16.8.14

Wachtebeke




Wachtebeke

Start : Domein Puyenbroek
Afstand : 31 km
Bewegwijzering : Knooppunten Waasland
GPS : Provinciaal domein Puyenbroeck - Puyenbrug 1a - 9185 Wachtebeke

DE ROUTE :

84-72-96-97-89-83-67-78-79-82-84

Op de route :

--Bloemenpark Puyenbroek
--Klavervijver Puyenbroek
--Mendonk
--Moervaart
--Kasteel Moerbeke
--Oude spoorbrug

Puyenbroeck is ideaal wandelend of fietsend te bereiken. Je mag ook door het domein fietsen.

Het domein ligt vlakbij fietsknooppunt 84 van het netwerk Waasland. Bezoek de website van Fietsnet voor meer informatie over de fietsknooppunten in de buurt. Vanuit Eksaarde, Lokeren, Doorslaar, Moerbeke, Lochristi en Wachtebeke is de fietsroute naar het Puyenbroeck bewegwijzerd.
Provinciaal Domein Puyenbroeck

Die bestaat uit twee visrijke vijvers namelijk , De Klaverbladvijver (22ha) en De Bosdamvijver. Vanaf juni 2003 heeft het VBK medezeggenschap in de reglementering met betrekking tot het vissen op deze twee vijvers. Er is een heel mooi bestand aanwezig, en menig vissen flirten met de 30 ponds grens. Tevens zwemmen er enkele vissen rond van het 40 ponds plus kaliber. Het water is niet echt makkelijk te noemen omdat er een zware druk heerst. Men mag er vissen met een visverlof van het Vlaams gewest en een bijzondere vergunning van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen.

De Moervaart (vroeger de Moere-rivier) was reeds gekend in de tijd van de Franken. Tegenwoordig stroomt de Moervaart tussen het kanaal Gent-Terneuzen en de bovenloop van de Durme (Lokeren). Het uitgraven van het eigenlijke kanaal gebeurde tijdens de Middeleeuwen, de bevaarbaarheid van de Moervaart dateert uit de 15e eeuw. De Moervaart was samen met de Zuidlede, de Langelede, het Axelvaardeke, het kanaal van Stekene en uiteraard de Durme, zowel van militair-strategische als van economische betekenis voor de regio. Turf, suikerbieten en paling werden intensief verscheept. Momenteel rest enkel nog het natuurschoon voor de recreanten.
Omwille van de vele draaibruggen kan varen naar Lokeren enkel op beperkte dagen en uren (blokvaren).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten