8.6.15

Wetteren


Wetteren
gebaseerd op de Rozenroute


Start : Aan de Warande
Afstand : 36 km
Bewegwijzering : knooppunten Scheldeland
GPS : Sport en Recreatiecentrum de Warande
Warandelaan 14 9230 Wetteren

DE ROUTE :

40-43-42-41-31-39-44-45-46-11-12-53-47-57-62-61-40

--Recreatiecentrum De Warande
Dit recreatiedomein met talrijke attracties heeft voor elk wat wils. Er is een nieuw hypermodern openluchtzwembadencomplex met stroomversneller, onderwatermassage, twee reuzewaterglijbanen, een heuse knuffelgrot, een peuterbad, duikplanken, een kinder- en spartelbad, een waterglijbanencomplex, een grote speeltuin, een visvijver en een overdekt zwembad (alleen geopend in de winter). Er is een prachtig sporthallencomplex met acht zalen en een verlichte Finse looppiste. Keuze te over dus!

--Parochiehuis 't Veer
De naam Schellebelle zou trouwens effectief ontstaan zijn door de bel aan de Schelde, waarmee je de veerboot kon en kan roepen. In 2005 werd het verkozen tot mooiste dorpsnaam van Vlaanderen. Eerder griezelig klinkt dan weer de naam van de anders wel mooie, witgrijze kerk: Sint-Jan Onthoofding!

--De Schelde
Op de dijk heb je een mooi zicht op Schellebelle, aan de overzijde van de Schelde. Je kunt er heen met een fiets- en voetveer. Een flinke ruk aan de bel volstaat om de veerman op te trommelen. Om nog wat langer van deze zalige omgeving te genieten kun je neerstrijken op het terras van De Schelde.

--De Kalkense Meersen
Dit rijke natuurgebied bestaat uit 845 ha aaneengesloten nat hooi- en grasland, doorsneden door een wirwar van grachten en sloten. De Kalkense Meersen is een van de uitgestrekte overblijfselen van de oorspronkelijke Scheldemarslanden. In tegenstelling tot wat de naam 'Kalkense meersen' suggereert, ligt slechts iets minder dan de helft ervan op Kalkens grondgebied. De rest hoort toe aan Wichelen, Uitbergen en Wetteren. De Meersen zijn een uitgelezen gebied voor rustige fietstochten en wandelingen. Er zijn drie provinciale wandel- en fietsroutes. Een aantal kleine wegen is onverhard en modderig en dus niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Het bewijs van de waarde van dit natuurgebied zijn de vele beschermende maatregelen. Zo worden de Kalkense Meersen beschermd door Vlaanderen als ven-gebied, als natuurreservaat, als prioritair gebied in de gewenste bos- en natuurlijke structuur, als stiltegebied, als Ankerplaats 40025 en als ecologisch impulsgebied plan Blauwborst. Europa erkent de Kalkense Meersen als habitatrichtlijngebied (deels), als vogelrichtlijngebied (deels) en als deel van het Natura 2000-netwerk.

--Sint-Denijskerk
De in Doornikse zandsteen opgetrokken romaanse toren van de Sint-Denijskerk in Kalken dateert uit de 12de eeuw. De blikvanger binnen is de 17de-eeuwse barokke biechtstoel met beelden van Petrus, Paulus, koning David en de profeet Nathan. De kerk bezit ook een aantal prachtige iconen.

--Recreatie- en Parkdomein Nieuwdonk
Als je in Berlare een rustige plek zoekt waar je kunt genieten van veel groen en water, dan is domein Nieuwdonk de perfecte keuze: 175 ha groot met een grote speeltuin, fit-o-meter en grote zwemvijver met strand. Je kunt er ook leren zeilen, surfen en kajakken. Voor wie honger en dorst heeft, is er een restaurant en taverne. Je betaalt een kleine toegangsprijs.

--Wichelen
Op de rechteroever van de Schelde, tussen Gent en Dendermonde, vinden we Wichelen op de kaart van ons landje. Een kleine gemeente die prachtig gelegen is: waterrijke Scheldemarslanden begrenzen Wichelen in het noorden; meer naar het westen vindt de gemeente aansluiting bij de kleurrijke Wetterse bloemenstreek. Wat wil het oog nog meer dan al dit natuurschoon? De geschiedenis van Wichelen en van de deelgemeente Schellebelle is nauw verbonden met de Schelde. In 2005 werd Schellebelle op de website mooieplaatsnaam.tk trouwens verkozen tot mooiste dorpsnaam van Vlaanderen. De naam is dan ook ontstaan door de bel aan de Schelde, waarmee men de veerboot kon en kan roepen. Schellebelle is een toeristische trekpleister door de ligging aan het wandel- en natuurgebied De Kalkense Meersen. De dorpskern van Wichelen werd in de 19de eeuw verplaatst: de oude kerk toonde tekenen van verval en was te klein geworden voor de aangroeiende bevolking. Deze verschuiving veroorzaakte het nodige protest en er werd daarop besloten tot het behoud van het gemeentehuis op het Dorp. Serskamp, een andere Wichelse deelgemeente, ontwikkelde zich na de Tweede Wereldoorlog tot een belangrijk tuinbouwcentrum.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten