21.2.15

Herzele


Herzele

Start : Herzele
Afstand : 45 km
Bewegwijzering : knooppunten Vlaamse Ardennen
GPS : Markt 15, 9550 Herzele, België

DE ROUTE :

27-26-31-30-29-28-77-89-85-87-84-82-79-71-36-37-33-32-27

Op de route

De aantrekkingskracht van de Vlaamse Ardennen is onweerstaanbaar, vooral dan in de regio tussen Zwalm, Oudenaarde en Ronse. Elders, zoals in de streek waar je vandaag fietst, zijn de hoogteverschillen wat minder uitgesproken, maar aan landschappelijke schoonheid is er evenmin een tekort. Die kleinere hoogteverschillen zijn bovendien aantrekkelijk voor wie de conditie of de kracht in de benen wat minder is. Een van de aantrekkelijkheden van fietstochten in Vlaanderen is de aanwezigheid van cafeetjes en aanverwante, al dan niet voorzien van terrasjes, waar je kunt genieten van lokale specialiteiten in vloeibare of vaste vorm. Bovendien is deze regio gezegend met twee brouwerijen waar lekkere bieren uit de brouwketels stromen. Deze route door de Vlaamse Ardennen bestaat uit een grotere en een kleinere lus, die beginnen en elkaar ontmoeten in Hemelveerdegem. Wie dat wenst, kan bij de eerste passage door het rustige Hemelveerdegem de fietstocht al afsluiten na 22 km. Voor de volhouders is er nog een kleine bijkomende lus van 15,2 km langs Deftinge en Sint-Martens-Lierde.

--Sint-Jan-Baptistkerk
De gotische Sint-Jan-Baptistkerk van Hemelveerdegem is door de eeuwen heen vrij gaaf gebleven. Ga vooral naar binnen, want daar bevindt zich een ware schat: het Sint-Jansretabel uit de vroege 16de eeuw. Het zou gemaakt zijn in een Oudenaards atelier en stelt scènes voor uit het leven van Sint-Jan-de-Doper. De twee fraaie zijkapellen dateren uit de 17de eeuw.

--'t Molenhof
Dorpscafé; best gezellig, verzorgde dranken en vriendelijke bediening
't Berghof

--Lierde
Lierde bestaat uit vier landelijke gemeenten in het zuiden van Oost-Vlaanderen, in het overgangsgebied tussen de Zwalmstreek en de Vlaamse Ardennen. Ongeacht of je deze natuurrijke omgeving per auto, met de fiets of te voet verkent, je zult er een paar boeiende uurtjes mee zoek brengen. Je bevindt je hier in een heuvelachtig landschap, doorsneden door kleine kronkelende beekjes. Overal zie je tekenen van landbouwactiviteit, maar dat is niet iets van de laatste jaren; ook in vroeger tijden verdiende men hier de kost met het bewerken van het land. Dat zie je nog terug in de talrijke boerenhoven die de gemeente telt. De deelgemeenten Deftinge, Hemelveerdegem, Sint-Maria-Lierde en Sint-Martens-Lierde waren in de middeleeuwen versnipperd over een aantal lenen die aan verschillende heren toebehoorden. In 1329 werd in Sint-Martens-Lierde een kartuizerpriorij gesticht. Een aantal 18de-eeuwse kloostergebouwen bleef bewaard en die moet je zeker niet overslaan bij je bezoek.

--De Kartuizer
Waarschijnlijk de enige plaats in Vlaanderen waar je Kartuizerbier kunt proeven.

--De Kollebloem
Maak je graag kennis met de biologisch-dynamische landbouwmethode? Dan is een bezoek aan tuinbouwbedrijf De Kollebloem in Sint-Lievens-Esse een buitenkans. Het bedrijf ontvangt groepen tot maximaal 25 personen. Een ervaren medewerker gidst je door het bedrijf en laat je onder meer kennismaken met vergeten groenten. Groepen kunnen er ook een kookles volgen. Ook scholen zijn welkom in De Kollebloem. Op de website van het bedrijf vind je alle informatie en prijzen. De organisatie van bezoeken aan het bedrijf is in handen van de vzw Papaver.


--Café Sint-Jan


Geen opmerkingen:

Een reactie posten