9.7.15

Meensel-Kiezegem


Meensel-Kiezegem
DE KANIBAALROUTE

Start : Meensel-Kiezegem kerk
Afstand :40 km
Bewegwijzering : Knooppunten Vlaams-Brabant
GPS : 5 Heibosstraat Tielt-Winge

DE ROUTE :

Als de Tour de France door je gemeente passeert, dan breekt altijd een volksfeest los. Maar als de Tour de France door Meensel-Kiezegem rijdt, dan koersen de renners over “heilige grond”. In die gemeente werd vijfvoudig Tourwinnaar Eddy Merckx 70 jaar geleden geboren en werd Merckx er gehuldigd alsof hij de Tour voor een zesde keer gewonnen had.

78-79-61-44-40-39-95-47-76-74-97-96-23-77-39

Op de route :

--Meensel-Kiezegem
Meensel-Kiezegem is een kleine Belgische gemeente op een 40-tal kilometer van Brussel en 20 kilometers van Leuven: Twee kleine dorpjes die één gemeente vormden. Nu zijn deze dorpen samen met St Joris-Winge, Houwaart en OLVr-Tielt gefusioneerd tot Tielt-Winge.
Juist voor de bevrijding van de streek werden de meesten naar het concentratiekamp van Neuengamme gevoerd. Van het totaal van 95 gijzelaars zijn er slechts 28 levend weergekeerd. Slechts acht hebben het kamp van Neuengamme overleefd. De zwaarste tol heeft dit kleine dorp moeten betalen zonder aanwijsbare reden. Daardoor wordt het ook vernoemd, samen met Oradour en Lidice, als één van zwaarst getroffen gemeenschappen.

--Velpevallei
In de Velpevallei kronkelt de Velpe zich door eindeloze akkers en weiden. Kasteeltjes, landhuizen en vierkantshoeven liggen verdoken in het groen en getuigen van een soms woelig verleden. Natuurgebieden ademen een ongerepte rust. De 80 ha grote Velpevallei is ingericht als wachtbekken en wordt begraasd door IJslandpaarden en hooglandrunderen. Dat zorgt voor een zeer afwisselende vegetatie. Je vindt er hooiland, loofbos, zegge enzovoort. Bewoners zijn onder meer geelgors, kievit, wulp, watersnip, roodborsttapuit, vlinders en amfibieën. Je kunt de vallei vrij ontdekken op de aangelegde paden, behalve bij vulling van het wachtbekken. In het deel waar gegraasd wordt, zijn honden niet toegelaten; in de rest van het gebied alleen aan de leiband.

--Sint-Servatiuskerk
Alleen het laatgotische koor van deze kerk is oorspronkelijk. Sinds 1496 staat ze op deze plek in Kersbeek. Ze is opgetrokken uit baksteen met zandstenen speklagen. Met uitzondering van het koor werd de Sint-Servatiuskerk verschillende keren verwoest (brand, storm, oorlog) en in het begin van de 17de eeuw heropgebouwd. Aan het eind van de 18de eeuw werd de kerk - behalve het koor - volledig vernieuwd. In 1914 werd de kerk in neogotische en neoclassicistische stijl vergroot waarbij een nieuwe toren gebouwd werd met een peperbusachtige spits. In 1826 werd de nabijgelegen pastorie in gebruik genomen. Het kerkmeubilair is overwegend 18de-eeuws. De kerk bezit ook enkele anonieme schilderijen uit het eind van de 17de eeuw en een laatgotische calvariegroep.

--Bloemendorp Waanrode
Waanrode is het bekendste bloemendorp van België. Sinds 1978 toveren de inwoners tijdens de zomer hun gevels en stoepen om tot een kleurrijke bloemenzee. De Culturele Dorpsraad plant elk jaar ook 12.000 rozelaars langs de straten. Die bebloemingsacties leverden Waanrode al meerdere nationale en internationale prijzen op.

--Sint-Laurentiuskerk
De Sint-Laurentiuskerk in deelgemeente Molenbeek-Wersbeek van Bekkevoort is er niet in een keer gekomen. Er zijn ontelbare bouwfasen aan te pas gekomen. De oudste delen dateren van de 14de eeuw, zoals de zware vierkante westertoren. Het portaal is dan weer barok. Opvallend is het sobere interieur van de kerk. De hardstenen doopvont is 18de-eeuws, de preekstoel 17de-eeuws.

--De Plezante Hoek

--Den Houwaart Winebar

--Troostembergbos
Het Troostembergbos (57 ha) is een prachtig wandelbos waarin enkele mooie beukendreven werden aangelegd. Het strekt zich uit over de heuvelruggen van de Bensberg en is sinds 1981 eigendom van het Vlaams Gewest. Je vindt hier een wandelcircuit van 5,3 km lang, gezellige picknicktafels, een schuilhut en een speelweide. Ruiters worden niet toegelaten; fietsen mag alleen waar wandelaars niet gehinderd worden.

--Gempemolen
De Gempemolen is een watermolen op de Molenbeek. Het klooster van Gempe verplaatste in het begin van de 17e eeuw de loop van de beek met 600 m om het verval – en dus het vermogen – aan de molen te vergroten. Na recente renovatie is het nu een sfeervolle brasserie, met streekproducten en een ‘overgrootmoederskeuken’ van chef Hans Meus (broer van tv-kok Jeroen). Behalve Vlaamse wijnen schenkt de waard ook zelfgestookte ‘chic’eau de vie’ – een digestief op basis van grondwitloof – en het ambachtelijke bier Tiense Kweiker, waarvan de opbrengst naar de Cliniclowns gaat.

--Gehucht Gempe
Gempe is een gehucht van Sint-Joris-Winge, de zuidelijke deelgemeente van Tielt-Winge. Het ligt aan het riviertje de Winge. Op de Molenbeek, een zijbeek ervan, werd al in de 13de eeuw een watermolen gebouwd; hij is gerestaureerd en in het café-restaurant kun je nu genieten van een lekker hapje en drankje. Af en toe, op zondagochtenden, wordt er nog gemalen. Het gehucht is enkele 17de-18de-eeuwse panden rijk, onder andere de 17de-eeuwse afspanning In de drie Haringen, in traditionele bak- en zandsteenarchitectuur. In 1229 kwam zich in het gehucht een vrouwenklooster vestigen, maar het werd in 1795 opgeheven. Tegenwoordig blijven er alleen nog wat fragmenten van bijgebouwen van over.


--Café Boerenhof



Geen opmerkingen:

Een reactie posten