16.8.14

Brugge




























Brugge

Start : NMBS Station
Afstand : 31 km
Bewegwijzering : Knooppunten Brugse ommeland noord
GPS :Hendrik Brugmanstraat Brugge

DE ROUTE :

6-5-3-8-15-14-13-25-16-17-18-19-20-22-21-23-11-12-10-2-1-4-7-6

Op de route :

--Brugge Minnewater
--Brugse molens
--Damme
--Oostkerke
--Blinker & Stinker
--Damse Vaart

Over de herkomst van de naam Minnewater bestaan verschillende theorieën. Volgens sommigen komt het van Middenwater (een kom). Anderen denken dat minnen een synoniem is voor mennen, het beheersen van het water van de Reie dus.

Louis Gilliodts en Karel De Flou, hierin bijgetreden door Albert Schouteet, waren van oordeel dat Minne synoniem was van Meene destijds synoniem was van Gemeente en het Minnewater derhalve een Gemeentelijk Water was.

Frans Debrabandere betwist dat de klankvervorming van 'meene' naar 'minne' hier kan van toepassing zijn. Hij zegt, hierin Maurits Gysseling volgende, dat het water zijn naam ontleend heeft aan de Minnebrug. Het middeleeuwse volksgeloof was overtuigd dat minnen of watergeesten en waterduivels rond grote wateroppervlakten spookten en hierbij onder bruggen huisden.

De Blinker en de Stinker, ook wel het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal/Afleidingskanaal van de Leie: het fietspad daar tussen Maldegem en Damme is misschien wel de mooiste vaartweg die wij al hebben mogen aanschouwen.

Blinker en Stinker, omzoomd met vele rijen populierkens, waartussen schapen en koebeesten grazen, het regent dat het giet, maar vlammers blijven vlammen.
Curieuze historie: de Stinker werd gegraven om het onwelriekend sop dat te Kortrijk in de Leie werd geloosd niet tot in Gent te laten komen. Die binnenstromende bucht kon Gent er niet meer bijnemen, omdat ze te Gent hun eigen bucht in de Schelde lieten sijpelen, bucht van de Gentse katoenfabrieken. En dat sop stroomde dan weer richting Brugge en Oostende, steden die dan op hun beurt Gent dwongen om een stankafleidend kanaal van de Schelde te graven. Vandaag stinken die afleidingskanalen niet meer, maar vroeger was het blijkbaar zodanig vunzig dat ze enorme sifons bouwden op de plekken waar een afleidingskanaal een andere, propere waterweg kruisten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten