19.10.15

Gent


Gent

Start : Gent
Afstand:39 km
Bewegwijzering : Knooppunten Leiestreek
GPS : Gent, Belvédèreweg

DE ROUTE :

57-58-61-71-74-76-22-23-79-33-34-30-01-04-52-57

Op de route :

--Brasserie 't Klooster

--Gezellige brasserie in het centrum van De Pinte.

--In den new Karpel
Op de plaats waar de Pontbrug ligt, verzorgde tot 1900 een veerpont de oversteek van de Leie-arm. Deze betonnen boogbrug is een beschermd monument en de enige toegangsweg tot het landelijk (woon)gebied De Assels dat op een eiland tussen twee Leie-armen ligt. De huidige brug werd gebouwd in 1926 ter vervanging van een houten noodbrug uit 1920. Deze verving op haar beurt de brug uit 1900 die in 1918 bij het einde van de oorlog door de terugtrekkende Duitsers was vernietigd. Als je over de Pontbrug fietst en naar rechts afslaat, kom je bij restaurant In den new Karpel. Dit etablissement bestaat al meer dan 100 jaar en was initieel een café voor vissers. De naam ‘karpel’ verwijst naar het Gentse woord voor karper. De idyllische ligging en het uitzicht op de Oude Abdij maakt het tot een mooie stopplaats.

--Grand Café
Gezellige taverne in de schaduw van de oude abdijgebouwen.

--Abdij van Drongen
In de oude abdij van Drongen kun je heel wat activiteiten bijwonen: van lezingen over fietstochten tot studiedagen. 'Bezinning' is hierbij de rode draad. Het christelijke geloof staat centraal. Er verblijven een jezuïetencommuniteit en enkele gezinnen. Groepen kunnen er een historische rondleiding krijgen, individuele bezoekers zijn er welkom voor een persoonlijke retraite. Voor 'niet-actieve' bezoekers zijn het gebouw en de tuin niet toegankelijk. Van de vroegere abdijkerk blijft alleen de sinds 1944 beschermde peperbustoren bewaard.

--Sint-Martens-Latem
Sint-Martens-Latem is een groene, residentiële gemeente in Oost-Vlaanderen, een tiental kilometer ten westen van Gent. Het meest boeiende en historische deel van de gemeente, die door de N43 Gent-Kortrijk in tweeën wordt gesplitst, ligt aan de oever van de Leie. Sinds een groot aantal kunstenaars zich hier begin 20ste eeuw kwam vestigen, staat Sint-Martens-Latem bekend als kunstenaarsdorp. Talrijke meesterwerken zijn verzameld in de collecties van vier musea in Sint-Martens-Latem en in Deurle. De geschiedenis van Latem gaat terug tot de voorhistorische tijd. Er zijn ook sporen gevonden van Romeinse en Frankische aanwezigheid. In de middeleeuwen werd het eigendomsrecht over Latem gedeeld door de Gentse Sint-Pieters- en Sint-Baafsabdijen en de heren van Nevele. Rond 1900 kwam een eerste groep kunstenaars zich in Latem vestigen, onder hen de Saedeleer, Minne en de gebroeders Karel en Gustave van de Woestyne. Zij werden gevolgd door een tweede groep met onder meer de gebroeders Leon en Gustave De Smet, Van den Berghe en Permeke. Die laatsten behoorden naderhand tot de stijlrichting van het expressionisme. Ook de gezellige dorpskern van Deurle is de moeite van een bezoek waard. Je vindt er de Sint-Aldegondiskerk, het Cyriel Buyssepad, het Muldershuis en het kerkhof waar kunstenaars zoals Gust De Smet, Xavier De Cock, Jenny Montigny, Gaston Martens, Jozef de Belder, Leon De Smet en Albert Claeys begraven liggen.

--Sint-Martinuskerk
De Sint-Martinuskerk is een landelijke, grondig verbouwde driebeukige hallenkerk met nog delen uit haar romaanse verleden. Op het oude kerkhof liggen de grafstenen van Albijn Van den Abeele en George Minne; op het nieuwe kerkhof vind je talrijke kunstenaarsgraven. De voorzijde van het dienstaltaar bestaat uit een houten paneel, vermoedelijk uit de 15de eeuw, dat het bezoek van Maria aan Elisabeth voorstelt. Uit de 18de eeuw dateren een biechtstoel, de preekstoel met dubbele trap in rococostijl door Jacob Martens, en de portiekzijaltaren. Het Lovaertorgel van 1861 werd in 1966 gerestaureerd. Verder zijn er nog verscheidene prachtige schilderijen, waaronder 'Onze-Lieve-Vrouw schenkt de rozenkrans aan de heilige Dominicus' van Gustave van de Woestyne (1900) en een 'Ecce Homo' van Albert Servaes (1919).

--'t Laethems Ros

--Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne
Edgar Gevaert kocht dit domein, toen nog een bos en arme landbouwgrond met een klein boerderijtje, in 1922. Kort daarna werd het huidige gebouwencomplex in regionale, landelijke stijl opgetrokken naar een eigen ontwerp van Gevaert. Hij liet zich hiervoor inspireren door de 16de-eeuwse boerderij van zijn grootouders in Mater bij Oudenaarde. In 2011/2012 werd het museum gerenoveerd en uitgebreid. Het museum geeft een overzicht van de klassieke namen uit de Latemse groepen; verder is er een zaal gewijd aan George Minne, een andere aan Edgar Gevaert en nog een zaal aan werken via schenking gekregen van ir. Emiel De Smet. In de 'schaapstal' worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden die verband houden met Latem.

--Museum Leon De Smet
In dit huis, aan de prachtige boorden van de Leie, heeft Leon De Smet zesendertig jaar lang gewoond. De Smet behoorde samen met zijn broer Gustaaf tot de tweede Latemse groep. Het grootste deel van het museum omvat een permanente tentoonstelling over leven en werk van de kunstenaar. Het andere deel bestaat uit een kunstgalerij waar verkooptentoonstellingen onderdak vinden.

--Museum Dhondt-Dhaenens
Het museum Dhondt-Dhaenens is gelegen in een uitzonderlijk landelijk kader, dicht bij de dorpskern van Deurle en de kromming van de Leie. Het is de ambitie van het museum om zowel een nationale als en internationale uitstraling over te brengen, gericht op de toekomst en met respect voor haar verleden en eigenheid. De rijke vaste collectie, samengebracht vanaf het einde van de jaren 1920 door het echtpaar Jules en Irma Dhondt-Dhaenens, bevat werken van wereldwijd bekende Vlaamse kunstenaars zoals Jean Brusselmans, Gustave en Leon De Smet, George Minne, Constant Permeke, Albert Servaes, Gustave van de Woestijne en Rik Wouters. Tegelijk positioneert het museum Dhondt-Dhaenens zich als hedendaags kunstencentrum in Vlaanderen tussen de grote museale instellingen enerzijds en het experimentele veld anderzijds. Zo is het museum al een aantal jaren een actief centrum waar hedendaagse kunst een plaats krijgt en in dialoog treedt met de historische relevantie van de vaste collectie.

--Gemeentelijk museum Gust De Smet
Dit museum is gevestigd in de woning waar kunstschilder Gustave De Smet van 1935 tot 1943 woonde en werkte. Samen met Constant Permeke en Frits Van den Berghe behoorde Gust De Smet tot de grote drie van het Vlaamse expressionisme. Ze vormden, voor en na de Eerste Wereldoorlog, de tweede Latemse Groep. De Smet werd de schilder van het vrolijke Vlaamse leven binnen serene en sterke composities. Hij overleed in 1943 in Deurle in dit woonhuis, dat bij testament aan de gemeente werd nagelaten en dat nu een aan hem gewijd museum is. Het interieur is gebleven zoals het door het echtpaar werd ingericht. Op de bovenverdieping bevindt zich het vroegere atelier van de schilder. Hier wordt een selectie van een veertigtal werken getoond. De vroegste werken van de collectie komen uit De Smets Nederlandse periode gedurende de Eerste Wereldoorlog en tonen een in vorm en kleur verstild intimistisch expressionisme. Het museum is momenteel gesloten voor renovatie.

--Brasserie In 't Boldershof
Deurle bij kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem geldt als een van de mooiste dorpen van Vlaanderen. In het hartje van dit dorpje ontdek je de meer dan honderd jaar oude plattelandsherberg In 't Boldershof, die nu geïntegreerd is in een hotel. Oude foto's sieren er de muren en 's winters geniet je er van het haardvuur. Je kunt hier ook terecht voor een lekkere, klassieke hap zoals stoverij en beenham maar ook voor gebakken zeetong. Met de bouw van het café werd al in 1895 begonnen, enkele jaren later werd een tweede deel opgetrokken. Kunstenaars Leon en Gust de Smet waren hier ooit graag geziene gasten, getuige de foto's aan de muur. Op een van die foto's staat Gust in gebogen houding met een bol in de hand, want het volkse bolspel was hier lange tijd erg populair. In de jaren negentig was de herberg in zijn bestaan bedreigd en enkele jaren gesloten, maar in 1999 opende hij weer de deuren. Bewonder er zeker de ouderwetse toog en krukjes. Het is een geliefde trefplaats van de dorpsbewoners.

--fietspunt De Pinte

--Bora Bora
Net en gezellig café met terras vooraan. Verzorgde drankjes, vriendelijke bediening. Fietsers en wandelaars zijn zeer welkom! De uitbaatster is zelf een fervent fietser.

--De Pinte
Twee eeuwen geleden was De Pinte bij Gent een wijk die de naam Pintestraete droeg. Later werd het een gehucht, Klein Nazareth. Nu is het een volwaardige gemeente met ruim 10.000 inwoners. De naam De Pinte komt van de herberg Het Pijntken. Ondanks de ligging aan een drukke verkeersas heeft De Pinte zijn dorpskern vrij gaaf weten te houden. Mooie landschappen zijn te bewonderen in de laaggelegen Scheldevallei (Scheldemeanders) van de deelgemeente Zevergem. In de dorpskom van De Pinte staan enkele kunstwerken, o.a. aan de rotonde aan de post, aan de rotonde in de Groenstraat en aan het Kerkplein. Een aanrader voor wandelaars is de Doornhammeke-wandelroute. De route start in deelgemeente Zevergem en loopt langs een waardevol natuurgebied. In het kasteelpark Viteux, recht tegenover het kerkplein, vind je 'bespeelbare kunst' en houten sculpturen. Elk jaar is er in Zevergem het drukbezochte festival Zeverrock.

--Kasteel van Welden
Dit mooi gelegen kasteel kun je niet bezoeken, maar je kunt er wel een glimp van opvangen als je er voorbij wandelt of fietst. Dit waterkasteel, omgeven door een dubbele omwalling, werd rond 1700 in late barokstijl gebouwd. In 1926 werd het gebouw historisch gerestaureerd. Aan de Pont-Zuid en de Kriekestraat staat een heropgebouwde toegangspoort in rococostijl. Op het kasteeldomein staat ook een neerhof met een vierkante bakstenen duiventoren. Het dateert waarschijnlijk uit de 18de eeuw en werd gerestaureerd in 1931.

--De man die de wolken meet
'De man die de wolken meet', een vier meter hoog bronzen beeld van Jan Fabre, siert niet alleen het dak van het S.M.A.K. in het Gentse citadelpark, maar je kunt het ook bekijken aan het Kunstencentrum deSingel in Antwerpen, de Academia Belgica di Roma, het 21st Century Museum of Contemporary Art in Kanazawa (Japan), de centrale hal van Brussels Airport in Zaventem, en in Amsterdam en San Francisco. Het beeld lijkt sprekend op de kunstenaar, die, staande op een trapje met een meetlat eindeloos lang de wolken opmeet. De inspiratiebron voor het werk zou de film 'Birdman of Alcatraz' zijn, met hoofdrolspeler Burt Lancaster. Na zijn vrijlating antwoordde die op de vraag wat hij zou gaan doen: 'ik ga de wolken meten'. Het werk dateert van 1998.

--Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.)
Voor je het S.M.A.K. binnenloopt, kijk je het best eens omhoog. Op het dak zie je het beeld 'De man die de wolken meet' van Jan Fabre. Dit is een vrij recent museum - geopend in 1999 - met een lange voorgeschiedenis. De grote bezieler was conservator Jan Hoet, die met de opening van het S.M.A.K. een van zijn dromen realiseerde. Je ontdekt er alle belangrijke kunststromingen van na de Tweede Wereldoorlog. Heel veel aandacht gaat naar actuele kunst. Je kunt in groep een rondleiding boeken.

--Museum voor Schone Kunsten
Hier verzeil je in een van de oudste musea van het land. Je krijgt er een rijk overzicht van de Vlaamse kunst van de middeleeuwen tot de eerste helft van de 20ste eeuw. Er is werk te zien van onder meer Bosch, Rubens, Jordaens, Brueghel, Pourbus, Hals, Rodin en Corot. De Belgische symbolisten, impressionisten en expressionisten zijn goed vertegenwoordigd: 400 tot 450 werken staan er tentoon, maar de volledige collectie is veel groter. Die kun je bekijken op de website www.vlaamsekunstcollectie.be. Ook de site van het museum zelf is bijzonder interessant!

--De wereld van Kina: het Huis
Een schitterend museum waar je heerlijk kunt ronddwalen door de hoge zalen. De collectie is zeer gevarieerd. Vooral de vele tentoongestelde dieren maken indruk. Bovendien kom je er meer te weten over mineralen, gesteenten, de evolutie van het leven op aarde, de biologie van de mens enz. De aparte tentoonstelling 'Goede minnaars' mikt op jongeren die meer willen weten over seks en relaties. ''k Zag 2 beren...' is een bereleuke tentoonstelling over seksualiteit en relaties voor kinderen. Een leerrijk en afwisselend museum waar je graag naar terugkeert. Op www.museuminzicht.be vind je de volledige collectie in beeld.

--Sint-Pietersabdij
Maak kennis met de geheimzinnige monnik Alison. Deze virtuele monnik - een wereldprimeur! - neemt je mee op een mysterieuze tocht doorheen de eeuwenoude abdijgebouwen. In echte thrillerstijl vol intriges en emoties probeert Alison de waarheid achter de dood van zijn vriend Rafaël te achterhalen. Op interactieve en speelse wijze kom je meer te weten over de geschiedenis van de abdij, het oudste monument van Vlaanderen. De prachtige tuin met wijngaard en ruïne is een groene oase in de drukke stad. De huidige gebouwen dateren vooral uit de 17de en 18de eeuw, de indrukwekkende refter gaat terug tot de middeleeuwen. De Sint-Pietersabdij presenteert ook cultuurhistorische, literatuur- en fotografietentoonstellingen van nationale en internationale allure.

--STAM - Stadsmuseum Gent
Het STAM is het ideale beginpunt voor een bezoek aan de stad Gent. Je ontdekt er wat Gent nu precies tot Gent maakt. Daarna stuurt het STAM je de stad in om het allemaal met eigen ogen te zien en aan den lijve te ondervinden. Het STAM toont het verhaal van de stad aan de hand van meer dan 300 tot de verbeelding sprekende collectiestukken en interactieve multimedia. Dat gebeurt in een historisch kader met een eigentijdse aanpak, net als Gent zelf. In een reis door de tijd worden de vele lagen van Gent leesbaar. Het begint in het verleden met de groei en bloei van de middeleeuwse metropool. Uit eeuwen geschiedenis ontstond de hedendaagse stad van kennis en cultuur. Aan het einde van het parcours blikt het STAM vooruit naar de toekomst van Gent. Het STAM bevindt zich in de schitterende 14de-eeuwse Bijlokeabdij. Alleen al dit gebouwencomplex is een bezoek meer dan waard.

--Atlas & Zanzibar
Citytrip, fietsvakantie of wereldreis gepland? Even surfen helpt je heel wat vooruit, maar een goede reisgids mag niet ontbreken in je rugzak. Hiervoor verwelkomen Greet en Eddy je graag in hun kleine maar eigenzinnige boekhandel Atlas & Zanzibar. Een winkel vol prachtige reisboeken en reisgidsen, fotoboeken, tienduizenden kaarten, wandel- en fietsboxen... Kortom, alles waar een reiziger gelukkig van wordt. Ook voor degelijk reisadvies en slimme tips, boeiende reisverhalen of een origineel geschenk - van een klassieke tot een opblaasbare wereldbol - ben je hier aan het juiste adres. Atlas & Zanzibar heeft ook een vestiging in Sint-Denijs-Westrem.Geen opmerkingen:

Een reactie posten