19.5.15

Heist op den berg


Heist op den berg
Gebaseerd op de Berg en Nete route

Start : Aan de kerk van Heist
Afstand : Lus 1 32 km---Lus 2 28 km –Totaal 60 km
Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpen
GPS : Kerkplein - Heist-op-den-Berg,

GPX File Original

DE ROUTE :

Lus 1 : 77-78-38-29-25-51-26-42-99-93-77
Lus 2 : 77-96-75-90-84-92-79-78-77

Op de route :

--Kerkplein
Het Kerkplein van Heist-op-den-Berg is een van de mooiste van Vlaanderen. Het opvallendste gebouw is de gotische Sint-Lambertuskerk, een driebeukig, zandstenen gebouw met kruisbeuk en koor. Hoogkoor en toren dateren van omstreeks 1340. Binnen vallen enkele 18de-eeuwse kunstwerken op. Voor de kerk staat de 17de-eeuwse schandpaal met leeuwenmuil. Opvallend zijn de vele zwanen die in de ramen en de voorgevels van de 17de- en 18de-eeuwse huizen afgebeeld zijn. Tegenover de kerk, aan het westelijke uiteinde van het Kerkplein, zie je de voormalige dekenij, tegenwoordig gemeentehuis, in neoclassicistische en neobarokke stijl, een prachtig gebouw. Op het Kerkplein kun je ook terecht in het heem- en radiomuseum, en in het treinmuseum.

--Sint-Lambertuskerk
De gotische Sint-Lambertuskerk bevindt zich boven op de Heistse 'berg', een sinds 1983 beschermde getuigeheuvel waarvan de zuidelijke helling is aangelegd als park. De oudste delen van de kerk (toren en hoogkoor) dateren van circa 1340. Kunstwerken, zoals het Onze-Lieve-Vrouwebeeld van Artus Quellin de Jongere en een prachtige preekstoel van W. Kerricx, sieren het interieur. Je ziet er het leven van Sint-Lambertus uitgebeeld, onderaan staan Mozes en Sint-Jan de doper, symbolen voor het Oude en het Nieuwe Testament.

--Provinciaal domein De Averegten
In het provinciaal domein De Averegten in Hallaar kun je volop genieten van het groen en wandelen langs bewegwijzerde paden. In dit bos van 100 ha broeden tientallen vogelsoorten. Je vindt er ook een taverne, een kruidentuin, een bijenhal, een speeltuin en natuurspeelplaats en een bio-schapenboerderij. Op regelmatige tijdstippen vinden er evenementen plaats in de Averegten. Meer informatie hierover op de site www.averegten.be.

--Café 't Centrum
Klein, gezellig café pal in het centrum van Wiekevorst.

--Kerk van O.L.V. van Altijddurende Bijstand
Al eeuwen is deze Kerk van O.L.V. van Altijddurende Bijstand in Hallaar een bedevaartsoord. Van het aanbeden houten beeld van Madonna met Kind zijn slechts enkele fragmenten over. Bedevaarders kwamen er voor een goed huwelijk, voor vruchtbaarheid en voor een uitloting uit het leger. De oudste delen van deze kerk (toren, koor en transept) gaan terug tot de 14de eeuw. In de vroege 20ste eeuw werden de middenbeuk en de zijbeuken vernieuwd. Het geheel geeft een vrij homogene indruk. Binnen zijn de 17de-eeuwse lambrisering en twee 18de-eeuwse biechtstoelen goed bewaard gebleven.

--Watertoren
138 trappen en je staat boven op de water- en uitkijktoren op de Heistse Berg. Vanaf de uitkijkgalerij, op 71,6 meter hoogte, geniet je van een prachtig uitzicht op het Zuid-Kempense landschap. Bij mooi weer zijn de torens van Mechelen, Antwerpen en Brussel zichtbaar.

--Hof van Riemen
Het Hof van Riemen is een van de oudste gebouwen van Heist-op-den-Berg. Het zou teruggaan tot de 13de eeuw. Het hoofdgebouw bestaat uit een tweebeukig woonhuis. Er zijn twee bijgebouwen, respectievelijk uit de 15de en de 17de eeuw. Het geheel werd onlangs grondig gerestaureerd. In het prachtige park is het aangenaam wandelen. In de gebouwen is een restaurant en een seminariecentrum ingericht.

--Kempens Landschap – Speelbergenbos
Eind 2002 kocht de vzw Kempens Landschap op vraag van de gemeente Heist-op-den-Berg een bosweiland van 7,6 ha nabij het geklasseerde Pelgrimhof met zijn imposante dreven. Met de aankoop werd een aanzet gegeven tot een verdere versteviging van de gemeentelijke natuurlijke structuur en de hovengordel rond Heist-op-den-Berg.
Het bosweiland ligt trouwens op een boogscheut van de voormalige woonst – domein Ter Speelbergen genoemd - van dr. Jozef Weyns, stichter en eerste conservator van Bokrijk, waar het kantoor van de vzw gevestigd is.

Ter omvorming van het populierenbos werden in 2005 es en Winterlinde aangeplant. Verder werd een soortrijke bosrand met streekeigen struiken zoals meidoorn, Spork en Hazelaar gecreëerd.


Het bosweiland is ontsloten voor wandelaars via een wandellus van ongeveer 900 m. De ingang en parking van het wandelgebiedje zijn gelegen in de Pelgrimhofstraat 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten