14.9.15

Leut


LEUT
Langs de boorden van de Maas

Start : Leut
Afstand: 42 km
Bewegwijzering : knooppunten Limburg
GPS : Leut, Sint-Pieterskerk, Sint-Pietersstraat 11

DE ROUTE :

56 – 55 – 60 – 551 – 565 – 41 – 501 – 42 – 44 – 48 – 49 – 50 – 56

Op de route :

--Jud van Vucht
Tegenover het fietscafé De Passerel in Vucht kun je het standbeeld De Jud van Vucht bewonderen. De Vuchtenaren kregen in het verleden de bijnaam ‘Judden van Vucht’, omdat ze het niet konden nalaten elkaar te ‘judden’ of te treiteren met woordspelingen en grappen. Deze eretitel is vereeuwigd in dit beeld.

--Grand café i Fratelli
Italiaanse sfeer, interieur in zuiders antieke stijl. Ruim terras in een winkelstraat.

--Eisdense Tuinwijk
In Limburg zijn uiteraard nog sporen van het mijnwerkersverleden te vinden, en de mijnwijk ('cité') van Eisden is daar een prachtig voorbeeld van. De huizen in de tuinwijk zijn opgetrokken in Engelse cottagestijl, twee aan twee met een fraaie tuin. Het grootste deel van de wijk is gerestaureerd en de huizen kregen verschillende bestemmingen. De Sint-Barbarakerk en de kunstacademie mag je zeker niet links laten liggen! Het Museum van de Mijnwerkerswoning neemt je mee op een onvergetelijke reis door de tijd en laat je zien hoe de mijnwerkers vroeger leefden. Vanaf de 53 meter hoge toren van de kathedraal heb je trouwens een schitterend uitzicht op de Kempen en de groene Maasvallei.

--Themacafé Matchpoint

--Puccini
Ja kan hier terecht voor een lekker ijsje, een snack, een slaatje, ... Terras voor- en achteraan.

--Café De Statie
Ruim aanbod aan streekbieren, trappistenbieren, koude en warme dranken, mogelijkheid om een kleine hap te nuttigen.

--Nationaal Park Hoge Kempen
Een beschermd natuurgebied van 50 km2 met heide en bos, waar natuur en recreatie hand in hand gaan, vormt het levende bewijs dat Limburg de groenste Vlaamse provincie is. De boekhouders van de natuur tellen in dit uitgestrekte gebied meer dan 7000 soorten planten en dieren.
Natuurreservaat De Mechelse Heide

In dit uitgestrekte natuurreservaat (ruim 700 ha) kun je je eventjes van de wereld wanen! Het maakt, samen met Kikbeekbron en Ziepbeek, onderdeel uit van het Vlaams natuurreservaat Hoge Kempen. Je zult merken dat er heel wat uitnodigende wandelwegen zijn die deze rustgevende plek voor je toegankelijk maken, en je de kans geven om vogels zoals roodborsttapuiten, grasmussen, graspiepers en leeuweriken te ontdekken. Het fietsroutenetwerk loopt deels langs het reservaat, maar doorkruist er ook de heide. In de zomer verandert de heide in een prachtig purperen tapijt. Wil je je viervoeter meenemen, dan mag dat, maar vergeet de leiband niet.

--De Tijdvrouw
'De Tijdvrouw' van kunstenares Julia Berger stelt een vrouwenfiguur voor die een cirkel draagt en die zelfs door haar heen gaat. Typisch voor het werk van deze kunstenares zijn de langgerekte benen. Het beeld is 3,5 meter hoog en is van brons. In 2001 werd het beeld ingewijd. Het kwam er naar aanleiding van de viering van honderd jaar steenkool in Limburg. In As werd in 1901 voor het eerst steenkool gevonden door mijnbouwkundige en geoloog André Dumont.

--Station van Asch
De geklasseerde stationssite van As is een toegangspoort tot het Nationaal Park De Hoge Kempen. De taverne houdt de sfeer van weleer gevangen, ook al passeert op de sporen sinds 1989 geen goederenvervoer meer. Toeristische attracties zijn er des te meer: railbike of speciale themaritten naar Eisden of Waterschei. Oude treinstellen doen dienst als restaurant en hotel.

--Dilsen-Stokkem
Dilsen vormt samen met Stokkem en drie andere dorpen een groene gemeente in het hart van het Maasland. De geschiedenis van Dilsen is in grote mate bepaald door de grillige Maas, die tegelijk een van de belangrijkste toeristische troeven van de gemeente vormt. Dilsen is tientallen kapellen, vier kastelen en een aantal interessante, historische boerderijen rijk. Dilsen is een van de oudste gemeenten in het Maasland. Aan de oude Maasarm, die ontstaan is na een hevige overstroming in 1640, is nog een gedeelte van de oude parochiekerk bewaard, namelijk de toren van de voormalige Sint-Martinuskerk. In het nieuwe centrum van Dilsen verrees de neogotische Sint-Martinuskerk uit 1910. De administratieve diensten van het stadsbestuur werden ondergebracht in het historische kasteel Ter Motten, een barok gebouw uit 1725 met een gedeeltelijk bewaarde Franse tuin. Van de vele oude boerderijen is De Licht als monument beschermd. Op het grondgebied van Dilsen-Stokkem ligt ook een deel van het Nationaal Park de Hoge Kempen, het eerste nationaal park dat de Vlaamse overheid heeft opgericht. Het park werd feestelijk geopend in 2006. Het park strekt zich uit over zes gemeenten en wil behalve aan natuurbescherming doen ook een toeristische troef zijn voor de regio die zwaar getroffen werd door de mijnsluitingen. Het Nationaal Park Hoge Kempen omvat uitgestrekte bospercelen en bestaande beschermde natuurgebieden. De totale oppervlakte bedraagt 5750 ha. Er zijn tal van recreatiemogelijkheden zoals fietsen, wandelen, paardrijden, mountainbiken, begeleide wandelingen en 'ranger'-activiteiten.

--Kasteel Ter Motten
Het fraaie kasteeltje Ter Motten aan de Europalaan in Dilsen met zijn 7 ha grote park doet dienst als stadhuis van Dilsen-Stokkem. De heer van Dilsen, baron Michel de Rosen, liet het kasteel in 1725 bouwen. Het kreeg een barokke voorgevel en okergele muren die contrasteren met hardstenen pilasters en hoekblokken. De toren is bekroond door een peerspits. De laatste adellijke bewoonster verkocht het kasteel met park in 1972 aan de stad.

--Oude Toren
De Oude Toren is wat rest van de Sint-Martinuskerk, waarvan het schip in 1927 werd afgebroken. Omdat de mergeltoren uit 1541 zelf eigendom was van de gemeente en niet van de kerkfabriek bleef die staan. Hij vormt nu een van de mooie blikvangers in het centrum van Dilsen.

--D'Auw pasteriej
Het zou zonde zijn om hier niet even langs te gaan. Op het zomerterras heerst vakantiegevoel. Voor de Bretoense appeltaart schieten woorden te kort; ze is hemels.

--De Oude Pastorij
In de schaduw van de romaanse kerktoren vind je De Oude Pastorij, een heerlijk adres waar je o.a. een picknickmand kunt bestellen.
Fietsonthaal- en servicepunt Maascentrum De Wissen

--Natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd
Natuurgebieden langs de Maas, waar vroeger grind werd ontgonnen. Daardoor ontstonden er plassen en reliëf. Het gebied Kerkeweerd ligt in de bedding van de Maas en wordt elk jaar overspoeld. Door de vele zaden die deze overstroming meebrengt, is er in de lente een kleurrijke bloemenzee te bewonderen. Geleidelijk aan herstelt de natuur zich van de ontginning en tref je er een grote diversiteit planten en dieren aan. Gallowayrunderen en konikpaarden zorgen voor een natuurlijke, extensieve begrazing. Je kunt het gebied verkennen langs de bewegwijzerde rode en oranje wandeling; vrij wandelen is ook toegelaten.

--Maascentrum De Wissen
Hoe het is om als vis in de rivier de Maas te zwemmen, kun je zien en beleven in De Wissen, een educatiecentrum aan de oever van de Oude Maas in Stokkem. Je krijgt er het verhaal van de Maas, van de bron in Frankrijk tot de monding bij Rotterdam. Er zijn twee maquettes te zien: maquette 1 toont het volledige stroomgebied van de Maas, maquette 2 is een schaalmodel van het Limburgse Maasland, de regio langs de gemeenschappelijke Maas tussen Maastricht en Kinrooi. In het auditorium kun je een film bekijken over de Maas. Op de benedenverdieping van De Wissen is het Museum van de Vlechtkunst ondergebracht. Stokkem was ooit het centrum van dit ambacht. Van de wissen die in de natuurlijke uiterwaarden van de Maas groeiden, werden manden en andere gebruiksvoorwerpen gevlochten. Dit klassieke ambacht is nu haast volledig uitgestorven, maar het museum laat deze traditie herleven. In het centrum kun je fluisterbootjes huren (reserveren verplicht). De vaartocht wordt gecombineerd met een struinwandeling in het natuurgebied Kerkeweerd (duur: 3 uur).

--Horeca De Wissen
Ruime keuze aan dranken en gerechten aan democratische prijzen.

--Kasteel Carolinaberg
Rechts van de route ligt kasteel Carolinaberg, op de plaats waar in de middeleeuwen een machtig bolwerk van de graven van Loon stond aan de Maasarm. De Hollanders schoten die burcht in 1702 aan flarden. Er restten enkel nog enkele stukken van de oorspronkelijke verdedigingsmuur. In 1878 kocht de Tongerse arrondissementscommissaris Caïmo de ruïne en bouwde er kasteel Carolinaberg, ter nagedachtenis van zijn overleden vrouw Carolina de la Brassinne.

--Taverne Molenveld
Mooi gelegen in de winterbedding van de Maas bevindt zich taverne Molenveld in een gerestaureerde oude hoeve. Je kunt terecht in de grote gelagzaal of op het gezellige terras onder de notenboom. Er is een kleine speeltuin voor de kinderen.

--De Koetsier

--Brasserie 't Kasteelhof

--Kasteel Vilain XIIII
Het huidige kasteel, genoemd naar de laatste adellijke bewoners, is een rococogebouw met hoektorens. Mooi om te weten is dat het in de jaren dertig van de twintigste eeuw werd ingericht als ziekenhuis voor gewonde mijnwerkers. In de jaren vijftig kwam er zelfs een kraaminrichting bij. Het kasteelpark is aangelegd als een prachtige Engelse landschapstuin. Langs de dreven kun je een aantal zeldzame en exotische bomen bewonderen.

--Kerkplein Leut
Je zult het roerend eens zijn: het Kerkplein van het woon- en landbouwdorpje Leut is een rondgang waard! Geniet van de rijzige neoromaanse Sint-Pieterskerk (19de eeuw), met in haar interieur onder andere een laatgotisch beeld van de patroonheilige. Maar dat is niet alles! Achter de kerk staat de mooie pastorie, en tussen de pastorie en het voormalige gemeentehuis-schoolhuis ligt het oude kerkhof met tal van 17de- en 18de-eeuwse grafstenen en het mergelstenen beeldhouwwerk van de Gekruisigde Christus op de grafkelder van Vilain XIII (eind 19de eeuw). En je tocht is hier nog niet ten einde: van het kerkplein leidt een eeuwenoude kastanje- en eikendreef naar het beschermde kasteel Vilain XIIII.Geen opmerkingen:

Een reactie posten