9.3.15

Hasselt


Hasselt

Start : Parking Kanaalkom
Afstand : 40 km
Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
GPS : Parking Kanaalkom at Slachthuiskaai, 3500 Hasselt

DE ROUTE :

96-97-98-91-92-305-300-301-302-94-93-95-96

Een dagje Hasselt is altijd weer genieten. Fietsen is de leukste manier om de stad én de omgeving te ontdekken. Op deze lus pedaleer je door bos en hei, kom je langs de abdij van Herkenrode en het domein Bokrijk. Een aanrader!

Op de route :

--Brasserie Kanaalkom
Aan de steigers in de jachthaven van de Hasseltse Kanaalkom dobberen kleine pleziervaartuigen. Genieten van het uitzicht op de bootjes kun je vanop het terras van de gezellige Brasserie Kanaalkom, trapje af aan het begin van de Kempische Kaai. Een zalige plek om een glaasje te drinken!

--Brasserie Sint-Job
Behalve in het pannenkoekenhuisje en Brasserie 1300 in domein Bovy zijn er in Bolderberg nog stopplaatsen voor vermoeide fietsers of wandelaars die van de kluis terugkomen. Rond de rotonde in het centrum zijn er naast het sterrenrestaurant Prêt-à-Gouter ook nog hotel-brasserie Savarin en café-brasserie Sint-Job.

--Bokrijks Gasthof
Arboretum, kruidentuin, cafetaria en speeltuin maken van Bokrijk een provinciaal domein naar ieders smaak.

--Smaaksalon
Hasselt profileert zich als hoofdstad van de smaak. Proeven van de ‘Smaken van Limburg’, en de ‘Smaken van Hasselt’ in het bijzonder, kun je in brasserie/restaurant het Smaaksalon.

--Nationaal Monument voor de Oorlogsvrijwilligers
Het land is zijn vrijwilligers indachtig’, staat er in het Latijn. Het nationale monument ter ere van de oorlogsvrijwilligers werd door de Genkse kunstenaar Raf Mailleux (1916-1996) in 1961 uitgehouwen uit Franse witte steen. Onderaan zie je de wapenschilden van de negen provincies (Vlaams- en Waals-Brabant vormden in die tijd nog het tweetalige Brabant).

--Modemuseum Hasselt
Hasselt staat bekend om zijn vele kledingwinkels en is daarom een echte modestad. Een bezoekje aan het Modemuseum mag dan ook niet ontbreken. De bezoeker van het Modemuseum Hasselt krijgt tijdens bepaalde tentoonstellingen de kerncollectie te zien via wisselende opstellingen, uitgewerkt rond een thema, aangevuld met bruiklenen. Voorts brengt het museum tentoonstellingen waarbij een designer, een bepaald materiaal of een bepaalde techniek waarin kledingstukken of sieraden worden vervaardigd centraal staan. Ook kruisbestuivingen tussen mode en andere kunstvormen komen aan bod. De collectie van het Modemuseum Hasselt telt ongeveer 16.000 items gaande van kleding, schoenen, handtassen en accessoires tot ondergoed. Deze objecten geven een beeld van de westerse modegeschiedenis vanaf 1750 tot vandaag. Het collectiebeleid is erop gericht zowel historische kleding als stukken van hedendaagse ontwerpers te verwerven en te bewaren in optimale omstandigheden. Minimaal twee keer per jaar ondergaat het hele museum een metamorfose en belicht een nieuwe expo een ander aspect van de rijke westerse modegeschiedenis. Elke keer weer anders en steeds iets nieuws om te ontdekken...

--Japanse Tuin
Geniet van de rust en de sereniteit in de grootste authentiek Japanse tuin van Europa, aangelegd door de meest vooraanstaande Japanse tuinarchitecten. Respect voor de natuur, voor de schoonheid van de leefomgeving, godsdiensten, filosofie... het zit allemaal verweven in de Japanse tuinaanleg. De Japanse Tuin is intussen zijn kinderschoenen ontgroeid. Hij werd aangelegd in 1992. De bomen en heesters hebben de tijd genomen om volop uit te groeien en het vormbepalende decor van rotsen, waterpartijen en gebouwen verder aan te kleden. In april kun je er het Kersenbloemenfestival meemaken, in mei de Dag van de Kinderen en in oktober het Chrysantenfestival. Bezoek je de tuin op zondag, dan kun je om 15 u. een begeleide wandeling meemaken.

--Provinciaal domein Bokrijk
In het groene Domein Bokrijk kun je een van de grootste openluchtmusea van Europa bezoeken. Je kunt er gerust een hele dag rondkuieren, genieten van de vele bezienswaardigheden en er een hapje eten of iets drinken. Het Openluchtmusem is verdeeld in drie dorpsdelen: Haspengouw, de Kempen en Oost- en West-Vlaanderen. Daar vind je meer dan honderd historische gebouwen die het Vlaanderen van vroeger oproepen, met onder meer de smidse, de school, de kerk, de herberg, arbeidershuizen en handwerkersgebouwen. De Bokrijkacteurs voeren je terug naar een dorp op het Vlaamse platteland honderd jaar geleden. Of bekijk ambachtslui aan het werk tijdens demonstraties van oude beroepen zoals weven, spinnen of potten bakken. Kinderen kunnen in Bokrijk ook nog steeds de spannende Ketnetreeks 'De 5e boog' herbeleven of de leukste kinderplekjes ontdekken via de holderdebolderroute. In 2012 breidde het Openluchtmuseum van Bokrijk uit met 'De sixties'. Laat je helemaal onderdompelen in de sfeer van de jaren zestig van de vorige eeuw. Levensechte decors en persoonlijke getuigenissen brengen de tijdgeest van dit turbulente decennium helemaal tot leven (opgelet: voor een bezoek aan 'De sixties' reserveer je het best vooraf). Bovendien kun je in Bokrijk ook veel wandelen en het arboretum ontdekken met sierplanten en -bomen. Er is een geuren- en kleurentuin, een bosgebied met vijvers en een ruime openluchtspeeltuin. Het Domein Bokrijk organiseert jaarlijks verschillende topevenementen. Op de uitstekende website vind je alle informatie.

--Domein Kiewit - Stedelijk Natuurdomein
Op 10 minuutjes wandelen van het centrum van Hasselt ligt de groene oase domein Kiewit. Voor tuinliefhebbers is er onder meer het prachtige Engelse park met vijver en landhuis. De ster van het park is een meer dan 350 jaar oude eik. Verder kun je een bezoek brengen aan de insecten-, kruiden- en natuurtuin en de kinderboerderij; je kunt ook wandelen en fietsen in het opengestelde natuurgebied van 70 ha. Voor gezinnen en families is er de bomentocht, het boerderijspel en een tocht met de huifkar. Voorts zijn er nog een heel aantal extra activiteiten zoals de bos-boom-houtdag, de Hasseltse waterdag, de dag van de aarde, de halloweentocht, de nacht van de duisternis, de vleermuizenwandeling en de zondagnamiddagateliers. Cursussen en tentoonstellingen rond planten, kruiden en natuur staan regelmatig op de affiche. Afsluiten of beginnen met een bezoek kan in het natuureducatief centrum waar je meer komt te weten over de Hasseltse natuur.

--Zonhoven
Een paar kilometer ten noorden van Hasselt ligt het landelijke woondorp Zonhoven, op de overgang van het Kempens plateau naar de Demervallei. Groen is de voornaamste troef van deze plek. Je vindt hier een rijke variatie aan natuurgebieden met heide en vennen, heerlijk geurende bossen, beekvalleien, houtkanten en vijvers met rietkragen. De merkwaardigste bezienswaardigheden zijn de Holsteen, een reusachtige prehistorische polijststeen, en de viskwekerij. Ook in het centrum van dit dorp is het groen alomtegenwoordig in de prachtige tuinen aan talrijke landhuizen. Wandel- en fietsplezier 'à volonté', met andere woorden! Op het grondgebied van het huidige Zonhoven werden talrijke prehistorische voorwerpen gevonden die tussen 11.000 en 5000 jaar geleden door prehistorische mensen vervaardigd werden. De eerste bewoners waren boeren die hier op de arme Kempense zandgrond probeerden te overleven. Geleidelijk ontstonden zo tien gehuchten die vermoedelijk in de 8ste of 9de eeuw tot een parochie werden samengevoegd. Met de ontdekking van de steenkool in Limburg veranderde Zonhoven in een nijverheidsdorp met voornamelijk ambachtelijke industrie.

--Kasteel Vogelsanck
Het waterslot Vogelsanck in Heusden-Zolder is een van de merkwaardigste kastelen van ons land. Het oudste deel bestaat uit resten van een vroegmiddeleeuwse donjon uit het jaar 1000. In zijn duizendjarige geschiedenis werd het slot maar eenmaal verkocht, namelijk aan de familie baron de Villenfagne de Vogelsanck die nu nog het kasteel bewoont. Bij belangrijke familiegebeurtenissen wordt de zwart-witte vlag, de familiekleuren van de huidige bewoners, gehesen. Het domein rond het complex omvat een aantal vijvers, een merkwaardig arboretum, een Engels park en vooral de sinds 2006 herstelde Kluis van Bolderberg die voor het publiek is opengesteld. Onlangs werd samen met andere landeigenaars (leden van de vzw Ontwikkeling Vijvergebied Midden-Limburg), ELO, ANB, LILA, RLLK, de gemeenten Hasselt, Heusden-Zolder en Zonhoven in samenwerking met de Europese Commissie een belangrijk Life+-project uitgevoerd waar, op duurzame wijze, een evenwicht werd gezocht naar educatieve, economische en ecologische resultaten.

--Bolderberg
Wil je genieten van een prachtig panorama op de Limburgse Zuiderkempen, dan moet je de 60 meter hoge Bolderberg in Heusden-Zolder op. De Bolderberg is een langwerpige, met eiken, beuken en grove dennen beboste getuigenheuvel. Je hebt er in het noorden uitzicht op de vijvers van Terlaemen met op de achtergrond de witte muren van het kasteel van Terlaemen (1750). Op de hoogste top staat de Kluis van Bolderberg met de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Loreto (1673), die een getrouwe kopie zou zijn van het heilige huis van Nazareth. Kapel en kluis (bewoond van 1801 tot 1954) werden geplunderd door vandalen, maar werden in 2004-2005 gerestaureerd en zijn opnieuw bewoond. De Bolderberg maakt, samen met de domein Vogelsanck en Terlaemen, deel uit van het gebied De Wijers met zijn 1001 vijvers, heidelandschappen en beekvalleien. Dit 'wetland' is voor veel dier- en plantsoorten een laatste toevluchtsoord.

--Gasthof 1800
Brasserie Gasthof 1800 is verbonden met het hotel Herenhuis. Het Herenhuis was de vroegere woning van Gouverneur Bovy terwijl de huidige Brasserie de vroegere koestal was. De uitgebreide keuze aan heerlijke streekgerechten is gebaseerd op gerechten van vroeger en gemaakt met dagverse produkten. Er is ook een groot open en gesloten zonneterras waar je steeds kan genieten van een drankje en een versnapering

--Recreatiedomein Bovy
Domein Bovy is een 34 ha groot park met bossen, vijvers en weiden. De gebouwen van de 18de-eeuwse vakwerkboerderij hebben intussen een andere bestemming gekregen. Je kunt er plaatsnemen op de grote en gezellige terrassen, terwijl de kinderen zich uitleven op de speeltuigen in de speeltuin. Er is een hotel, een feesttent, een brasserie en de Pannenkoekenbakker, waar je meer dan tweehonderd soorten pannenkoeken kunt proeven. Verder is er ook nog een kinderboerderij en een bijenhal. Je kunt op het domein mooie wandelingen maken en de rozen- en kruidentuin verkennen. Behalve de kabouterwandeling (heraanleg gepland 2010/2011) is er de gloednieuwe houten reuzenvriend de Golem, de nieuwste bewoner van de Bolderberg. Het 'beemdenpad', centraal in het domein, is een knuppelweg door het moerasgedeelte. De grote vijver wordt gebruikt door een vissersclub.

--Abdijsite Herkenrode
In de abdij van Herkenrode wandel je door een belangrijk stuk Hasseltse geschiedenis. De abdij werd in 1217 als eerste vrouwenabdij in de Nederlanden opgenomen in de Orde van Cîteaux. In 1796 maakte de Franse Revolutie een eind aan de religieuze activiteit en bleef de abdij achter als landbouwbedrijf. In 1998 kocht het Vlaamse Gewest de intussen vervallen gebouwen en 100 ha natuurgebied eromheen. De gebouwen worden nog volop gerestaureerd en in het omliggende Vlaams natuurreservaat Herkenrode wordt gewerkt aan landschapsherstel. Er zijn vier bewegwijzerde wandelroutes door het Vlaams natuurreservaat Herkenrode (1; 2; 2,5 en 6,5 km). In het belevingscentrum in de stallingen met koetshuis krijg je in een authentiek historisch kader het verhaal van de abdij. Met de audiogids 'De abdis vertelt' neemt de abdis je mee in haar tijd en vertelt over de moeilijke beslissingen die ze moet nemen, over het belang van Herkenrode als pelgrimsoord, over de aanwezigheid van een invloedrijke mecenas die veel mogelijk maakte voor de abdij... Ook een bezoek aan de 2 ha grote inspiratietuinen is de moeite waard.

--Afspanning Sint-Gummarus

Sint-Gummarus is sinds jaar en dag een begrip in Lier; hij is de patroon van deze stad. In inmiddels lang vervlogen tijden vond je de Afspanning Sint-Gummarus, een landelijke herberg die dateert van 1780, even buiten het centrum van de Pallieterstad op de weg naar Berlaar. In 1955 moest deze gezellige afspanning echter plaats ruimen voor wegenwerkzaamheden en een brug die over het omleidingskanaal aan de Nete werd gebouwd. De heerlijke afspanning werd weliswaar afgebroken maar ze verhuisde en herrees in het prachtige openluchtdomein van Bokrijk. Ze bestaat uit een gelagzaal, woonvertrekken, een schuur en en stal en ze straalt inmiddels al vele jaren weer in volle glorie. Je moet er beslist een Sint-Gummarus proeven, een lekker streekbiertje, en een echte Limburgse tripel. Van recentere datum is de Sint-Gummarus dubbel die je er ook kunt proeven. En geniet hier ook van typische streekgerechten zoals een boekweitkoek of van een stoofpotje.Geen opmerkingen:

Een reactie posten