15.9.15

HoeseltHoeselt

Start : Aan de kerk in Hoeselt
Afstand : 35 km
Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
GPS : Kerkstraat Hoeselt

DE ROUTE :

108-109-119-130-120-137-121-122-125-519-108

Op de route :

--Hoeselt
Naar het Limburgse Hoeselt kom je om te genieten van de pure natuur van het Haspengouwse landschap. Je wandelt of fietst er door een afwisselend landschap van bosjes, holle wegen, kasteelparken, vlakke stukken en smalle, vochtige beekvalleien. Kleinschalige akkers en boomgaarden vullen het panorama aan. Hoeselt heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De vroegere welvaart van de gemeente blijkt duidelijk uit het interieur van de Sint-Stefanuskerk en de imposante vierkantshoeve Ter Poorten in Althoeselt.

--Sint-Stefanuskerk
Op het driehoekige Frankische dorpsplein in Hoeselt zie je de Sint-Stefanuskerk. De onderbouw van de toren, die uit zandsteen en silex bestaat, dateert uit de 11de eeuw. De bovenbouw is opgetrokken in mergelsteen en dateert uit de 13de eeuw. De blikvanger binnenin is het marmeren hoofdaltaar (1689). In 2008 werd de grondige restauratie van de kerk afgerond.

--Paalsteen
Op de hoek van de Bovenstraat met de Kattenveldstraat staat een paalsteen. Archeologen in spe kunnen alvast op zoek naar volgende inscripties in de gerestaureerde grensmarkering uit 1685: STA MRA en STE LBT. Iedereen uit de 17e eeuw wist meteen dat dit verwees naar ‘Sancta Maria’ en ‘Sancte Lamberte’.

--Kluis van Vrijhern
Bijna 350 jaar woonden er kluizenaars in het gehucht Vrijhern. In 1904 ruilde de laatste kluizenaar zijn eenzaam bestaan in het lemen huis voor een contemplatief leven bij de minderbroeders in het klooster van Rekem. Let ook op de diervriendelijke Sint-Franciscuskapel op de parking: er zijn gaten voor duiven en aan weerszijden stalletjes voor geiten en schapen.

--Brasserie De Tommen

--Burcht van Kolmont
Dit burchtcomplex met versterkte toegangsbrug speelde een belangrijke rol in de twisten tussen graaf Gerard van Loon en de prinsbisschop van Luik. De troepen van de Luikse bisschop trokken diverse malen op oorlogspad naar Kolmont, gesteund door Sint-Truidense troepen. Zij verdreven de inwoners, moordden, en brandden de huizen af. Ondertussen verschanste de graaf van Loon zich in de versterkte burcht van Kolmont. Het nieuwe kasteel van Kolmont, aan de overkant van de straat, is opgetrokken in neobarokke stijl.

--De Pastorie

--Kasteel van Opleeuw
Op het grondgebied van Gors-Opleeuw staan niet minder dan vier kastelen, wat de rijke geschiedenis van dit Haspengouwse dorpje verraadt. Onze route leidt langs het kasteel van Opleeuw, opgetrokken in 1874. Het werd gebouwd naast een ouder en groter kasteel dat omringd was door een gracht. Het kasteel en de kasteelhoeve enerzijds, en de omgeving anderzijds zijn respectievelijk beschermd als monument en als dorpsgezicht.

--Boesc@fé
Huis Boes is het oudste burgerlijk gebouw uit de dorpskom van Kortessem. Nu is hier een leuke eetgelegenheid gevestigd, waar je even kan uitrusten bij een kopje koffie of een biertje, en een kleine of grote honger stillen.

--Kortessem
Kortessem is de Sint-Pieterskerk, gebouwd in een romaans-gotische stijl. De kerk dateert uit de 11de-13de eeuw, net als de romaanse doopvont die in het interieur wordt bewaard. In de 18de eeuw werden wat vernieuwingen doorgevoerd. Aan de weg tussen Hasselt en Tongeren ligt het oudste kasteel van Kortessem, het kasteel van Printhagen. Het dateert grotendeels uit de 18de eeuw, maar de slottoren in Maaslandse stijl is een eeuw ouder. Het kasteel de Fauconval werd in 1850 gebouwd. De Bombroekmolen en de Luymertingemolen zijn twee gerestaureerde watermolens uit de late 13de eeuw.Geen opmerkingen:

Een reactie posten