17.6.15

Westende


        ROUTE OP KNOOPPUNTEN
      ROUTE OP BORDJES OF GPS
                      gps-file
Westende
Freddy Maertens Fietsroute
Start: Westende
Afstand: 42 km
Bewegwijzering : zeshoekig bordje met de naam van de route
GPS:
Startpunt: kruising van de Bassevillestraat met Strandjuttersdreef in Westende en Lombardsijde, hier is een beperkte parkeermogelijkheid.
Dit punt ligt vlak aan de Kompascamping- men kan dus rechtstreeks vertrekken van de camping.
De route is bewegwijzerd met bordjes, maar soms staan ze onrustbarend ver uit elkaar, een GPS brengt dan meer zekerheid.
Houd wel rekening met de wind!

OP KNOOPPUNTEN : 41 km

81-12-13-11-01-54-21-22-23-31-53-18-19-15-14-80-81

DE ROUTE :
De fietsroute start aan het info-kantoor nabij de Sint-Theresiakapel, langs de Badenlaan in Westende-Bad. Het initiatief voor de route kwam van de gemeente Middelkerke, waarvan Lombardsijde een deelgemeente is. U maakt kennis met zowel een ruraal landschap als de kustduinen. Het is een route met opvallend veel rustbanken.
Freddy Maertens was een fameus wielrenner en werd wereldkampioen in 1976 en 1981. In de zomer van 2004 kreeg hij zijn eigen fietsroute in Middelkerke in West-Vlaanderen. De route is 42 kilometer lang en loopt voornamelijk over landelijke wegen.
Freddy Maertens (Lombardsijde, 13 februari 1952) is een voormalig Belgisch wielrenner, die beroepsrenner was van 1972 tot 1987. Hij won veel van zijn wedstrijden in de sprint en kon dankzij zijn uitzonderlijke kracht goed op het grote verzet rijden. De meeste zeges haalde Maertens dan ook in sprints en tijdritten. In drie deelnames aan de Tour de France won hij vijftien etappes en droeg hij negen dagen de gele trui. Driemaal won hij de groene trui voor het puntenklassement.

Freddy Maertens fietste een onwaarschijnlijk palmares bij elkaar. Twee wereldtitels en een Belgische driekleur, drie keer de groene trui in de Tour, eindwinnaar van de Vuelta, negen klassieke overwinningen, 102 etappezeges in diverse rittenwedstrijden. Na Freddy Maertens kan geen enkele Belg nog een dergelijke erelijst voorleggen. De wielrenner haalde zijn kracht uit de noeste arbeid, de bijna Spartaanse levenswijze die hij zichzelf als sporter oplegde. Als onvoorwaardelijke trainingsbeul scheurde hij dagelijks door het Westvlaamse landschap en trotseerde hij de zeewind. De basis voor zijn conditie legde hij in de winter, toen hij in de duinen of op het strand, langs de waterlijn de spieren hardde. Want voor alles was en is Freddy Maertens een jongen van de kust en polders. Tijdens deze fietsroute volgen we voor een deel het trainingsparcours van de tweevoudig wereldkampioen die opgroeide in Lombardsijde...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten