20.10.15

Veurne


Veurne

Start : Veurne
Afstand : 32 km
Bewegwijzering : Knooppunten Westhoek
GPS : Veurne, Statieplaats (opgelet: woensdag marktdag)

DE ROUTE :

68-40-30-10-12-25-24-40-41-26-27-28-29-14-43-68

Fietsen langs pittoreske plekken rond Veurne en genieten van een aperitief, een streekbiertje en een lekkere maaltijd. De ideale zondagactiviteit, lijkt ons.

Op de route :

--Brasserie 't Nieuw Bulskamp

--Gasthof 't Voshol
Voor bierliefhebbers heeft Gasthof ’t Voshol op het dorpsplein van Leisele een ‘specialleke’ buiten formaat: de ‘Stoefer’. Een halveliterglas met vier alcoholische dranken: Sint-Bernardus Prior van het vat, Cointreau en twee ‘geheime’ dranken. Geflambeerd bij het inschenken.

--Kerkhof Oeren
Op zoveel doden is het kerkhof van Alveringem in 1915 niet voorzien. Rond de 16e-eeuwse, laatgotische Sint-Apolloniakerk van Oeren komt een noodkerkhof. 651 gesneuvelde militairen vinden er hun laatste rustplaats, onder hen drie Duitsers. Door repatriëring van lichamen zijn er nu 509 grafstenen voor 508 soldaten (één graf is leeg). Op het kerkhof resten vijf heldenhuldezerkjes, die Joe English modelleert naar het Keltisch kruis, met inscriptie AVV-VVK en daaronder een blauwvoet. De zerkjes werden vanaf augustus 1916 geplaatst door het Vlaamsgezinde Comité voor Heldenhulde. Gesneuvelde piotten kregen gewoonlijk een houten kruis. Onbekenden metselden begin februari 1918 de letters AVV-VVK van 38 zerkjes dicht. In 1925 werd het merendeel van de 104 zerken vervangen door een Belgische grafsteen.

--Beeld Johan Tahon
Aan je rechterkant zie je op het perk voor het woon- en zorgcentrum Sint-Anna een typisch beeld van de West-Vlaamse kunstenaar Johan Tahon (° Menen, 1965). Aan de voet van het beeld lees je een gedicht van Gwij Mandelinck (geboren Guido Haerynck, ° Wakken, 1937), de oprichter van het poëziefestival in Watou.

--De Plakker
Het traject gaat in een boogje rond Veurne, maar vanuit 68 sta je in een wip op de historische markt, die met haar prachtige gevels en stadhuis de grandeur van de 17e eeuw uitstraalt. Aan gezellige terrasjes geen gebrek! Het eetcafé De Plakker is een aanrader.

--'t Boeregat
Het café is een authentieke,geklasseerde hoeve uit 1725, midden tussen de velden en weiden en heeft een even echt overgrootmoeder interieur. Een van de specialiteiten is een warme gevulde ovenkoek. Het speelpleintje en de stoeiweide vormen ook voor kinderen een attractie.

--'t Scheurvliet
Gezellige bistro met groot terras. Je kan hier terecht voor een snack, pannenkoeken of een lekker ijsje.

--Motorcenter Westhoek

--Tweewielcenter de Voorstad

--Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk
De imposante Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk is sinds 1948 beschermd. Het is een gotische hallenkerk met een logge, zware westertoren met steunberen, uit de 15de-17de eeuw. Enkele romaanse ijzerzandstenen delen van de vroegere kerk bleven bewaard. Het meubilair omvat een 18de-eeuws orgel, een doksaal en enkele sculpturen, waaronder een calvarie met Maria Magdalena en diverse 16de-17de-eeuwse schilderijen. Je treft er ook gegroepeerde graven van kinderen aan. Op dit kerkhof ligt luitenant-generaal Wielemans uit de Eerste Wereldoorlog. Omheen de kerk is er ook een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog.

--Pastorie
Dicht bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Houtem bevindt zich de 18de-eeuwse pastorie in Vlaamse renaissancestijl. Ze werd opgericht in de 17de eeuw en deed dienst als refugehuis van de Sint-Niklaasabdij in Veurne. Het is een plek die geschiedenis heeft geschreven: tijdens de Eerste Wereldoorlog was hier het hoofdkwartier van koning Albert gevestigd.

--Sint-Mildredakerk
Fraaie, landelijke, driebeukige laatgotische kerk, het resultaat van diverse bouwcampagnes (15de-17de eeuw). Het meest opvallende en oudste deel van deze kerk is het mooie laatromaanse torentje (waarschijnlijk 13de-eeuws). Neem zeker een kijkje in de kerk, want het interieur is verrukkelijk. Prachtig meubilair, oude beelden en schilderijen. De kerk is omsloten door een kerkhof, een dubbele rij linden en een haag.

--Openluchtmuseum Bachten de Kupe
'Bachten de Kupe', 'Veurne-Ambacht', de 'Westhoek'; het zijn allemaal namen die verwijzen naar het meest westelijke deel van West-Vlaanderen, achter de IJzer. In dit openluchtmuseum zet je een stap terug in de tijd: je beleeft er hoe het leven in de Westhoek was in de 17de eeuw. Je wandelt er voorbij een Houtlandse boerderij met woning, wagenhuis, koeien- en paardenstal en een bakoven, ingericht met authentieke meubels en werktuigen. In het tweede deel loop je langs straatjes met streek- en kunstenaarshuisjes, een drukkerij, een schoollokaal, een slagerij, een tabakswinkel, een dokterspraktijk, een kapperszaak, een kruidenierswinkel... In het derde deel is er het dorpsplein met een kiosk, ambachtshuisjes en de dorpsherberg waar je een streekbiertje kunt drinken. Er is ook een tweedehandsboekenwinkeltje met meer dan 5000 boeken.

--Kasteel Beauvoorde
Kasteel Beauvoorde is een van de best bewaarde geheimen in de Westhoek. Deze 17de-eeuwse waterburcht is opgetrokken in renaissancestijl. Jonker Merghelynck kocht het vervallen kasteel in 1875, restaureerde het en breidde het uit. Hij liet het kasteel na aan de Belgische staat, op voorwaarde dat het ter beschikking gesteld werd van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Ook binnen kan u uw ogen de kost geven: het kasteel bezit een rijke verzameling oude meubelen, schilderijen en aardewerk.

--Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk
Wat hier beslist in het oog springt, is dat het kerkhof van deze laatgotische hallenkerk omzoomd wordt door een dubbele rij linden. Het meubilair omvat een 18de-eeuws orgel, een doksaal en enkele sculpturen, waaronder een calvarie met Maria Magdalena en diverse 16de- en 17de-eeuwse schilderijen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten