13.3.15

Nieuwpoort
Nieuwpoort

Start : Nieuwpoort stad
Afstand : 32,5 km
Bewegwijzering : Knooppunten Kust en westhoek
GPS : Marktplein Nieuwpoort,

DE ROUTE :

Volg de wegwijzer naar Diksmuide en kom zo op de route

08-07-22-35-38-03-48-49-74-02-05-39-36-23-10-09-08

Op de route :

--De Frontzate
is de spoorwegberm van de voormalige spoorweg tussen Diksmuide en Nieuwpoort Bad. Die spoorweg bestond uit de spoorlijn 73 en spoorlijn 74. Spoorlijn 73 liep van Deinze naar Duinkerke over Diksmuide en Kaaskerke (bij Diksmuide) en spoorlijn 74 van Kaaskerke tot Nieuwpoort Bad. Spoorlijn 74 werd op 10 februari 1868 geopend door de Belgische Staatsspoorwegen. De lijn was 15,8 km lang. De spoorlijn was enkelsporig uitgevoerd en werd nooit geëlektrificeerd. Het reizigersverkeer werd opgeheven op 18 mei 1952. Goederenvervoer bleef nog mogelijk tussen Nieuwpoort-Stad en Diksmuide. In 1974 werd de laatste goederentrein van Nieuwpoort naar Diksmuide door een locotractor getrokken. In 1977 werden de sporen opgebroken.
Langs de spoorlijn zijn talrijke oorlogsrelicten van de Eerste Wereldoorlog te zien. Ruïnes van gebouwen en bunkers konden zonder hulp van de overheid jaren overleven omdat ze geïsoleerd stonden, ver van begaanbare wegen, en omdat ze zo stevig waren

--Museum aan de IJzer
Behalve Ieper heeft ook Diksmuide een indrukwekkend museum gewijd aan de gruwel van de Eerste Wereldoorlog. Het Museum aan de IJzer (IJzertoren) is een indrukwekkend 22 verdiepingen tellend museum rond Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid. Hier gebruikt men de gruwel van de Eerste Wereldoorlog aan het IJzerfront om mensen te laten nadenken over oorlog en geweld, en hen te laten evolueren naar vrede en geweldloosheid. Je ruikt er het mosterd- en chloorgas, de angst voor de bombardementen en de wanhoop in de loopgraven. Vanaf de 84 meter hoge toren heb je een schitterend uitzicht over Diksmuide en de Westhoek. Om je bezoek voor te bereiden kijk je het best eerst even op de website van het Museum aan de IJzer: www.aandeijzer.be. Je leest er zeer gedetailleerd wat er allemaal te bekijken valt.

--Tervate
In het gehucht Tervate brengt een moderne ophaalbrug je aan de rechteroever van de IJzer. De stilte van de polders laat niet vermoeden dat hier in 1914 werd gevochten voor elke morzel grond. De Duitsers hadden op dit punt, waar de rivier een brede bocht maakt, het IJzerfront doorbroken. Ten koste van honderden levens werd de vijand teruggedreven.

--Dodengang
In dit monument van de Eerste Wereldoorlog kun je wellicht het best de verschrikking van deze eerste grote oorlog aanvoelen. In een reconstructie van de vooruitgeschoven loopgraven ervaar je de beklemmende sfeer en de erbarmelijke leefomstandigheden aan het front. De Dodengang van Diksmuide werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar getroffen. Aan de overzijde van de IJzer en in een bunker op 20 meter van de stelling bevonden zich Duitse troepen.

--O.L.V.-hoekje
Via een slingerpaadje kom je bij O.L.V.-Hoekje, tot 1870 de dorpskern van Stuivekenskerke (die nu 2 km noordwaarts ligt!). Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hier een vooruitgeschoven stelling van het Belgische leger. Vandaag staan in Oud-Stuivekens nog vier woningen, de kapel O.L.V.-ter Zege, het puin van de kerktoren, gedenkzuiltjes en een altijd wapperende driekleur.

--Viconiakleiputten
Vlak bij de dorpskern van Stuivekenskerke, een deelgemeente van Diksmuide, ligt het natuurreservaat de Viconiakleiputten. Je vindt er afwisselend natte weilanden, rietkragen, hagen, sloten en vijvers. Beschermd gebied dus, waardoor je er heel wat zeldzame dieren en planten kunt terugvinden, waaronder het zeldzame baardmannetje. De oorsprong van de putten is de kleiwinning in deze streek na de Tweede Wereldoorlog. Natuurverenigingen en dorpsbewoners konden eind jaren zeventig verhinderen dat de zes ondiepe putten werden volgestort met huishoudelijk afval. In de plaats kwam een waardevol natuurgebied, waar je het hele jaar door vrij kunt wandelen op de bewegwijzerde wandelpaden. Er zijn ook twee vogelkijkhutten waar je een uitstekend uitzicht hebt op de vijvers, de rietkragen en de steltlopersplasjes.

--In de Vicogne
Het is allemaal ‘Viconia’ wat de klok slaat in het stemmige en piepkleine Stuivekenskerke. Er is het natuurreservaat De Viconia Kleiputten, er is de omwalde Viconia kasteelhoeve en ook het stemmige dorpscafé tegenover de spitse kerk heet In de Vicogne. De naam verwijst naar de vroegere norbertijnenabdij, die het geweld van de Eerste Wereldoorlog helaas niet overleefde.

--Water en vuur
Vlak bij de IJzertoren drijft op de IJzer restaurant Water en Vuur. Het is een aparte ervaring om te tafelen in het laadruim van een echt vrachtschip. Bij mooi weer is het ook zalig toeven op het dekterras.

--Boottochten I

Voor een schilderachtige tocht op een van onze bekendste waterlopen, de IJzer, moet je bij de IJzerstar zijn. Je vaart van Nieuwpoort naar Diksmuide. In Diksmuide aangekomen behoren een bezoek aan de markt, de IJzertoren of de Dodengang tot de mogelijkheden. De IJzertocht duurt 90 minuten (enkele reis); de dagexcursie 7 u (van 10 tot 17 u.). Er kan een gids aangevraagd worden.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten