23.9.16

VESPA – ROUTE 2


VESPA – ROUTE 2

Start : Averbode
Afstand : 88 km
Bewegwijzering : Geen , GPS
GPS : Aan de abdij van Averbode

DE ROUTE :

De Route is een GPS route , een GPS kan je huren van het VVV Laakdal
via de infobalie van het BIB in Laakdal

Je kan ook op deze site de route downloaden en op je GPS zetten


Op de route :

--Norbertijnenabdij van Averbode
De indrukwekkende abdij van Averbode werd gesticht in 1134. Het poortgebouw dateert uit de 14de eeuw. De huidige abdijkerk werd gebouwd in het midden van de 17de eeuw. De overige abdijgebouwen zijn in classicistische stijl heropgebouwd na een zware brand. In de kerk hangen werken van Quellin en Verhaghen en een kruisweg van Pros Putteman.

--Irish Pub Dubh-Linn
Elke Guinness of Kilkenny heeft hier een klavertjevier in het schuim, en de Irish Coffee gaat niet zonder chocoladepoeder op de room over de toog!

--Heimolen
Bij de Heimolen in Langdorp fiets je door een plaatje uit een oud boek over de Kempen. Eenzaam staat de molen op een bult de wind af te wachten. Rondom groeit er heide op een landduin. Schapen knagen jonge boomscheuten af, zodat de heide niet wordt overwoekerd. Dit beeld was vroeger heel typisch voor de Kempen

-- Herselt
Wie Herselt bezoekt, een landelijk dorp in het zuiden van de provincie Antwerpen, kan vooral genieten van de uitgestrekte bosgebieden. Aan het natuurgebied het Helschot ontleende de schrijver Alfons de Ridder, die hier een deel van zijn jeugd doorbracht, zijn pseudoniem: Willem Elsschot. Verscholen tussen het Herseltse groen staan nog een aantal historische boerderijen. De belangrijkste Herseltse monumenten zijn de grote boerderijen die zich in het gehucht Bergom bevinden. Zij getuigen van de landbouwactiviteit die mogelijk was in dit overgangsgebied tussen de Kempen en het Hageland. Vooral de Kaaibeekhoeve uit de 17de eeuw en de 18de-eeuwse Deneboshoeve in de Netevallei zijn indrukwekkende monumenten. Een interessant wandelgebied is het provinciedomein Hertberg, dat vroeger deel uitmaakte van het bezit van de familie de Merode. Herselt verbouwt ook een droge, witte wijn die Witte Kapittel wordt genoemd. De wijnbouwtraditie gaat hier terug tot de 15de eeuw, toen Herselt de miswijn leverde voor de abdijen van Averbode en Tongerlo.

--Kasteel de Merode
Het sprookjesachtige kasteel van Westerlo dateert uit de vroege 14de eeuw. Het werd op korte afstand van de Grote Nete gebouwd en van een gracht voorzien. In de 17de-18de eeuw werd het kasteel verfraaid. De kasteelkapel met 17de-eeuwse glasramen bevat veel kostbaarheden en herinneringen aan de familie de Merode. In 2002 werd het kasteel beschermd als monument. Wie binnenin een kijkje gaat nemen, ontdekt een unieke collectie schilderijen, wapentuig en tapijten.

--Torenhof
In brasserie-restaurant Torenhof, tegenover de abdij, kun je terecht voor een hapje en een drankje.en onderaan genieten van lekker ijs

--Abdij van Tongerlo
Deze bekende abdij werd in 1130 gesticht door de norbertijnen van de Sint-Michielsabdij van Antwerpen en groeide uit tot een van de voornaamste religieuze centra van onze contreien. Tijdens de Franse Revolutie werd het complex grotendeels verwoest en werden de

--Meerhout
Meerhout is een pittoresk Kempisch dorp aan de Grote Nete. Op de kaart van de provincie Antwerpen vind je Meerhout in het zuidoosten op de grens met de provincie Limburg. Een brede waaier van wandel- en fietspaden en talrijke toeristische manifestaties maken van een dagje Meerhout méér dan zomaar een daguitstap. Toerisme, horeca, winkelplezier en culinaire verpozing gaan hand in hand. Meerhout wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde van de abdij van Sint-Truiden uit de 8ste eeuw onder de naam 'Mareholt'. De driehoekige vorm van het dorpsplein duidt in elk geval op een nog oudere, Frankische bewoning. Tijdens de Boerenkrijg in 1798 werd in Meerhout slag geleverd. Een monument herinnert aan de 22 gesneuvelden.

--Prinskensmolen
Maak kennis met de oudste houten standerdmolen (12de-13de eeuw) van de provincie Antwerpen! De molen dankt zijn naam aan het feit dat hij rond 1500 eigendom was van de prinsen van Oranje. Hij is sedert 1969 beschermd, maar raakte toch in verval. Na de aankoop door de gemeente werd hij in 1980 maalvaardig hersteld. In 2002-2003 volgde een nieuwe restauratie.

--Sint-Bavokapel
De Sint-Bavokapel werd voor het eerste vermeld in de 16de eeuw. Het huidige gebouw in laat-gotische stijl zou omstreeks 1600 gebouwd zijn. De Sint-Bavokapel is al meer dan 400 jaar een bedevaartsoord, waar de mensen vooral kwamen om genezing van de kinkhoest af te smeken. De kapel staat in de schaduw van enkele lindebomen en werd in 1985 gerestaureerd. In de kapel zijn vijf schilderijen met taferelen uit het leven van de H. Bavo te zien. Verder worden nog twee beelden van de heilige bewaard in een zilveren reliekschrijn.

--Provinciaal domein Hertberg
Wandelen in een domein dat al sinds twee eeuwen ononderbroken bebost is, het is een unieke ervaring! Hertberg maakt deel uit van de voormalige de Merodebossen. Een eindeloos gebied van bos en natuur in een aantrekkelijke regio waar drie provincies elkaar raken. We treffen er enkele 'bergen' aan, getuigenheuvels (of ijzerzandsteenheuvels) uit een ver verleden, toen de Diestiaanzee tot in deze contreien reikte. In tegenstelling tot de zandige Kempen die tot enkele decennia geleden meestal waren begroeid met grote oppervlakten heide, stellen we op de oudste beschikbare geografische kaart (de Ferrariskaart uit 1775) vast dat Hertberg toen reeds volledig bebost was, vooral met naaldhout. Tot de tweede helft van de twintigste eeuw waren deze naaldbossen economisch belangrijk als stuthout voor de steenkoolmijnen. De provincie Antwerpen werkt volop aan de aanleg van wandel-, mountainbike- en ruiterroutes in dit 236 ha grote domein. Er komen ook rustbanken en picknickplaatsen bij en er worden enkele ecologisch waardevolle plaatsen aangelegd.


Afbeeldingsresultaat voor averbode

Geen opmerkingen:

Een reactie posten