16.6.15

SchulenSchulen

Start : Herk-de-Stad
Afstand : 39 km
Bewegwijzering : Knooppunten Limburg en VL-Brabant
GPS : Diestsestraat Herk-de-Stad

DE ROUTE :

195-313-314-315-357-350-41-42-43-355-354-352-353-543-195

Deze tocht heeft heel wat te bieden. Je fietst langs het mooie Schulensmeer, maakt kennis met het voormalige Sint-Jansbergklooster en met de Donkelhoeve, die in 1969 een voorname rol speelde in de toenmalige tv-serie 'Wij heren van Zichem'. Brasserie Olmenhof in Herk-de-Stad heeft ook al een historische achtergrond en in het museum van de Slag der Zilveren Helmen verneem je dan weer meer over een stukje lokale geschiedenis uit de Eerste Wereldoorlog. Op het einde maak je een ommetje door Vlaams-Brabant.

Op de route :

--'t Vloot
Vrij grote, moderne cafetaria. Mooi uitzicht op het meer. Groot terras. Snacks, goed voor de grote honger.

--Natuurreservaat Schulensbroek
Het Schulensbroek, een 600 ha groot natuurreservaat, is tot ver in het buitenland bekend voor zijn vogelrijkdom. Er leven niet minder dan 250 verschillende weide- en watervogelsoorten. Er zijn ook 400 plantensoorten gevonden. Wandelen in het Schulensbroek is elke keer opnieuw een plezier. De drukke bezigheden van de grutto, de acrobatie van de kievit, de zang van de blauwborst... zijn voor elke natuurliefhebber een boeiende belevenis. Wandelaars hebben keuze tussen zeven bewegwijzerde wandelpaden met vertrek aan de kerk van Schulen of aan het Natuureducatief Centrum 't Vloot in Linkhout. Geleide wandelingen zijn mogelijk mits tijdige afspraak. In het broekgebied vind je ook de grootste waterplas van Vlaanderen: het Schulensmeer. Je kunt er onder meer surfen, zeilen en kajakken.

--Sint-Martinuskerk
De Sint-Martinuskerk in het centrum van Herk-de-Stad heeft talloze verbouwingen ondergaan. Je ziet dan ook romaanse, gotische, classicistische en neogotische invloeden. De kerk werd tussen 1993 en 1996 prachtig gerestaureerd. In het rijke interieur zie je onder andere een houten 'Christus op de koude steen' (15de eeuw), Lodewijk XV-biechtstoelen, een 18de-eeuws koorgestoelte en talrijke 16de- tot 18de-eeuwse beelden en schilderijen.

--Stedelijk domein Olmenhof-Harlaz
In dit prachtige Engels park (12 ha groot) met een unieke verzameling bomen zijn behalve het kasteel de Pierpont ook een speeltuin, een dierenpark, een minigolfterrein, visvijvers en verschillende wandelpaden aangelegd. In het kasteel zijn de stedelijke diensten en de VVV ondergebracht; het koetshuis doet dienst als taverne. Verder vind je er ook het monument van priester-astronoom Govaert Wendelen. Half juli wordt het domein ingenomen door muziekliefhebbers tijdens het festival Rock Herk.

--Brasserie Olmenhof

--Herk-de-Stad
Herk-de-Stad is een stadje in Limburg, op de grens van Haspengouw, het Hageland en de Kempen, en halfweg tussen Hasselt en Diest. De stad ontleent haar naam aan het riviertje de Herk, een zijrivier van de Demer. Veel mensen werken er in de fruit- en groenteteelt. Bovendien is Herk een belangrijk winkel- en onderwijscentrum voor de omliggende gemeenten. Op toeristisch vlak bezit Herk enkele interessante bezienswaardigheden en nogal wat natuurschoon, waaronder het natuurreservaat het Schulensbroek. Het nabijgelegen Schulensmeer is dan weer een paradijs voor watersporters. Elk jaar komen duizenden bezoekers naar het gratis muziekfestival Rock Herk. Sinds 2001 is de gemeente opnieuw in het bezit van de 17de-eeuwse arduinen steen met het wapenschild van de burgemeesters Johannes Alenus en Willebrordus Hermans. Deze steen is te zien op het plein voor het stadhuis, dat de nieuwe naam Alenus-Hermansplein kreeg.

--Eetcafé Sint-Jansberg
Het zomers terras geeft uit op de 700 jaar oude erfgoedkapel. Specialiteit op de drankkaart: blond en donker Sint-Jansbier.

--Café Luna - Ijssalon

--Wanroy

--Koffiepotje

Aan de kerk van Halen verwijst een monument naar de enige overwinning die het Belgisch leger behaalde tegen de Duitsers, op 12 augustus 1914. Deze Slag bij Halen wordt ook de Slag der Zilveren Helmen genoemd, naar de Duitse helmen die op het slagveld achterbleven. Dit kleine ommetje brengt je ook langs het fijne koffiehuis Koffiepotje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten