10.6.16

De Panne


De Panne

Start : De Panne
Afstand:39 km
Bewegwijzering : Knooppunten Kust en Westhoek
GPS : De Panne, Stationsplein

DE ROUTE :

50-01-84-09-83-47-75-68-86-06-98-07-08-67-82-24-66-58-62-65-74-76-50

Op de route :

--Plopsaland De Panne
Kabouter Plop, Mega Mindy, Bumba en al hun vrienden staan te popelen om je welkom te heten in Plopsaland De Panne, het meest bezochte pretpark van België aan de kust. Dit themapark combineert de magie van Studio 100 met het plezier van meer dan 50 attracties voor jong en oud. Bezoek er zeker de nieuwe attracties in het overdekte Mayaland. Je kunt er nat worden op De Bloemenmolen, dansen op De Waterlelies en swingen op De Swingboom. Breng zeker een bezoekje aan de nieuwe Vikingzone met Wickie The Battle en De Grote Golf. Ontmoet je favoriete Plopsa-figuur tijdens een onvergetelijke 'meet&greet' en ga uit de bol tijdens een van de knotsgekke liveshows. Duizend-en-één kriebels voor de hele familie!

--Calmeynbos
Het Calmeynbos is een bijzonder stukje natuur in De Panne. Het werd in 1903 door Maurice Calmeyn aangeplant, om twee redenen. Enerzijds wilde men weten welke bomen bestand waren tegen een duinbiotoop, anderzijds kon men dankzij het bos de landbouwgronden beschermen tegen stuifzand. Nu is het 66 ha puur natuur waar je naar hartenlust kunt wandelen. Er is ook een apart ruiter- en mountainbikepad. Het Calmeynbos is met de kusttram bereikbaar.

--De Panne
Als je zee en strand wil combineren met veel groen én uitgestrekte duinen, trek je het best naar De Panne. Het kustgebied is er nog ongerept, een deel ervan is beschermd natuurgebied. In de meeste duinen zijn er wandelpaden, ideaal om een stevige wandeling te maken aan zee. In de zomer zul je aan het strand vaak zeilwagens zien, De Panne is immers de bakermat van deze sport. Interessante bezienswaardigheden zijn de Dumontwijk in cottagestijl en het cultuurhuis De Scharbiellie waar je een permanente en vooral unieke tentoonstelling Oceanische kunst uit de collectie van erenotaris Paul Simpelaere kunt bekijken. Er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen, aperitiefconcerten en poëzieavonden. Als je genoeg cultuur en natuur hebt beleefd, kun je met de kinderen een uitstapje maken naar Plopsaland, het pretpark voor het hele gezin met bekende figuren als Bumba, kabouter Plop, en Samson en Gert.

--'t Zonneke
Gezellig, modern interieur. De bediening is heel vriendelijk. Specialiteiten zijn de pannenkoeken met koffie of thee en de reuzenwafels

--Paul Delvauxmuseum
Paul Delvaux schilderde een groot gedeelte van zijn oeuvre in Koksijde. In het museum wordt een uitgebreide verzameling werken van de schilder getoond, met veel aandacht voor zijn vroege werken, zijn clair-obscur, zijn naakte vrouwen in treinstations en zijn Jules Verneachtige personages. Persoonlijke bezittingen en dierbare souvenirs wisselen af met zijn grootste meesterwerken. Zijn vurige passie voor het spoor komt tot uiting in de talrijke maquettes van trams en treinen die je er aantreft en die in opdracht van de kunstenaar zelf werden gemaakt. In 1997 werd het museum uitgebreid met een nieuwe ondergrondse zaal naar aanleiding van de honderdste verjaardag van deze internationaal bekende schilder.

--Het Vlierhof
Voor een hapje en een drankje kun je om de hoek van het Delvauxmuseum terecht in Het Vlierhof.

--Abdijmuseum Ten Duinen
Het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde pronkt naast de ruïnes van een middeleeuwse abdij. Het was kluizenaar Ligerius die zich 900 jaar geleden terugtrok in de godverlaten Westhoekduinen om te bezinnen. Wat volgde had hij niet durven te dromen: een bloeiende abdijgemeenschap en een magistraal bouwproject avant la lettre: de Duinenabdij van Koksijde. De rol van de Duinheren op spiritueel, cultureel en commercieel vlak is onovertroffen, tot ver buiten de huidige Vlaamse grenzen. Eeuwenlang domineerde het silhouet van de Duinenabdij het landschap tot de abdij vervallen raakte door oorlogen en de onstuimige natuur. Opgravingen en grondige restauratiecampagnes haalden het grondplan van de abdij van onder het zand. Vandaag spreken de muuropstanden tot de verbeelding. Zoek de stilte op, graaf mee in het verleden en verwonder je over een van de vroegste voorbeelden van baksteenarchitectuur van Vlaanderen. In het abdijmuseum beleef je het dagelijkse leven in een middeleeuwse cisterciënzerabdij. Ontdek hoe wonen, werken, bidden, eten, spelen en liefhebben in de middeleeuwen zo veel verschillen maar ook zo veel gelijkenissen vertonen met ons moderne leven. Maquettes, levensechte decors en multimediale impressies laten het verleden herleven. Het Abdijmuseum Ten Duinen herbergt ook een prachtige collectie religieus zilver.

--Zuid-Abdijmolen
Op de plek waar in het midden van de 16de eeuw de zuidelijke molen van de Koksijdse Duinenabdij zijn grondvesten had, pronkt nu de Lootvoet of de tweede Zuid-Abdijmolen. Deze spaakmolen is een van de laatste acht driezoldermolens ter wereld; hij dateert van 1773. Molenaar Patrick Geryl gidst er de bezoekers rond. Hij is de enige voltijdse molenaar in België en werkt al meer dan 20 jaar in dienst van de gemeente op dit stuk erfgoed. De Lootvoet werkt nog op en top en heeft bovendien een rijke geschiedenis. Tot 1951 stond hij in Houtem, bij Veurne. In dat jaar kocht en verhuisde de gemeente Koksijde de molen. De heropening volgde in 1954. De wieken zul je dagelijks zien draaien. Pas vanaf 4 beaufort kan de korenstaakmolen malen. Dan kan die ongeveer 45 kilogram graan per uur verwerken. Het gemalen meel wordt steeds gebruikt in drie plaatselijke bakkerijen. De Zuid-Abdijmolen maakt deel uit van de archeologische site van het abdijmuseum Ten Duinen 1138.

--Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk
Welkom in de 'kathedraal van het licht'. Deze bijnaam dankt de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk in Koksijde aan de grote vrije ruimte en de bijzondere lichtinval. Glas en beton zijn de belangrijkste bouwmaterialen van deze 40 meter hoge kerk. Het is dan ook een moderne kerk, gebouwd in 1959-1964 naar de plannen van de Brugse architect Lantsoght, die zich bij zijn ontwerp liet inspireren door de vloeiende bewegingen van het duinzand en de golven van de zee. Binnen vallen onder meer de glasramen op, het hoofdaltaar en de Christusfiguur, het wijwatervat, het Onze-Lieve-Vrouwebeeld, het praalmonument van de Zalige Idesbald, het moderne drieluik 'Van Kruis naar Verrijzenis', de bronzen kruisweg en het orgel (43 registers). De kerk is sinds 2004 een beschermd monument.

--Hoge Blekker
De Hoge Blekker is een uniek stuifduin én de hoogste duintop van de Vlaamse kust; hij is namelijk 33 meter hoog. Hij ligt in een natuurgebied van 18 ha groot, dat eigendom is van het Vlaamse Gewest en vormt samen met de omliggende Schipgatduinen en de Doornpanne een van de meest uitgestrekte duincomplexen van de kust (250 ha). De Hoge Blekker was al bekend bij de Kelten, die het duin 'Geso riae' noemden, 'Zandberg bij de stroom'. Het is letterlijk een wandelend duin, dat door de wind wordt verplaatst, maar tegenwoordig in toom wordt gehouden door aanplanting van helmgras en kruipwilg. Toch maakten zeelui van zijn opvallende verschijning gebruik om hun koers te bepalen. De naam 'Hoge Blekker' verwijst naar het lichtweerkaatsende karakter van de kale duinflanken, die 'blekken' in de zon. De top biedt een prachtig uitzicht over het grote duingebied.

--De Doornpanne
In bezoekerscentrum De Doornpanne kom je meer te weten over de waterwinning en de fauna en flora in het natuurgebied het natuurgebied De Doornpanne. Er zijn tijdelijke tentoonstellingen waar 'zelf doen' en 'zelf ontdekken' centraal staan. Ja kan een begeleide wandeling aanvragen, brochures, wandelkaarten en informatie krijgen. In De Doornpanne bestaat de kern van het duinencomplex uit een brede depressie (panne) waarvan de begroeiing een mozaïek vormt van bos, struikgewas en open ruimte. Eromheen bevindt zich een gordel van stuifduinen met o.a. de hoogste duintop van de Vlaamse kust, de Hoge Blekker (33 m). In De Doornpanne komen meer dan driehonderd soorten wilde planten voor waarvan een derde in Vlaanderen zeldzaam tot zeer zeldzaam is. Bepaalde delen van het gebied zijn wegens begrazing en waterwinning alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids. Voor meer informatie neem je het best een kijkje op www.iwva.be/bezoekers, de website van de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht (IWVA) die eigenaar is van het centrale deel (123 ha) van De Doornpanne.

--NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum
In dit moderne museum voor jong en oud vullen waardevolle pronkstukken uit de collectie en interactieve opstellingen elkaar aan. Zo kun je morseberichten verzenden, een visser in nood helpen door het gezinsparcours S.O.S. Zeemonsters te volgen, een storm beleven alsof je er middenin zit en ontdekken hoe vissers vroeger leefden en werkten aan de hand van levensechte decors: het vissershuisje, het strand, de kapel, de scheepswerf, de Oostendse vismijn, de 'cierk' en een sprot- en haringrokerijdecor. Niet alleen de kunst en het vissersambacht staan centraal in het museum. Ook de natuur, en de zee die geeft en neemt. Sta oog in oog met de aquariumbewoners onder hét pronkstuk van de collectie: de OD.1 Martha, een gerestaureerd kustvissersvaartuig dat oorspronkelijk tot de vissersvloot van Oostduinkerke behoorde en sinds 2006 een nieuwe thuishaven in het visserijmuseum vond. Het museum schenkt extra aandacht aan het heden en de toekomst van de visserij in de Noordzee en organiseert bovendien jaarlijks tentoonstellingen die een frisse blik werpen op de verschillende aspecten van de visserij. Oostduinkerke is ook de enige plek ter wereld waar garnaalvissers te paard nog actief zijn. Een aloud gebruik waarrond het museum reeds een grote verzameling erfgoed verzameld heeft. Na een bezoek kun je in het estaminet De Peerdevisscher de traditionele visserskost proeven en genieten op het binnenplein waar de visserijfolklore in de zomer telkens haar hoogtepunt krijgt. Je vindt er ook het herdenkingsmonument voor de op zee gebleven vissers.

--In de Peerdevisscher
Het Nationaal Visserijmuseum kreeg een paar jaar geleden een grondige renovatie, maar de museumherberg De Peerdevisscher behield zijn authentieke uitzicht van weleer. Deze vissersherberg werd weliswaar op getrouwe wijze nagebouwd naar een 'model' uit de jaren twintig van de vorige eeuw, toch ontbreekt het hier geenszins aan authentieke gezelligheid. Het houten plafond en de Leuvense kachel dragen daar ruimschoots toe bij. Uitbater Johan Casier is hier sinds 2004 de patroon. Hij nam De Peerdevisscher toen over van paardenvisser Maurice Denecker, die liefst 27 jaar de zaak uitbaatte. Ook Johan is paardenvisser, een absolute voorwaarde van de gemeente om deze herberg te mogen uitbaten. Zijn vrouw is trouwens de dochter van de legendarische paardenvisser Eddy D'Hulster. De paardenvissers zijn in de herberg overigens goed vertegenwoordigd: aan de muur ontdek je een reeks foto's over dit legendarische beroep. Proef hier zeker eens een Peerdevisscher van de tap, een lekker bruin biertje van hoge gisting dat het midden houdt tussen trappist en Rodenbach. Het smaakt trouwens voortreffelijk met een portie verse garnalen.

--Sunparks Oostduinkerke

--Eurojachthaven
In de Eurojachthaven kun je genieten van een uitzicht op ongeveer 2000 pleziervaartuigen! De Nieuwpoortse jachthaven bevond zich vroeger aan de linkerkant van de havengeul. In 1979 werd de haven aanzienlijk uitgebreid met een 'novus portus' op de rechteroever.

--Boottochten II
Ontdek tijdens de één uur durende rondvaart het natuurreservaat Ysermonding, de Euro-jachthaven, het Albert I-monument, de vismijn, het sluizencomplex De Ganzepoot en geniet van een prachtig panoramisch uitzicht op de Noordzee.

--De Lenspolder
Met De Lenspolder heeft Nieuwpoort een van de leukste kinderboerderijen van de regio. Naast rondscharrelend pluimvee is er een eendenvijver en een weide met enkele grotere boerderijdieren.

--Grand Cabaret
Een ideaal adresje aan de kust voor wie tenminste houdt van een eigenzinnige keuken met eigentijds accent. Nieuwe keukentrends staan in deze opmerkelijke brasserie in Nieuwpoort in de kijker: lage temperatuur, espuma's, stikstof, schuimpjes, foodpairing, textuurveranderingen en andere. En dat alles heel betaalbaar. Er zijn ook tapas en enkele klassieke gerechten. Je zult het meteen merken: chef Vincent Florizoone houdt er een aparte - verfrissende - kijk op na, op het culinaire gebeuren. En je kunt zijn brasserie dus met niets vergelijken. Hij beheerst als geen ander echter de kooktechnieken en is duidelijk van alle markten thuis. Ook het interieur oogt bijzonder.

--Stadshalle en belforttoren
Een bezoek aan Nieuwpoort is niet compleet zonder dat je de indrukwekkende stadshalle hebt bewonderd! De oorspronkelijke graanhal van Nieuwpoort (1480) werd na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd in de originele stijl en met hetzelfde materiaal. De benedenverdieping werd tot 1940 als eier- en botermarkt gebruikt. De laatgotische belforttoren (35 m) maakt deel uit van de hal. Na de laatste restauratie in 1999 wordt de Halle alleen nog gebruikt als tentoonstellingsruimte en voor ontvangsten door het stadsbestuur.

--Marktplein
Het Marktplein van Nieuwpoort werd volledig verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar je zult kunnen beamen dat de wederopbouw prachtig is aangepakt! Dit is een plek waar je lang je ogen de kost kunt geven. Zo is er de sierlijke Graanhalle, het type van de middeleeuwse kleine Vlaamse halle, met de prachtige ingebouwde belforttoren. Ook het stadhuis in neo-Vlaamse renaissance (1921-1922) weet indruk te maken. Hier vind je binnen een aantal mooie schilderijen, waaronder 'Esther voor Ahasverus' (1578). Voorts is er nog de trotse Onze-Lieve-Vrouwekerk, een bakstenen hallenkerk met neogotische, 58 meter hoge toren met beiaard (67 klokken). Het interieur heeft enkele 16de-17de-eeuwse schilderijen en glasramen geïnspireerd door de Nieuwpoortse geschiedenis. In het midden van het Marktplein bevindt zich een arduinen steen met de aanhef van de Stadskeure van Nieuwpoort, uitgekapt door de bekende Vlaamse zanger Willem Vermandere. Deze Vrijheidskeure werd in 1163 aan Nieuwpoort verleend door Filips van de Elzas, de graaf van Vlaanderen. De toekenning van een Stadskeure betekende voor Nieuwpoort een volledige autonomie op bestuurlijk, fiscaal en juridisch vlak.

--Nieuwpoort
Nieuwpoort: een parel aan de Belgische kust! Deze mooie badstad, waarvan de naam letterlijk 'nieuwe haven' betekent, ligt aan de westkust, halverwege tussen Oostende en De Panne. In Nieuwpoort mondt de IJzer via het sluizencomplex van de 'Ganzenpoot' uit in de Noordzee. De oude kern van het sfeervolle vissersstadje ligt een tweetal kilometer landinwaarts en vormt geen aaneengesloten agglomeratie met de recentere badplaats, Nieuwpoort-Bad. Ten oosten van de badplaats, op de grens met Oostduinkerke, ligt een beschermd duinengebied (40 ha) waar het heerlijk wandelen is. Nieuwpoort was lang de belangrijkste vissershaven aan de kust. De stad is een van de weinige steden in Vlaanderen die op initiatief van de Vlaamse graven werden gesticht om de economische (haven)infrastructuur van het graafschap te verbeteren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Nieuwpoort in de vuurlinie, maar het onder water zetten van de IJzervlakte in oktober 1914 verhinderde een inname door de Duitsers. De stad werd na de oorlog heropgebouwd, maar in mei 1940 opnieuw beschadigd. Door de ontwikkeling van de toeristische infrastructuur maakte de stad na de Tweede Wereldoorlog een sterke groei door, en daarvan kunnen we nu met volle teugen genieten!

--Wielrijdersrust
Tien kilometer lang fiets je langs het kanaal dat, bijna parallel aan de kustlijn, het Vlaamse Nieuwpoort met de Franse havenstad Duinkerke verbindt. In Veurne sluit het aan op de Lovaart. Onderweg kun je via een nieuwe ophaalbrug naar Wulpen, een typisch polderdorpje met leuk café langs de waterkant.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten