29.6.15

Ieper


Ieper
LANGS DE SLAGVELDEN VAN '14-'18

Start : Ieper
Afstand : 40 km
Bewegwijzering : Knooppunten Westhoek
GPS : Rene Colaertplein

DE ROUTE :

36-35-24-64-26-34-33-39-38-40-55-42-44-46-47-48-49-13-12-36

Op de route :

--Kasteel Elzenwalle
Ooit telde het kleine Voormezele liefst vier kastelen. Na de oorlog werd slechts één heropgebouwd. Aan de Kemmelseweg (N331), bij het uitrijden van het dorp, is het beslist een ommetje waard dat private kasteel van de straatkant te gaan bekijken. Het feeërieke Elzenwalle is qua stijl zonder meer een buitenbeentje.

--Tommies
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de Britse soldaten ‘Tommies’ genoemd, een naam die in deze regio nog vaak wordt gebruikt, zelfs voor de taverne die je voorbij komt bij het wegrijden van de Dikkebusvijver. De specialiteiten van het huis zijn paling, vispannetjes en steaks.

--Pacific Eiland
Terug op de Ieperse vesten is de ‘eeneiige tweeling’ restaurant Pacific en bistro Eiland een absolute aanrader. Je komt via een schilderachtig brugje op het eilandje terecht, dat meteen een prachtig groen decor biedt. Je kunt er zelfs met een roeibootje de vesten verkennen.

--Sas van Boezinge
Het Ieperleekanaal verbindt Ieper met de IJzer en was tijdens de middeleeuwen van groot belang voor de lakennijverheid in de stad. Begin 19e eeuw werden in Boezinge jaarlijks nog meer dan 2000 boten versast. Omdat het economisch belang verdween, wordt de waterweg enkel nog voor pleziervaart gebruikt.

--Site John McCrae
In Flanders fields the poppies blow, between the crosses, row on row…’ De beroemde versregels schreef de Canadese geneesheer-officier John McCrae op 3 mei 1915 in de strijdlinies, langs het Ieperleekanaal, waar zich nu het Essex Farm Cemetery bevindt. Poppies of klaprozen zijn hét symbool geworden voor het offer dat honderdduizenden soldaten hebben gebracht in Vlaanderen.
In 't Klein Stadhuis

Vlak naast de lakenhalle en de toeristische dienst kun je in dit fietscafé nakaarten over je fietstocht. Vanop het terras geniet je van de Ieperse binnenstad. In ’t Klein Stadhuis zijn de runderspiesen en de hammetjes in een saus van Sint-Bernardus niet te versmaden.

--Vivaldi
Als erkend fietscafé is de Vivaldi een aanrader tijdens de… vier seizoenen! Het interieur is adembenemend en de chef serveert er de lekkerste vlees- en visgerechten. In de namiddag is het een tearoom waar vooral de pannenkoeken en appelbeignets succes kennen.

--Bedford House Cemetery
De geallieerden gebruikten het voormalige, omwalde landgoed Rosendael als veldhospitaal en noemden het Bedford of Woodcote House. De militairen die in de verpleegpost het leven lieten, werden in het park begraven. Het kasteel verdween, het kerkhof en de omwalling bleven. Er liggen in totaal 5208 gesneuvelden.

--De Kroon
Een typisch West-Vlaams dorpscafé.

--Rijselpoort
Om de oudste nog bestaande stadspoort van Ieper te zien, moet je naar de Rijselstraat. Alleen van deze stadspoort bleven de originele ruimtes bewaard. De poort werd verschillende keren verbouwd. Vauban liet de torens verlagen en de wal verbreden. Naast de brug bevinden zich de Bourgondische torens, de 14de-eeuwse saskamer en het poortwachtershuis. Het elegante boogbruggetje werd eind 19de eeuw gebouwd. De poort geeft toegang tot het wandel- en natuurgebied De verdronken weiden en sluit aan bij de bewegwijzerde vestingroute.

--Menenpoort
Om kippenvel te krijgen, de 'Last Post' aan de Menenpoort in Ieper. Elke avond om 20 u. stipt kun je dit muzikale eerbetoon aan de duizenden gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog meemaken. De Menenpoort is het bekendste Britse oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog. De poort, opgetrokken in klassieke stijl naar een ontwerp van Sir Reginald Blomfield, bevat de namen van 54.896 vermiste soldaten van het Britse rijk van vóór 16 augustus 1917. Op 11 november om 11 u. vindt een speciale 'Last Post' plaats als herdenking aan de wapenstilstand.

--Belfort
Als je het geluid van de beiaard hoort, ben je in de buurt van het belfort van Ieper. Samen met de lakenhallen vormt het belfort aan de Grote Markt een prachtig geheel. De belforttoren in het midden van de lakenhallen is 70 meter hoog. In het Klokkenluidershuis hangen de 49 klokken van de beiaard. De huidige torenspits, met opengewerkte helm en draak (1693) is in haar oorspronkelijke vorm gereconstrueerd. Oorspronkelijk werd de onderste torengeleding gebruikt als schatkamer. De middenverdieping was vroeger de wapenkamer. Van hieruit vindt het 'Kattenwerpen' plaats.

--Lakenhallen
De bouw van de Ieperse lakenhallen op de Grote Markt nam meer dan veertig jaar in beslag! Van ca. 1260 tot 1304. Ze werden opgetrokken aan de Ieperlee (nu overwelfd), deden dienst als overdekte verkoop- en opslagplaats waarin de schepen konden binnenvaren om hun vracht te laden en te lossen. De eerste verdieping, waar zich nu het schitterende In Flanders Fields Museum bevindt, werd gebruikt als stapelplaats. Tijdens de Grote Oorlog werd het gotische gebouw grotendeels vernield. Daarna werd het in dezelfde stijl heropgebouwd. Behalve het In Flanders Fields Museum kun je er ook de raadzaal bezoeken (alleen tijdens de openingstijden van het stadhuis). Verder vind je hier ook het bezoekerscentrum met de dienst toerisme, het Kenniscentrum en het Museumcafé.

--In Flanders Fields
In juni 2012 opende het vernieuwde In Flanders Fieldsmuseum opnieuw de deuren. Zaal na zaal ontdek, voel en hoor je hoe het leven was tijdens die oorlog. De interactieve opbouw van dit museum is bijzonder geslaagd. Touchscreens, de interactieve poppy-armband, videoprojectie, geluidsfragmenten... alles staat in het teken van een intense beleving en een authentieke onderdompeling in het leven aan het front. Naam en logo van het museum werden ontleend aan het gedicht 'In Flanders Fields' van de Canadese arts en militair John McCrae. Ongetwijfeld herken je de laatste regels van het gedicht: 'We shall not sleep, though poppies grow in Flanders fields'. Het museumparcours biedt voortaan dan ook de mogelijkheid het belfort te bezoeken. De beklimming van de 231 treden wordt beloond met een uniek zicht over de stad en de omliggende slagvelden.

--Vestingen
Vestingen werden in de middeleeuwen aangelegd om de stad te verdedigen, halfweg de 19de eeuw werden op de hoge bermen van de Ieperse vestingmuren heerlijke wandelparken aangelegd. Anderhalve eeuw later, in 1999, werd een gloednieuwe vestingwandelroute in gebruik genomen met natuur- en cultuurhistorische informatieborden en audiovisuele presentaties. De huidige structuur van die vestingen is het werk van Vauban, een Franse vestingbouwer en minister onder Lodewijk XIV. De gewelven van de vestingen doorstonden tijdens de Eerste Wereldoorlog de zwaarste beschietingen. Als je de ondergrondse gebouwen, waarvan de overdekte zalen, gangen en kazematten vroeger dienstdeden als slaapvertrekken, hoofdkwartieren en hospitalen wilt bezoeken, kan dat onder leiding van een stadsgids. Die boek je bij de dienst toerisme van Ieper.

--Dikkebusvijver
Dikkebusvijver in de gelijknamige deelgemeente van Ieper is een prachtig wandel- en fietsgebied. Je kunt rond de vijver wandelen en fietsen. Vissen is toegelaten en via Sporttrack (www.sporttrack.be) kunnen allerlei outdoorsporten geboekt worden. De 36 ha grote vijver was er al in 1320 en ontstond door het afdammen van de vallei van de Kemmelbeek. De vijver bevoorraadde Ieper met drinkwater, vroeger via de Ieperse grachten en daarna via een stelsel van eikenhouten pijpen. Nu gebeurt dat via een modern pompstation. De Vaubantoren (1648) op de dijk, waarvan de sluis de watertoevoer naar Ieper regelt, maakte deel uit van de vestingen.

--Provinciaal domein De Palingbeek
In Zillebeke, vlak bij Ieper, kun je op stap in het provinciedomein De Palingbeek. Het domein is vandaag zo'n 230 ha groot. Het bestaat uit het Molenbos, de Vierlingen en de oude vaart. Je kunt er een kijkje nemen in het bezoekerscentrum, bij de sterrenwacht Astrolab Iris en in de Milieuboerderij. Het bezoekerscentrum zorgt samen met zijn partners voor een ruim aanbod van natuuractiviteiten. In het bezoekerscentrum zijn twee permanente tentoonstellingen ondergebracht. In de boerderij krijg je bruikbare tips voor het zorgzaam en diervriendelijk omgaan met huis- en neerhofdieren en het ecologisch verbouwen van groenten. Astrolab Iris is dan weer een boeiend natuurwetenschappelijk en technisch centrum. Je vindt er maar liefst twee hightechsterrenwachten. In een daarvan staat de grootste amateurtelescoop van de Benelux en Noord-Frankrijk. Behalve deze leerrijke centra bezoeken, kun je in het domein ook prachtige wandelingen maken. Poelen en moerassen, oud en jong bos, boomgaarden en bloemrijke graslanden, ligweiden of een speelplein wisselen elkaar af. Uitgestrekte bewegwijzerde wandelpaden brengen je naar de mooiste plekjes.

--Zillebekevijver

In het begin van de 14de eeuw was Ieper een zeer welvarende en dichtbevolkte stad. Voor de waterbevoorrading legde men twee vijvers aan: in Dikkebus en in Zillebeke, en die plassen voorzien Ieper nog altijd van drinkwater. De 28 ha grote Zillebekevijver wordt gevoed door de Zillebeek. Aan de westelijke oever ligt het pomp- en zuiveringsstation, dat dagelijks ongeveer vier- tot vijfduizend kubieke meter drinkwater produceert. De vijver is omsloten door een fraaie dubbele bomenrij. Hengelen is mogelijk, mits een speciale visvergunning. De vijver is een waardevol brokje natuur. Heel schilderachtig zijn de grote velden waterlelies. Er broedt een kolonie futen, maar ook blauwe reiger, meerkoet, waterhoen, wilde eend en oeverloper zijn er thuis. De vijver wordt in het trekseizoen druk bezocht door tal van vogelsoorten. Je kunt rond de vijver fietsen en wandelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten