13.3.15

IngelmunsterIngelmunster
Op basis van de weverijroute

Start : Ingelmunster Kerk Sint-Amandus
Afstand : 44,5 km
Bewegwijzering : Knooppunten Leiestreek en Brugse Ommeland
GPS : Gravinnestraat 7 8770 Ingelmunster

DE ROUTE :

20-21-22-23-54-53-12-11-10-09-14-15-51-53-16-40-39-33-26-25-20

Op de route :

--Ingelmunster
Ingelmunster, aan het kanaal Roeselare-Leie en de rivier de Mandel, bezit enkele interessante historische gebouwen en het unieke natuurreservaat de Mandelhoek. Van maart tot oktober kun je elke tweede zondag dit stukje ongerepte natuur bezoeken onder leiding van een natuurgids. Het kasteel van Ingelmunster werd in de eerste helft van de 18de eeuw gebouwd op de plaats waar ooit een middeleeuwse burcht stond. Het is eigendom van de brouwersfamilie Van Honsebrouck die je er in het weekend laat proeven van hun bieren Brigand, Kasteelbier en Premium Kriek. Het kasteelpark is een aangenaam rustpunt in de gemeente. Ontspannen kan ook in het familiepark Aviflora, uitgerust met binnen- en buitenspeeltuinen, cafetaria en dierenpark. Het eerste weekend van mei trekt Ingelmunster heel wat folkliefhebbers aan met zijn Labadoux-festival. Het kasteel en het park zijn vanaf eind september 2011 gesloten voor werkzaamheden.

--Kasteel van Ingelmunster
De geschiedenis van het kasteel van Ingelmunster gaat een heel eind terug in de geschiedenis. Al in de 11de eeuw stond hier de burcht van Robrecht de Fries. Het huidige classicistische kasteel van Ingelmunster is gebouwd op de grondvesten van deze voormalige burcht. Het kasteel is omwald en ligt in een park. In 1986 kocht de rijke brouwersfamilie Van Honsebrouck het kasteel op. Het werd gerestaureerd en samen met het park opengesteld voor het publiek. In 2001 sloeg het noodlot toe: een groot gedeelte van het kasteel werd door brand vernield. In 2005 werd alleen de buitenkant en de hal hersteld. Het kasteel is niet meer te bezoeken. Alleen de kasteelkelders met hun fraaie gewelven staan nog open voor het publiek. Elke zaterdag en zondag kun je vanaf 14 u. in de taverne proeven van de Ingelmunsterse bieren Brigand, Kasteelbier en Premium Kriek. Je kunt er een rondgang maken door de kelders en een film bekijken met beelden van het kasteel en de inboedel zoals die er voor de brand uitzagen.

--Provinciaal domein 't Veld
Bossen, vijvers en heidegronden: die vind je allemaal in dit provinciaal domein. Typisch zijn de vele dreven, die vroeger bij een heideomgeving hoorden. Ooit hoorde de 44 ha bij het kasteeldomein van Ardooie. De provincie kocht een deel aan en stelde het open voor het publiek. Behalve wandelen, kun je er ook vissen, spelen en iets drinken en eten in de cafetaria De Keunepupe. Er vinden ook activiteiten plaats op het domein.

--Kasteel de Jonghe d'Ardoye
Jammer, maar helaas is dit prachtige kasteel in Ardooie niet te bezoeken. Het dateert van 1773 en lag ooit in een domein van 3000 ha. Het was het buiten- en zomerverblijf van de burggraven de Jonghe d'Ardoye. Nu is het kasteeldomein nog 'slechts' 28 ha groot. In 1981 kocht de provincie West-Vlaanderen het kasteel aan, maar sinds kort is het opnieuw privé-eigendom. Het domein grenst aan het provinciaal domein 't Veld met drie visvijvers, speeltuin, cafetaria en verschillende wandelpaden.

--Oostrozebeke
Aan de Mandel en het kanaal Roeselare-Leie, waar het heerlijk wandelen en fietsen is, ligt het rustige Oostrozebeke, een landbouw- en industriegemeente met een gezellig winkelcentrum. De talrijke oude boerderijen die je meteen buiten het centrum vindt zijn een streling voor het oog in het al zo lieflijke landschap van deze streek. Een belangrijk historische gebeurtenis voor deze plek is dat in 1940 in Oostrozebeke de capitulatie van het Belgische leger werd ondertekend. Oostrozebeke werd in de loop der eeuwen een aantal keren verwoest, eerst door de Gentenaars in de 15de eeuw, later door de geuzen. Aan de Ginste werd in 1921 de Ginstegrot gebouwd, waar je vandaag nog dagelijks heel wat mensen ziet die vanuit de omliggende dorpen op bedevaart komen. Beslist een stop waard!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten