19.8.15

DiestDiest

Start :Station van Diest
Afstand : 40 km
Bewegwijzering : Knooppunten VL-Brabant en Limburg
GPS : Turnhoutsebaan 9 Diest

DE ROUTE :

32-31-30-329-523-319-318-522-315-357-34-33-32

Op de route :

--Station Diest

--Fort Leopold Diest
Fort Leopold was in de vorige eeuw een belangrijk onderdeel van de verdedigingsgordel rond Diest. Nadat de Nederlandse koning Willem I in 1831 met de 'Tiendaagse Veldtocht' een korte maar ultieme poging ondernam om België weer te heroveren, besliste men om de stad tot vestingsstad uit te bouwen.Fort Leopold geeft een mooi beeld van de militaire architectuur van het tweede kwart van de 19de eeuw. Dus het is wel een zeer speciale plek en zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

--Vliegveld van Schaffen

--Domein 'Duizendjarige Eik'
Ooit een boom gezien van maar liefst een millennium oud? Nee? Dan ben je hier aan het juiste adres! Het Domein Duizendjarige Eik is aangelegd rondom een 'duizendjarige' eik met een stamomtrek van 6,20 meter en een hoogte van 24 meter. Samen met het omliggende landschap werd de boom op 8 maart 1940 door Monumenten en Landschappen beschermd als monument. Een bezoek aan dit domein is een echte belevenis. Dankzij de vele informatieborden kom je alles te weten over het leven in en rondom een eikenboom. Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de Vallei van de Zwarte Beek.

--Eetcafé Sint-Jansberg
Het zomers terras geeft uit op de 700 jaar oude erfgoedkapel. Specialiteit op de drankkaart: blond en donker Sint-Jansbier.

--Provinciedomein De Halve Maan

--Gasthof 1618
Een prachtige locatie in het schitterende Diestse begijnhof. Gasthof 1618 vond immers een onderkomen in een voormalig conventhuis van dit begijnhof. Een gemeenschapswoning die eertijds bestemd was voor begijnen die zich geen eigen huisje konden permitteren. Ze deelden daarbij de refter, de keuken, de werk- en de spreekkamer. Dit is dus een taverne zoals in de goede oude tijd, met zware houten tafels en muurschilderingen. Bewonder er zeker naast de achterdeur het glas-in-loodraam met wapenschild, een geschenk van de bekende kunstenaar Frans van Immerseel. Hellebaarden doen hier dienst als kapstok. Origineel. Je geniet hier bovendien van een verzorgde en lekkere keuken met vooral klassieke schotels, heerlijke lamskroon en enkele streekgerechten zoals het niet te versmaden konijn op Diestse wijze, maar ook eenvoudiger gerechten zoals het koninginnenhapje met brood zijn aan te bevelen. Enkele bijzondere bieren zoals de Brugse Zot en een Loterbol tappen ze hier van het vat. Er is tevens een groot tuinterras.

--Begijnhof
Dit fraaie begijnhof is een van de dertien Vlaamse begijnhoven dat als werelderfgoed erkend en beschermd wordt. Zoals veel andere begijnhoven ligt het aan de rand van de oude binnenstad. Het begijnhof dateert uit de 13de eeuw en straalt nog altijd middeleeuwse rust, sereniteit en harmonie uit. Toch is het begijnhof ook levendig met zijn verschillende kunstateliers: het Xaverius Vlaams centrum voor eet- en tafelcultuur met keuken en kruidentuin is van de lente tot de herfst geopend op zondag, het Kant- en textielcentrum zet ook regelmatig de deuren open. Elke eerste zondag van de maand kunnen boekenwurmen hun hartje ophalen: standen met oude boeken en documenten vestigen zich dan tegen de gevels van de eeuwenoude huisjes. De mooie 13de-14de-eeuwse begijnhofkerk is gewijd aan de heilige Catharina, die werd aanbeden voor brand- en huidkwalen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten