11.6.15

Heusden-Zolder


Bolderberg

Start : Domein Bovy
Afstand : 40 km
Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
GPS : Bovy Galgeneinde 22 3550 Heusden-Zolder

DE ROUTE :

301 – 300 – 305 – 79 – 71 – 92 – 91 – 95 – 94 – 93 – 302 – 301

door het paarse hart van Limburg naar Herkenrode

Op deze afwisselende tocht fiets je door de natuurgebieden Teutse Heide, Het Wik, de Platwijers, domein Kiewit en de abdijsite van Herkenrode. Een zuurstofkuur in een rustig gebied. Al kun je in de buurt van Bolderberg de motoren op het circuit van Zolder tijdens oefenritten of wedstrijden al van ver horen loeien.

Op de route :

--Kasteel Vogelsanck
Het waterslot Vogelsanck in Heusden-Zolder is een van de merkwaardigste kastelen van ons land. Het oudste deel bestaat uit resten van een vroegmiddeleeuwse donjon uit het jaar 1000. In zijn duizendjarige geschiedenis werd het slot maar eenmaal verkocht, namelijk aan de familie baron de Villenfagne de Vogelsanck die nu nog het kasteel bewoont. Bij belangrijke familiegebeurtenissen wordt de zwart-witte vlag, de familiekleuren van de huidige bewoners, gehesen. Het domein rond het complex omvat een aantal vijvers, een merkwaardig arboretum, een Engels park en vooral de sinds 2006 herstelde Kluis van Bolderberg die voor het publiek is opengesteld. Onlangs werd samen met andere landeigenaars (leden van de vzw Ontwikkeling Vijvergebied Midden-Limburg), ELO, ANB, LILA, RLLK, de gemeenten Hasselt, Heusden-Zolder en Zonhoven in samenwerking met de Europese Commissie een belangrijk Life+-project uitgevoerd waar, op duurzame wijze, een evenwicht werd gezocht naar educatieve, economische en ecologische resultaten.

--Zonhoven
Een paar kilometer ten noorden van Hasselt ligt het landelijke woondorp Zonhoven, op de overgang van het Kempens plateau naar de Demervallei. Groen is de voornaamste troef van deze plek. Je vindt hier een rijke variatie aan natuurgebieden met heide en vennen, heerlijk geurende bossen, beekvalleien, houtkanten en vijvers met rietkragen. De merkwaardigste bezienswaardigheden zijn de Holsteen, een reusachtige prehistorische polijststeen, en de viskwekerij. Ook in het centrum van dit dorp is het groen alomtegenwoordig in de prachtige tuinen aan talrijke landhuizen. Wandel- en fietsplezier 'à volonté', met andere woorden! Op het grondgebied van het huidige Zonhoven werden talrijke prehistorische voorwerpen gevonden die tussen 11.000 en 5000 jaar geleden door prehistorische mensen vervaardigd werden. De eerste bewoners waren boeren die hier op de arme Kempense zandgrond probeerden te overleven. Geleidelijk ontstonden zo tien gehuchten die vermoedelijk in de 8ste of 9de eeuw tot een parochie werden samengevoegd. Met de ontdekking van de steenkool in Limburg veranderde Zonhoven in een nijverheidsdorp met voornamelijk ambachtelijke industrie.

--Vlaams natuurreservaat De Teut
Sinds het Vlaams natuurreservaat De Teut in 2006 werd uitgebreid met het voormalige militaire domein Molenheide omvat het meer dan 600 ha droge, vochtige en natte heide met vennen en bossen. Het is gelegen op de rand van het Kempisch plateau, en dat levert een zeer gevarieerde plantengroei en enkele prachtige panoramapunten op. Samen met Vlaams natuurreservaat Ten Haagdoorn in Houthalen-Helchteren vormt De Teut het grootste heidegebied van Midden-Limburg; meer dan 2000 ha groot. Er zijn vier bewegwijzerde wandelroutes van respectievelijk 3,7; 4,3; 4,9 en 5,1 km. Honden zijn toegelaten aan de leiband.

--Provinciaal domein Bokrijk
In het groene Domein Bokrijk kun je een van de grootste openluchtmusea van Europa bezoeken. Je kunt er gerust een hele dag rondkuieren, genieten van de vele bezienswaardigheden en er een hapje eten of iets drinken. Het Openluchtmusem is verdeeld in drie dorpsdelen: Haspengouw, de Kempen en Oost- en West-Vlaanderen. Daar vind je meer dan honderd historische gebouwen die het Vlaanderen van vroeger oproepen, met onder meer de smidse, de school, de kerk, de herberg, arbeidershuizen en handwerkersgebouwen. De Bokrijkacteurs voeren je terug naar een dorp op het Vlaamse platteland honderd jaar geleden. Of bekijk ambachtslui aan het werk tijdens demonstraties van oude beroepen zoals weven, spinnen of potten bakken. Kinderen kunnen in Bokrijk ook nog steeds de spannende Ketnetreeks 'De 5e boog' herbeleven of de leukste kinderplekjes ontdekken via de holderdebolderroute. In 2012 breidde het Openluchtmuseum van Bokrijk uit met 'De sixties'. Laat je helemaal onderdompelen in de sfeer van de jaren zestig van de vorige eeuw. Levensechte decors en persoonlijke getuigenissen brengen de tijdgeest van dit turbulente decennium helemaal tot leven (opgelet: voor een bezoek aan 'De sixties' reserveer je het best vooraf). Bovendien kun je in Bokrijk ook veel wandelen en het arboretum ontdekken met sierplanten en -bomen. Er is een geuren- en kleurentuin, een bosgebied met vijvers en een ruime openluchtspeeltuin. Het Domein Bokrijk organiseert jaarlijks verschillende topevenementen. Op de uitstekende website vind je alle informatie.

--Domein Kiewit - Stedelijk Natuurdomein
Op 10 minuutjes wandelen van het centrum van Hasselt ligt de groene oase domein Kiewit. Voor tuinliefhebbers is er onder meer het prachtige Engelse park met vijver en landhuis. De ster van het park is een meer dan 350 jaar oude eik. Verder kun je een bezoek brengen aan de insecten-, kruiden- en natuurtuin en de kinderboerderij; je kunt ook wandelen en fietsen in het opengestelde natuurgebied van 70 ha. Voor gezinnen en families is er de bomentocht, het boerderijspel en een tocht met de huifkar. Voorts zijn er nog een heel aantal extra activiteiten zoals de bos-boom-houtdag, de Hasseltse waterdag, de dag van de aarde, de halloweentocht, de nacht van de duisternis, de vleermuizenwandeling en de zondagnamiddagateliers. Cursussen en tentoonstellingen rond planten, kruiden en natuur staan regelmatig op de affiche. Afsluiten of beginnen met een bezoek kan in het natuureducatief centrum waar je meer komt te weten over de Hasseltse natuur.

--Abdijsite Herkenrode
In de abdij van Herkenrode wandel je door een belangrijk stuk Hasseltse geschiedenis. De abdij werd in 1217 als eerste vrouwenabdij in de Nederlanden opgenomen in de Orde van Cîteaux. In 1796 maakte de Franse Revolutie een eind aan de religieuze activiteit en bleef de abdij achter als landbouwbedrijf. In 1998 kocht het Vlaamse Gewest de intussen vervallen gebouwen en 100 ha natuurgebied eromheen. De gebouwen worden nog volop gerestaureerd en in het omliggende Vlaams natuurreservaat Herkenrode wordt gewerkt aan landschapsherstel. Er zijn vier bewegwijzerde wandelroutes door het Vlaams natuurreservaat Herkenrode (1; 2; 2,5 en 6,5 km). In het belevingscentrum in de stallingen met koetshuis krijg je in een authentiek historisch kader het verhaal van de abdij. Met de audiogids 'De abdis vertelt' neemt de abdis je mee in haar tijd en vertelt over de moeilijke beslissingen die ze moet nemen, over het belang van Herkenrode als pelgrimsoord, over de aanwezigheid van een invloedrijke mecenas die veel mogelijk maakte voor de abdij... Ook een bezoek aan de 2 ha grote inspiratietuinen is de moeite waard.

--Recreatiedomein Bovy
Domein Bovy is een 34 ha groot park met bossen, vijvers en weiden. De gebouwen van de 18de-eeuwse vakwerkboerderij hebben intussen een andere bestemming gekregen. Je kunt er plaatsnemen op de grote en gezellige terrassen, terwijl de kinderen zich uitleven op de speeltuigen in de speeltuin. Er is een hotel, een feesttent, een brasserie en de Pannenkoekenbakker, waar je meer dan tweehonderd soorten pannenkoeken kunt proeven. Verder is er ook nog een kinderboerderij en een bijenhal. Je kunt op het domein mooie wandelingen maken en de rozen- en kruidentuin verkennen. Behalve de kabouterwandeling (heraanleg gepland 2010/2011) is er de gloednieuwe houten reuzenvriend de Golem, de nieuwste bewoner van de Bolderberg. Het 'beemdenpad', centraal in het domein, is een knuppelweg door het moerasgedeelte. De grote vijver wordt gebruikt door een vissersclub.

--Gasthof 1800
Brasserie Gasthof 1800 is verbonden met het hotel Herenhuis. Het Herenhuis was de vroegere woning van Gouverneur Bovy terwijl de huidige Brasserie de vroegere koestal was. De uitgebreide keuze aan heerlijke streekgerechten is gebaseerd op gerechten van vroeger en gemaakt met dagverse produkten. Er is ook een groot open en gesloten zonneterras waar je steeds kan genieten van een drankje en een versnapering

--Savarin
Behalve in het pannenkoekenhuisje en Brasserie 1300 in domein Bovy zijn er in Bolderberg nog stopplaatsen voor vermoeide fietsers of wandelaars die van de kluis terugkomen. Rond de rotonde in het centrum zijn er naast het sterrenrestaurant Prêt-à-Gouter ook nog hotel-brasserie Savarin en café-brasserie Sint-Job.

--Bolderberg
Wil je genieten van een prachtig panorama op de Limburgse Zuiderkempen, dan moet je de 60 meter hoge Bolderberg in Heusden-Zolder op. De Bolderberg is een langwerpige, met eiken, beuken en grove dennen beboste getuigenheuvel. Je hebt er in het noorden uitzicht op de vijvers van Terlaemen met op de achtergrond de witte muren van het kasteel van Terlaemen (1750). Op de hoogste top staat de Kluis van Bolderberg met de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Loreto (1673), die een getrouwe kopie zou zijn van het heilige huis van Nazareth. Kapel en kluis (bewoond van 1801 tot 1954) werden geplunderd door vandalen, maar werden in 2004-2005 gerestaureerd en zijn opnieuw bewoond. De Bolderberg maakt, samen met de domein Vogelsanck en Terlaemen, deel uit van het gebied De Wijers met zijn 1001 vijvers, heidelandschappen en beekvalleien. Dit 'wetland' is voor veel dier- en plantsoorten een laatste toevluchtsoord.Geen opmerkingen:

Een reactie posten