18.10.15

Lommel


Lommel

Start : Lommel, Blauwe Kei
Afstand : 48 km
Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
GPS : Blauwe Kei 42,3920 Lommel

DE ROUTE :

260-267-268-266-552-264-265-255-254-253-229-228-227-230-547-260

Lommel draagt de titel Natuurstad van Vlaanderen en tijdens deze fietstocht kun je zelf vaststellen dat dit niet overdreven is. Je fietst door het Park der Lage Kempen en bolt langs of door de natuurgebieden Kattenbosserheide, Pijnven, 't Plat, Holven en Sahara. Je passeert historische plaatsen, zoals de vlakte waar vroeger de kruitfabriek stond en de legendarische zinkfabriek Vieille Montagne, waarover Walter van den Broeck een toneelstuk schreef dat in 2011 verfilmd werd. Andere hoogtepunten zijn de Leyssensmolen, het Duitse militaire kerkhof, de autotestbaan van Ford en een paar zandwinputten.

Op de route :

--De Withoef

--De Vijf Linden
Ideale stopplaats voor fietsers. Ruim terras.

--Duits militair kerkhof
Op het Duits militair kerkhof overvalt je een soort Westhoekgevoel. ‘Duizend en duizend soldaten. Altijd iemands vader, altijd iemands kind’, zoals Willem Vermandere zingt. 39.102 Duitse gesneuvelden rusten hier, onder 20.000 identieke kruisen, voor eeuwig in het gelid. 38.560 slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, 542 wapenbroeders uit de Eerste. De laatste begraving dateert van 2008, toen resten van 3 Luftwaffepiloten hier een laatste rustplaats vonden. Het is het grootste Duitse soldatenkerkhof buiten Duitsland en wordt beheerd door de Duitse Oorlogsgravendienst, die ook informatie verstrekt in de onthaalruimte waar jaarlijks tot 30.000 bezoekers passeren. Van de oorspronkelijk 13.000 niet-ge├»dentificeerde lichamen, hebben er ongeveer 8000 intussen een naam gekregen.

--Hobos
Het Hobos (145 ha) is een uniek kleinschalig landschap met bomenrijen, houtkanten, laanbeplanting, heggen en boomgaarden. Dit is de meest mythisch geladen plaats in Overpelt, en dat is ongetwijfeld te danken aan zijn bewoner in de 18de eeuw, drossaard Clercx, die beschouwd wordt als de uitroeier van de al even mythische Limburgse roversbende De Bokkenrijders. Het Hobos bezit trouwens nog de authentieke woning van drossaard Clercx! Hobos maakt deel uit van Bosland, dat het grootste kindvriendelijke bos van Vlaanderen wil zijn en zich uitstrekt over de gemeenten Hechtel-Eksel, Overpelt en de stad Lommel.

--Wandelbos Holven
Dit wandelgebied van vele honderden hectare groot weet elke bezoeker te bekoren, en terecht. Het maakt deel uit van Bosland, een bosmassief dat zich uitstrekt over het grondgebied van Hechtel-Eksel, Lommel en Overpelt. De wandelingen werden avontuurlijk aangelegd, kronkelend door de bossen. De langere wandelingen leiden je bovendien langs en over prachtige landduinformaties, typisch voor de zandige kempen. Ook het fietsroutenetwerk en het wandelgebied Holven/Plat doorkruisen het wandelbos.

--Domein De Groote Hoef

--Den Brugwachter
Ideaal na een fietstocht langs het kanaal of een wandeling in de omgeving is het heerlijk vertoeven op het gezellige tuinterras van Den Brugwachter, gelegen aan de historische Joe's Bridge, de bijnaam van brug nummer 9 over het Maas - Scheldekanaal in Lommel Barrier. Op de kaart staan kleine en grote snacks, naast een uitgebreide selectie koude en warme dranken en streekbieren.

--De Meerpaal
Taverne De Meerpaal is gebouwd in de vorm van een schip, maar het contact met het water is natuurlijk nog groter op het terras dat uitloopt op het water van de plezierhaven. Bij De Meerpaal begint het blotevoetenpad.

--Sahara
De Lommelse Sahara is een interessant en bijzonder natuurgebied dat is ontstaan door de kwalijke gevolgen van een zinkfabriek die in 1904 in deze omgeving was neergezet. Vijf jaar later hadden de giftige afvalgassen het hele gebied herschapen in een uitgestrekte zandwoestijn. De gassen doodden er alle vegetatie, het aldus blootgelegde zand kreeg vrij spel en bedolf, onder invloed van de wind, alle nog bestaande vegetatie in de omgeving. Je waant je in een echte woestijn op deze plek waarvan je onder de indruk zult raken. Tegenwoordig is het een uniek natuurgebied, maar bovendien zie je hier geïllustreerd wat ondoordachte industrie kan aanrichten met natuur en milieu.

--Fietsonthaal- en servicepunt De Soeverein

--Brasserie De Blauwe Kei
Het kanalenkruispunt is een geliefkoosd trefpunt voor fietsers, die op het terras van deze brasserie graag even halt houden. Chris en Cor bieden een bijzonder uitgebreide kaart aan dranken, kleine en grote gerechten aan. Achteraan hebben zij een groot terras met kinderspeeltuin aangelegd.Geen opmerkingen:

Een reactie posten