3.3.15

Kasterlee


Kasterlee

Start : Kasterlee
Afstand : 40 km
Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpen
GPS : 3 Doornboom Kasterlee, Vlaams Gewest

DE ROUTE :

88-31-32-33-90-89-28-64-39-40-91-27-26-87-88

Op de route :

--Kasterlee
Kasterlee is een veelzijdige gemeente. Niet alleen kun je er een dag pret beleven in het familiepark Bobbejaanland, maar er ook heerlijk urenlang wandelen. Het wandelnetwerk de Kempense Heuvelrug biedt 250 km aan wandelpaden. Een deel ervan ligt in het Provinciaal domein De Hoge Mouw waar zich de hoogste duin van de Kempen bevindt. Kasterlee heeft met zijn landelijke verleden talrijke water- en windmolens overgehouden. De oudste watermolen is die van Houtum uit de 13de eeuw. Hij wordt aangedreven door het water van de Kleine Nete. De Keesesmolen aan de Geelsebaan is uit Antwerpen overgekomen nadat hij ook al een tijdje in Heist-op-den-Berg had gestaan. Achter deze molen heeft de heemkundige kring een reconstructie gemaakt van een oud boerenerf. De dorpskern van Kasterlee met de Sint-Willibrorduskerk werd in de 18de eeuw door brand verwoest en later heropgebouwd. Ter ere van de bekende kunstenaar Frans Masereel werd in Kasterlee een internationaal centrum voor grafische kunst opgericht.

--Keeses Molen
Keesesmolen in Kasterlee dankt zijn naam aan een van de laatste eigenaars, Cornelius (Kees) Van Laer. Achter de molen heeft de heemkundige kring een reconstructie gemaakt van een oud boerenerf. De molen werd oorspronkelijk gebouwd in 1650 in Antwerpen-Dam, verhuisde in 1853 naar Heist-op-den-Berg, in 1922 naar Heesbergen-Kasterlee en in 1954 naar de Geelsebaan. In 1970 werd een restauratie uitgevoerd, de laatste herstellingswerkzaamheden gebeurden in 2000-2001. Momenteel wordt de molen gerenoveerd

--Provinciaal domein Hoge Mouw
Kasterlee pakt uit als 'wandelgemeente van Vlaanderen'. Wandelen kan onder meer in het Provinciaal domein De Hoge Mouw. Dit 100 ha grote provinciaal domein dankt zijn naam aan de hoogste landduin van de Kempen. De duin bezit een top van 35 meter en een van 39 meter. In het natuurgebied zijn drie wandelroutes uitgestippeld. (Blauwe wandeling (2 km) gele wandeling (3 km) en groene wandeling (5 km)). Het mountainbikepad Herentals-Kasterlee (38 km) loopt door het domein. Over een afstand van 1,5 km loopt er een ruiterpad van het oostelijk naar het westelijk gedeelte van het domein. Zowel ruiters in groep, individuele ruiters als paarden met gespan kunnen dit traject gebruiken.

--Hoge Rielen
De Hoge Rielen is een voormalig militair domen waar nu vooral jeugd- en schoolgroepen worden ontvangen. Bezoekers kunnen er terecht voor sportactiviteiten, workshops, kampen enzovoort. Op het domein vindt je paviljoenen, een hostel, kampeerfaciliteiten, een theater, een sporthal, sportvelden, een zwemvijver... Er zijn uitgebreide mogelijkheden voor bosspelen, bosworkshops, educatieve, avontuurlijke en sportieve activiteiten.

--Priorij Corsendonk
Priorij Corsendonk ligt als een parel in de Antwerpse Kempen verscholen in de groene, schilderachtige bossen van Oud-Turnhout. Ze wordt omringd door eeuwenoude bomen en weilanden. Het gezellige centrum van Turnhout bevindt zich op 10 minuten afstand. De priorij werd gesticht aan het eind van de 14de eeuw. De gebouwen werden in de 17de eeuw hersteld; nieuwe panden werden bijgebouwd. Onder Jozef II werd het klooster niet meer gebruikt. Het geheel werd gerestaureerd in 1970-1975 en doet nu dienst als congrescentrum en hotel. Priorij Corsendonk is geopend voor seminaries, recepties, weekends en banketten.

--'t Hoekske
Hedendaags café met een snufje nostalgie. De ideale plaats om tijdens je fietstocht even uit te rusten met een frisse pint of een lekkere koffie.

--Frans Masereel Centrum
Het Frans Masereel Centrum in Kasterlee is een residentieplaats voor kunstenaars die een grafisch project willen realiseren. Elk jaar maken meer dan 100 nationale en internationale kunstenaars gebruik van de verschillende grafische ateliers: zeefdruk, hoogdruk, diepdruk, lithografie. Gedurende een periode van enkele weken verblijven de kunstenaars in het centrum. Het centrum is genoemd naar de Vlaamse kunstenaar Frans Masereel, het gebouw zelf is een architecturaal pareltje van Lou Jansen. Het hele jaar door zijn er wisselende tentoonstellingen die vrij toegankelijk zijn voor het grote publiek. Wie graag een rondleiding krijgt door het atelier kan een afspraak maken via de website.

--Brasserie Domein De Putten

Een van de populairste speeltuinen in de regio. Fietsvriendelijke horecazaak met aangenaam terras. Mogelijkheid tot kayaken, paardrijden, ...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten