31.8.15

Houthalen-Helchteren
Houthalen-Helchteren

Startgemeente: Houthalen-Helchteren
Afstand:41 km
Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
GPS : Domein Kelchterhoef, Kelchterhoefstraat 9

DE ROUTE :

75 – 512 – 39 – 529 – 70 – 33 – 4 – 77 – 76 – 538 – 317 – 75

Deze gevarieerde tocht begint op het domein Kelchterhoef en gaat volledig rond de Pampa Range, het NAVO-oefenterrein van Helchteren. Mooie plekjes gegarandeerd. Ten noorden van de vroegere Limburgse mijnstreek vind je te midden van zowat 1000 ha bosgebied de gemeente Opglabbeek. Verlaat beslist deze Limburgse parel van rust niet zonder een bezoek aan de Sint-Lambertuskerk… en aan toprestaurant In de Slagmolen.

Op de route :

--Domein Kelchterhoef
Wandel rond de vijvers en ontdek de prachtige natuur, zoek de specht in de historische kastanjedreef of stap dwars over de vijver op het houten vlonderpad. Volg het Beestige Bomenpad en ontdek alles over Norbert de eik die op een speelse manier de natuur en de geschiedenis van het park vertelt. Laat je kinderen voluit ravotten in het speelbos aan De Bosberg of zich uitleven in de ecologische natuurspeeltuin aan Hoeve Jan waar je ook de gereconstrueerde bakoven kunt bewonderen. Uitrusten doe je in een van de karakteristieke fietscafés en tavernes zoals de eeuwenoude Abdijhoeve. Nestel je op de boombank, maak je keuze uit een van de vijf kunstsofa’s, leg je picknickdekentje gewoon in het gras of aan de oever van de 20 ha grote waterplas van dit domein. Misschien klauter je liever in een klimpunt of een luchtballon of misschien wil je wel duiken, surfen of zeilen? Hier kan het allemaal!

--Vlaams natuurreservaat Heiderbos
Het Heiderbos is een waardevol stukje natuur van ruim 100 ha dat in 1970 werd ingericht om de grootste overgebleven jeneverbespopulatie in Vlaanderen te beschermen. En met succes! Als je dit gebied al wandelend of fietsend doorkruist, kom je deze enige - samen met de taxus - nog in het wild voorkomende naaldboomsoort vaak tegen. Voorts zijn er verschillende soorten heide. Ook de fauna is goed vertegenwoordigd: je kunt er tal van broedvogels zien, heel veel insecten, amfibieën en reptielen. Het gebied is vrij toegankelijk op de wandel- en bospaden.

--Opglabbeek
Ten noorden van de vroegere Limburgse mijnstreek - een gebied dat getuige is van een stukje unieke Belgische geschiedenis - vind je te midden van zowat 1000 ha prachtig bosgebied de gemeente Opglabbeek. De bloei van Opglabbeek na de Tweede Wereldoorlog was te danken aan de mijnindustrie en later aan het goed uitgeruste industrieterrein. Verlaat beslist deze Limburgse parel van rust niet zonder een bezoek aan de Sint-Lambertuskerk. Het patronaatsrecht over de kerk behoorde tot de vroege 19de eeuw toe aan de abdij van Averbode. Die bouwde er ook de 18de-eeuwse pastorie.

--Sint-Lambertuskerk
Wil je een mooi voorbeeld zien van een kerk die is gebouwd in Maaslandse stijl, dan zit je perfect bij de Sint-Lambertuskerk van Opglabbeek. Met de bouw van de kerk werd begonnen omstreeks 1300. In 1928 werd de kerk, genoemd naar de 7de-eeuwse bisschop van Maastricht en Tongeren, uitgebreid. Dat gebeurde op een zeer uitzonderlijke wijze, vooral zijwaarts. De huidige middenbeuk en zuiderbeuk zijn nieuw, alsook het koor. Het vroegere koor is nu een zijkapel. De oorspronkelijke westertoren staat nu naast de middenbeuk, die langer is dan zijn voorganger. In de kerk worden enkele mooie beelden bewaard uit de 17de en de 18de eeuw.

--Park Molenheide
Dit familiepark heeft een gigantisch overdekt speelparadijs Kids Valley (spookkasteel, piratenburcht, funhouse, autopiste, hoogteparcours met hangbruggen...) en de Aquapolis telt vier overdekte zwembaden. Het kabouterbad is een waterspeelbad voor de allerkleinsten met speeltuigen, glijbaantjes, sprookjesfiguren, paddenstoelen en fonteinen. De drie reuzenglijbanen zijn er voor de durvers. Een unieke belevenis is de indoor minigolf 'De Mijn'. Op de sportterreinen kun je een waaier van sporten beoefenen. Overnachten kan in het bungalowpark of op de camping.

--Wild- & Wandelpark Molenheide
Dit is een 100 ha groot omheind natuurgebied met inlandse dieren, vijvers, uitkijktoren, speeltuin en cafetaria. Je kunt er onder meer damherten, reeën, everzwijnen, hangbuikzwijnen, eenden, ganzen, eekhoorntjes, hazen, konijnen, pauwen en fazanten in hun natuurlijke habitat zien. Er zijn drie bewegwijzerde wandelpaden of 'wildpaden'. In de boskantine kun je iets drinken of eten, terwijl de kinderen ravotten in de speeltuin.

--Abdijhoeve
In de taverne of op het terras kan je genieten van een verzorgd glaasje bier, een lekker glaasje wijn, een kleine snack of het dagmenu.Geen opmerkingen:

Een reactie posten