9.5.16

Averbode


Averbode

Start : Averbode
Afstand : 38 km
Bewegwijzering : Knooppunten Vlaams-Brabant-Antwerpen-Limburg
GPS : Norbertijnenabdij Averbode Abdijstraat 1 3271 Averbode

DE ROUTE :

18-17-14-13-89-84-83-81-82-47-21-20-15-335-334-25-18

Op de route :

Een route die zowel culinaire (eten en drinken) als interressant en inducatief een topper is

--Norbertijnenabdij van Averbode
De indrukwekkende abdij van Averbode werd gesticht in 1134. Het poortgebouw dateert uit de 14de eeuw. De huidige abdijkerk werd gebouwd in het midden van de 17de eeuw. De overige abdijgebouwen zijn in classicistische stijl heropgebouwd na een zware brand. In de kerk hangen werken van Quellin en Verhaghen en een kruisweg van Pros Putteman.

Zondag 1 mei opende Het Moment voor de eerste keer de deuren voor het grote publiek. Het mooie lenteweer zorgde voor een kleine overrompeling. Iedereen genoot met volle teugen van de lekkere Averbode-producten én van de prachtige locatie.http://www.averbodia.be/Home.aspx

--Den Eik
Afspanning Den Eik -restaurant/brasserie
Ook daar is het klompenmuseum gevestigd

--Het Buurthuis
't BuurtHuis, te midden in de ongerepte natuur, is een ideale startplaats, met een ruime parking voor auto's en fietsen, maar ook een ideale plaats om lekker te genieten van de rust en een gezellige babbel met vrienden en kenissen.

In het café heb je een overgrote keuze in bieren (150 verschillende bieren !), frisdranken, koffie (uitgebreide kaart) en thee. Voor de hongerige hebben we lekkere snacks.
In ons infohoekje vind je folders over de streek en de plaatselijke activiteiten.

--Cafe SurPlace

--Taverne 't Laak
is een waar paradijs voor bierfanaten. Met maar liefst honderd biersoorten op de kaart komt zelfs de meest fervente liefhebber van gerstenat hier aan zijn trekken. Ook de grote honger wordt hier gestild met rijke Kempische porties. Een groot zonneterras en klein speeltuintje voor de allerkleinsten maken het plaatje compleet.

--Kaaibeekbrug
Vanop de Kaaibeekbrug zie je de toren van de Sint-Lambertuskerk in het centrum van Westerlo. De adellijke familie de Merode, die een grafkapel heeft in de kerk, is onlosmakelijk verbonden met Westerlo.

--Sint-Lambertuskerk
Deze mooie kerk is het resultaat van drie bouwfasen: het koor en het transept in de 15de eeuw, de drie beuken begin 16de eeuw en de ingebouwde westertoren in 1760. Tussen 1884 en 1904 restaureerde architect Langerock het gebouw tot een kerk met neogotisch aanzicht. De 15de-eeuwse sluitstenen in het koor stellen Sint-Lambertus voor en een engel met het wapenschild van de familie de Merode. De arduinen doopvont is van 1699. Op de communiebank van 1690 prijken eucharistische symbolen. Gaspar Moons en Frans Jordaens maakten de preekstoel in 1752. De rest van het meubilair is 19de‑eeuws. De beelden stammen uit de 15de tot de 19de eeuw en omvatten onder meer een calvariegroep van eind 15de of begin 16de eeuw, Sint-Donatus uit de tweede helft van de 17de eeuw en Sint-Jan de Doper door Jan van Wisel van 1750. In de kerk hangen rouwblazoenen van de familie de Merode vanaf 1625. De grafmonumenten dateren uit de 16de tot 18de eeuw. In de sacristie bevinden zich de 16de-eeuwse schilderijen 'Kruisafneming' en 'Sint-Anna te drieën'.

--Den Tramhalt

--Dorpsplein
Dit gezellige dorpsplein heeft de vorm van een langwerpige, Frankische driehoek. De breedgekruinde gerechtslinde werd in de 17de eeuw aangeplant en is sinds 1951 beschermd. Tegenover de linde bevindt zich het beschermde, eeuwenoude, statige Drossaardshuis. Een gedenkteken van 1913 van beeldhouwer en graaf Jacques de Lalaing (1858-1917) eert graaf Hendrik de Merode (1856-1908), oud-minister van Binnenlandse Zaken, senaatsvoorzitter en burgemeester. Het oorlogsgedenkteken van 1930 is van beeldhouwer Arthur Pierre. De sierlijke gedenkplaat, ingemetseld in het Belgacom-gebouw, met borstbeeld van P.E. Peeters, lid van het nationaal congres, volksvertegenwoordiger en eerste burgemeester van Westerlo na 1830, is een deel van het afgebroken neogotische gietijzeren monument uit 1846.4

--Kasteel gravin Jeanne de Merode
Het kasteel van gravin Jeanne de Merode, ook wel 'nieuw kasteel' genoemd, is gebouwd tussen 1909 en 1911; het is een sprekend voorbeeld van neogotiek. Van 1911 tot aan de Tweede Wereldoorlog bewoonden de gravin, haar vroegere gouvernante en enkele personeelsleden het kasteel. Na de dood van de gravin in 1944 leidden de zusters augustinessen in het kasteel een rusthuis voor priesters. Het was in 1972 dat het gemeentebestuur van Westerlo het pand aankocht en het inrichtte als gemeentehuis. In het stemmige park rondom werd het oorspronkelijke ontwerp bewaard. De vijver met fontein en bijbehorend kunstwerk van Rik Poot vóór het gemeentehuis dateert van 1995.
Achter het kasteel heb je de kantine van de gepensioneerden waar men aan ZEER democratische prijzen kan drinken

--Torenhof
In brasserie-restaurant Torenhof, tegenover de abdij, kun je terecht voor een hapje en een drankje.

--Abdij van Tongerlo
Deze bekende abdij werd in 1130 gesticht door de norbertijnen van de Sint-Michielsabdij van Antwerpen en groeide uit tot een van de voornaamste religieuze centra van onze contreien. Tijdens de Franse Revolutie werd het complex grotendeels verwoest en werden de 124 kloosterlingen verdreven. In 1840 kon een handvol norbertijnen het goed terugkopen en begon men aan de heropbouw van de abdij. Wie het huidige complex nadert, wordt meteen getroffen door de prachtige lindedreef uit 1676. Die leidt naar het witzandstenen poortgebouw dat met een romaanse onderbouw en een gotische bovenbouw pronkt. Op het enorme binnenplein geeft het classicistische prelaatskwartier toegang tot het da Vincimuseum. Daar is een replica van da Vinci's 'Het Laatste Avondmaal' te bewonderen. Rond het binnenplein staan verder het bisschopshuis uit 1547 met rank torentje en de 17de-eeuwse bedrijfsgebouwen. De tiendenschuur uit 1618 deed tijdens de Boerenkrijg dienst als vergaderplaats voor de Brigands. Nu is er een permanente tentoonstelling over het leven en het werk van de norbertijnen ondergebracht. De neogotische abdijkerk werd halfweg de 19de eeuw gebouwd. Na een brand in 1929 werd de 75 meter hoge toren voltooid. In de kruisbeuk hangen waardevolle schilderijen van J.E. Quellin (1634-1715) en W.I.Kerricx (1685-1745).

--Sint-Dimpnakapel
In het midden van de 17de eeuw werd in Zammel een kapel gebouwd vlakbij de plaats waar Dimpna en Gerebernus enkele maanden in een hut geleefd hebben. Door de grote toeloop van bedevaarders werd deze kapel in 1692 uitgebreid, in 1780 herbouwd en later verschillende malen gerestaureerd. De lindeboom voor de kapeldeur zou rond 1670 geplant zijn. In de kapel staat een altaar met beeld van de Heilige Dimpna uit 1711.

--Brug over de Grote Nete
De Grote Nete behoort tot het stroomgebied van de Schelde. De 44 km lange maar onbevaarbare rivier, waarvan de bron in Limburg (Hechtel) ligt, stroomt samen met de Kleine Nete in Lier en vormt vanaf dan de Nete. De Nete zelf vormt een aantal kilometers verder, na samenvloeiing met de Dijle in Rumst, de Rupel. In de buurt vinden we heel wat weekendhuisjes, gelegen aan visvijvers. Deze vijvers behoren tot het Zammelsbroek, een natuurgebied aan het mondings gebied van de Grote Laak in de Grote Nete.

--Taverne Netevallei

--'T Fortun

--Laakdal
In Laakdal kun je volop fietsen en wandelen in de groene vallei van de Laak, die de grens vormt met Limburg. Laakdal is een groene gemeente in het uiterste zuidoosten van de provincie Antwerpen. Ze bestaat uit de dorpen Eindhout, Veerle en Vorst. De oudste bewoningssporen in Laakdal werden aangetroffen in Vorst. Ze stammen uit de Gallo-Romeinse tijd. De driehoekige vorm van het dorpsplein verwijst naar bewoning in de Frankische tijd. Vorst was eeuwenlang het centrum van de Kempense klompenmakerij. In het Klompenmakersmuseum wordt aandacht besteed aan dit oude ambacht. Het kasteel van Veerle behoorde tot 1952 toe aan een Spaanse adellijke familie. Nu is er een modern norbertinessenklooster en rustoord gevestigd. In het kasteel Meerlaer werd de bekende televisiereeks 'Wij, heren van Zichem' opgenomen.

--Bosmuseum Gerhagen
Het Bosmuseum ligt aan de rand van een 950 ha groot natuurgebied, Gerhagen, grotendeels bestaand uit bossen, heide, vennen en weiland. In het Bosmuseum maak je vooral kennis met de vogelwereld in al zijn facetten. De rode draad loopt via de permanente tentoonstelling 'Van ei tot ei'. Het leven van de individuele vogel wordt belicht. Concrete voorbeelden maken bijvoorbeeld duidelijk hoe de bouw van een vogellichaam is aangepast aan de omgeving en de levenswijze van de soort. Tegelijkertijd wordt geprobeerd een indruk te geven van de verscheidenheid die in de vogelwereld aanwezig is. Hierbij wordt de nadruk gelegd op Gerhagen en omgeving en wordt uitgegaan van de bestaande collectie vogels van de Werkgroep Ecologie Tessenderlo. Het audiovisuele materiaal en de doeactiviteiten maken van dit museum een levendig geheel.

--De Lekdreef

Lekdreef Averbode = ijsjesgekte!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten