2.3.15

Lier


Lier
Netelandroute

Start : Lier
Afstand : 48 km
Bewegwijzering : Knooppunten Scheldeland en Antwerpse Kempen
GPS : 't Oud Lier, Nazaretdreef 103, 2500 Lier, België

DE ROUTE :

88-89-05-31-66-56-55-51-52-96-98-65-24-43-91-42-48-40-30-20-88

Op de route :

--Brasserie 't Oud Lier
Gezellige brasserie aan de Nete. Je kunt hier terecht voor een lekker hapje en een verfrissend drankje.

--PIME
Langs de Nete huist in een grijswit gebouw het Provinciaal Instituut voor Milieu-Educatie, kortweg het PIME. In de tuin vind je onder meer een weerstation, maar er is veel meer te beleven voor zowel kinderen als volwassenen. Centraal in rondleidingen, expo’s, workshops… staat duurzaamheid. Rondleidingen op maat zijn mogelijk. Best vooraf reserveren.

--Duffel
In de 15de eeuw ontwikkelde Duffel - een gemeente halfweg tussen Lier en Mechelen - zich tot een belangrijk textielcentrum waar zware, ruwe stoffen werden geweven. Deze stof kreeg de naam 'Duffels laken' of, kortweg, 'duffel', en gaf zo zijn naam aan de vandaag overal bekende duffelcoat. De Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) betekende echter het einde van deze welvaartsperiode. Pas vanaf de 19de eeuw zou de gemeente opnieuw langzaam veranderen van een typische landbouwgemeente tot een industrieel centrum, waar ook de zorgsector sterk vertegenwoordigd is. De toeristische blikvangers in Duffel zijn Museum Het Gasthuis, de kerk van O.-L.-Vrouw van Goede Wil en de kasteelruïne Ter Elst. Wandelen, fietsen én genieten kun je trouwens in de vele natuurgebieden langs de Netedijken.

--Mosterdpot
Nog bergingsruimte voor water ligt verderop, eveneens op je linkerkant. Het is het retentiebekken op de Goorbosbeek dat zijn water niet kwijtraakt in de Nete als het peil er hoog is. De vergaarbak maakt deel uit van natuurgebied De Mosterdpot (6 ha) en kan zo nodig 19.000 m3 water slikken.

--'t Grom
't Grom is het eerste doemuseum in Vlaanderen rond groenten en tuinbouwerfgoed. In het Groentemuseum, gelegen op een 18de-eeuws boerderijterrein, ontdek je niet alleen allerlei tuinbouwmateriaal, je daalt er ook letterlijk af in de aarde, ontdekt hoe groenten groeien en ontmoet er de belagers van de planten. Je kunt er sprookjes beluisteren, spreuken ontcijferen en alles te weten komen over de herkomst van groenten. In het tweede deel leer je over gezonde voeding en onze eetcultuur. In de bewaartunnel ervaar je hoe het voelt om verpakt, bevroren, ingeblikt of gepekeld te worden en kun je achterhalen welke zintuigen je smaak bepalen. In de prachtige tuinen kun je de typische serres uit de streek ontdekken, allerlei groenten, de 'beddencultuur', enkele historische moestuinen, een meteostation, een insectenhotel en een bijenhal. In de ontvangstruimte is de toeristische infobalie van de gemeente ondergebracht. De heemkundige kring Erf en Heem vzw verzorgt regelmatig tijdelijke tentoonstellingen in de pandgangen van het museum. Het museum beschikt ook over de digitale module 'Landschap in beweging', waar je vrij kunt navigeren door prachtig oud beeldmateriaal.

--Fort van Koningshooikt
Er wordt sinds 2009 opnieuw geregeld gevochten in en rond het fort van Koningshooikt, met zeer realistisch ogende wapens en verfkogels. De amateursport staat bekend als ‘airsoft’ en de spelers hebben het historische fort uit de buitenste verdedigingsgordel rond Antwerpen herdoopt tot ‘Fort Knox’. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg het fort het zwaar te verduren, maar stond het verlies van de stelling eigenlijk al in de sterren geschreven. Opgetrokken in ongewapend beton vormde het een schild voor mortieren tot 28 cm. Toch was het kansloos tegen de gigantische granaten van 42 cm die de Duitse ‘Dikke Bertha’ afvuurde. Twee van die inslagen begin oktober 1914 betekenden het verlies van de stelling. In de Tweede Wereldoorlog speelde het fort geen rol van betekenis.

--De Blauwe Hoek
Gezellig zitten, vriendelijke bediening, verzorgde dranken.

--Den Draaiboom

Den Draaiboom draagt nog de naam van de slagboom die hier stond en waar kooplui zich moesten aanmelden om tol te betalen en graag bleven hangen bij een borrel en voor een hapje. Paling is er de specialiteit, 100 jaar geleden en ook nu nog, volgens zeker vijftien bereidingswijzen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten