19.8.16

Prosperdorp
Prosperdorp

Start : Prosperdorp
Afstand : 47 km
Bewegwijzering : Knooppunten Waasland
GPS : Den Angeluus Sint-Elbertusstraat 22 9130 Prosperdorp

DE ROUTE :

13-17-14-12-60-10-11-75-53-73-10-60—64-13

Op de route :

--Prosperdorp
Prosperpolder is een internationale polder en een gehucht van circa 200 inwoners in de Belgische gemeente Beveren. De polder dateert van 1846. Het gehucht wordt ook wel Prosperdorp of Prosper genoemd. Het gehucht ligt in het noorden van de gemeente Beveren, vlak tegen de Nederlandse grens. Sinds 2013 zijn er plannen om een groot deel van het Belgische deel van de polder om te vormen tot natuurgebied, ter compensatie van verloren natuur door de uitbreiding van de Antwerpse haven.

--Sfeer- en eetcafé Brisée
The place to be in de streek. Vrij klein en modern, maar fijn, rustig en sfeervol. Goeie kwaliteit en vriendelijke bediening. Het 'huisbier' Brisée blond moet je proeven

--Natuurgebied De Grote Geule
De Grote Geule in Kieldrecht, een deelgemeente van Beveren, is een waardevol natuurgebied. De kreek is een deel van het grote krekencomplex dat zich uitstrekt over het noorden van Oost-Vlaanderen tot het zuiden van Zeeland. Vooral de zeldzame veenpartijen maken het gebied heel bijzonder met zijn typische plantengroei zoals veenmos, veenpluizen en de zeldzame kamvaren. De Grote Geule en het bootshuisje worden het meest gefotografeerd in Kieldrecht. Dat kan alleen maar onder begeleiding van een gids, want het gebied is niet vrij toegankelijk. Alle informatie over begeleide wandelingen en gidsen vind je op www.beveren.be.

--Free Foxes
Op een kruispunt van statige dreven duiken de drie vossen van de beeldengroep Free Foxes op. Het Waasland is immers een land van vossen, met de schelm Reinaert de Vos als beroemdste exponent. Deze middeleeuwse figuur van het bekende dierenepos duikt onderweg voortdurend op met beelden, gedichten of tekstflarden.

--Spaans Kwartier
Het Spaans Kwartier ligt bijna pal op de Belgisch-Nederlandse grens. De naam verwijst naar de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) en het Spaanse garnizoen dat hier ingekwartierd lag. Dit gehucht is ook de geboorteplaats van de broers-wielrenners Alfons (1910-1995) en Gustaaf De Loor (1913-2002), die, toeval of niet, vooral furore maakten in de Ronde van ... Spanje! De jongste ging de geschiedenis in als de winnaar van de allereerste Vuelta in 1935. Het daaropvolgende jaar won hij opnieuw en eindigde zijn broer Fons tweede. Tot op vandaag is het nog altijd een uniek gegeven dat twee broers in een grote rittenwedstrijd de hoogste trappen van het podium bezetten.

--Vlaamse Kreek

Je fietst nu door een land dat in de middeleeuwen regelmatig door de Westerschelde werd opgeslokt. Anderhalve eeuw duurde het voor het water rond 1784 definitief een halt werd toegeroepen. De Vlaamse Kreek ligt sindsdien dromerig in de zon te blinken. Het is een prachtige aanblik met de rietlanden en de knotwilgen langs de oever.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten