13.3.15

Veerle


Veerle

Start : 'T Buurthuis Veerle-Heide
Afstand 44,5 km
Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpen
GPS : Zandstraat 13 25431 veerle-laakdal

DE ROUTE :

14-13-89-47-82-40-49-10-16-42-44-45-21-20-15-14

Op de route :

--Veerle-Heide is een gehucht van Veerle en vooral bekend om haar mooie natuur met veel bos & heide. Ons dorpje is een gehucht van Veerle, het grootste dorp uit de gemeente Laakdal. Veerle-Heide is ook het meest zuidelijk gelegen dorp van Laakdal en het kleinste kerkdorp van de gemeente.
De andere Laakdalse dorpen zijn Veerle, Vorst (niet te verwarren met Vorst-Nationaal), Vorst-Meerlaar, Varendonk en Eindhout.

Veerle-Heide is een afzonderlijke parochie van Laakdal en telt een duizendtal inwoners. Het huidige Veerle-Heide stond vroeger bekend als Vispoel onder Veerle en behoorde gedeeltelijk toe aan de abdij van Averbode. Het was zoals andere Kempense heidegebieden jarenlang een afgezonderde, achtergebleven regio die voor vele jaren onaangetast bleef.
Veertig jaar geleden werd het een afzonderlijke parochie en nu vormt dit gehuchtje van Veerle het vijfde kerkdorp van Laakdal.

In de jaren 1983-1985 werden er grote ambachtendagen georganiseerd die tot tienduizend bezoekers per dag trokken. Recenter organiseerde het Laakdalse gemeentebestuur dorpsfeesten in Vorst 2002, Eindhout 2004 en Veerle 2006. Ondanks een verminderd verenigingsleven, vonden enkele initiatiefnemers dat de Heide niet mag overgeslagen worden en hebben zij zelf het initiatief genomen om in 2008 de Grote Heidense Feesten te organiseren. In augustus vindt je hier (voor de liefhebbers) één van de grootste rommelmarkten van Vlaanderen.Sinds enkele jaren kan je er ook tegen het einde van september een heus oldtimertreffen vinden, een event dat elk jaar ook telkens weer aandikt in populariteit en grootte.

--t BuurtHuis, te midden in de ongerepte natuur, is een ideale startplaats, met een ruime parking voor auto's en fietsen, maar ook een ideale plaats om lekker te genieten van de rust en een gezellige babbel met vrienden en kenissen.
In het café heb je een overgrote keuze in bieren (100 verschillende), frisdranken, koffie (uitgebreide kaart) en thee. Voor de hongerige hebben we lekkere snacks.

--Praatcafé – Taverne Netevallei
Langs de pittoreske wandel- en fietsroutes van de Kempen vind je de Netevallei. Met een unieke, gezellige locatie met speeltuin voor de kinderen kan je bij ons lekker uitrusten na een stevige wandeling of fietstocht. Als offcieel fietscafé van de Kempen is het dan ook meer dan normaal dat wij een oplaadpunt voor elektrische fietsen voorzien in onze fietsenstalling.
In onze veranda is het het hele jaar door genieten van de natuur. Met zicht op de grote oude visvijver kom je helemaal tot rust. Wil je langer blijven? Naast onze locatie is een bungalowpark met wel 360 bungalows.

--De Heihoeve
Kinderboerderij waar je even kan verpozen op het gezellige terras terwijl de kids zich uitleven in de speeltuin. Er worden ijsjes en snacks geserveerd.

--De Martino
In hoofdzaak restaurant, maar je kan hier ook terecht voor een snack en een drankje op het ruime terras.

--Laakdal
In Laakdal kun je volop fietsen en wandelen in de groene vallei van de Laak, die de grens vormt met Limburg. Laakdal is een groene gemeente in het uiterste zuidoosten van de provincie Antwerpen. Ze bestaat uit de dorpen Eindhout, Veerle en Vorst. De oudste bewoningssporen in Laakdal werden aangetroffen in Vorst. Ze stammen uit de Gallo-Romeinse tijd. De driehoekige vorm van het dorpsplein verwijst naar bewoning in de Frankische tijd. Vorst was eeuwenlang het centrum van de Kempense klompenmakerij. In het Klompenmakersmuseum wordt aandacht besteed aan dit oude ambacht. Het kasteel van Veerle behoorde tot 1952 toe aan een Spaanse adellijke familie. Nu is er een modern norbertinessenklooster en rustoord gevestigd. In het kasteel Meerlaer werd de bekende televisiereeks 'Wij, heren van Zichem' opgenomen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten