste stenen gelegd werden, kan men niet meer achterhalen. De eerste afbeeldingen van het kasteel dateren uit de eerste helft van de 16de eeuw, maar de ronde donjontorens aan de oostkant en de dubbele slotgracht met poortgebouw verraden duidelijk een oudere middeleeuwse, feodale waterburcht.Vermeldenswaard is ook dat graaf Bernadotte, maarschalk in het leger van Napoleon en de latere stichter van het Zweedse koningshuis, tijdens de belegering van Maastricht in 1794 het kasteel van Leut als residentie koos.
Dreef 148 3630 Leut-Maasmechelen
--De waterburcht d'Aspremont-lynden

De waterburcht van het kasteel werd aan het einde van de zestiende eeuw gebouwd op de fundamenten van een middeleeuwse voorganger. Aspremont-Lynden is een goed voorbeeld van een kasteel in de stijl van de Maaslandse renaissance, waarvan de geblokte tussendorpelvensters en hoekblokken in Namense steen en de combinatie van baksteen en natuursteen typische stijlkenmerken zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten