4.6.15

Duffel


Duffel

Start : Gemeentehuis Duffel
Afstand : 45 km
Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpen
GPS : Gemeentestraat 21 2570 Duffel

DE ROUTE :

66-56-55-65-98-99-44-43-91-42-48-40-30-20-88-89-05-31-66


Van de Maneblussers in Mechelen fiets je via het groene Bonheiden naar Lierke Plezierke, de stad van Felix Timmermans en Louis Zimmer. Een boeiend uitstapje, van Nekker naar Nete.

Op de route :

--Fort van Koningshooikt
Er wordt sinds 2009 opnieuw geregeld gevochten in en rond het fort van Koningshooikt, met zeer realistisch ogende wapens en verfkogels. De amateursport staat bekend als ‘airsoft’ en de spelers hebben het historische fort uit de buitenste verdedigingsgordel rond Antwerpen herdoopt tot ‘Fort Knox’. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg het fort het zwaar te verduren, maar stond het verlies van de stelling eigenlijk al in de sterren geschreven. Opgetrokken in ongewapend beton vormde het een schild voor mortieren tot 28 cm. Toch was het kansloos tegen de gigantische granaten van 42 cm die de Duitse ‘Dikke Bertha’ afvuurde. Twee van die inslagen begin oktober 1914 betekenden het verlies van de stelling. In de Tweede Wereldoorlog speelde het fort geen rol van betekenis.

--Den Draaiboom
Den Draaiboom draagt nog de naam van de slagboom die hier stond en waar kooplui zich moesten aanmelden om tol te betalen en graag bleven hangen bij een borrel en voor een hapje. Paling is er de specialiteit, 100 jaar geleden en ook nu nog, volgens zeker vijftien bereidingswijzen.

--Symforosa
In het begijnhof staat een beeld van Symforosa, naar de novelle De zeer schoone uren van Juffrouw Symforosa, begijntjen (1918) van de Lierse auteur. De ‘schoone uren’ verwijzen naar de liefde die de jonge religieuze dame voelt voor de tuinman die niet doorheeft dat zij een oogje op hem heeft en broeder wordt.

-- PIME
Langs de Nete huist in een grijswit gebouw het Provinciaal Instituut voor Milieu-Educatie, kortweg het PIME. In de tuin vind je onder meer een weerstation, maar er is veel meer te beleven voor zowel kinderen als volwassenen. Centraal in rondleidingen, expo’s, workshops… staat duurzaamheid. Rondleidingen op maat zijn mogelijk. Best vooraf reserveren.

--Mosterdpot
Nog bergingsruimte voor water ligt verderop, eveneens op je linkerkant. Het is het retentiebekken op de Goorbosbeek dat zijn water niet kwijtraakt in de Nete als het peil er hoog is. De vergaarbak maakt deel uit van natuurgebied De Mosterdpot (6 ha) en kan zo nodig 19.000 m3 water slikken.

--Fietscafé De Schuur
Heerlijk uitrusten doe je in het fietscafé De Schuur op het domein Roosendael.

--Kasteel van Zellaer
Schijn bedriegt, want het kasteel van Zellaer in Bonheiden is allerminst de middeleeuwse waterburcht die het lijkt te zijn, met die schietgaten en kantelen. Het kasteel is pas opgetrokken in het laatste decennium van de 19e eeuw. Vermoedelijk is het een verkleinde kopie van een 15e-eeuws Loirekasteel. De witte zandsteen is recuperatiemateriaal van de forten rond Vilvoorde. Nu is het een diocesaan bezinningscentrum, maar er worden ook geregeld salonconcerten gehouden.

--Provinciaal sport- en recreatiecentrum De Nekker
De Nekkertjes in Mechelen zijn een legende: wie na een avondje stappen in de stad de weg terug zocht over de Dijle, belandde wel eens in het water. De schuldigen? De nekkerduiveltjes die de Dijle bewoonden. Zij gaven hun naam aan dit grote sport- en recreatiecentrum aan de Dijle. Water staat hier centraat: er is een water- en zandspeelplaats, een grote zwemvijver, een zandstrand en diverse picknickruimtes. Ook vind je op het domein een superleuke binnenspeeltuin Nekki voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Tijdens het jaar zijn er allerlei leuke activiteiten te beleven, hou dus zeker de kalender goed in de gaten! Ook vind je op het domein een sportverblijf, vergaderruimtes, een restaurant, trekkershutten en zelfs een nieuw binnenzwembad; dat zal klaar zijn in het najaar van 2012! Tijdens het zomerseizoen van 31 maart tot en met 30 september moet iedereen in het bezit zijn van een geldige identiteitskaart om toegang te verkrijgen tot het domein.

--De Blauwe Hoek
Gezellig zitten, vriendelijke bediening, verzorgde dranken.

--Brasserie 't Oud Lier
Gezellige brasserie aan de Nete. Je kunt hier terecht voor een lekker hapje en een verfrissend drankje.

--Sint-Katelijne-Waver
Sint-Katelijne-Waver ligt in het zuiden van de provincie Antwerpen aan de Nete, halfweg tussen Mechelen en Lier. Gesitueerd in het hart van de Groentestreek heeft Sint-Katelijne-Waver heel wat te bieden op het vlak van tuinbouw en groenteteelt. Zo is er onder meer BelOrta, de grootste coöperatieve groenteveiling van Europa. Sint-Katelijne-Waver is bovendien een gemeente met een rijk verleden en nogal wat historische monumenten. In de deelgemeente Onze-Lieve-Vrouw-Waver vormt het Instituut van de Ursulinen (1840-1841) aan de Bosstraat een opvallend geheel. Daar bevindt zich een juweel uit de art nouveau: de wintertuin van 1900, met metalen koepel en gebrandschilderde glasramen. Een andere parel van religieus erfgoed is domein Roosendael. Van de ooit zo invloedrijke abdij, gesticht door de cisterciënzerinnen in de 13e eeuw, blijven nog maar enkele prachtige gebouwen over. De dorpscentra van Sint-Katelijne-Waver en Onze-Lieve-Vrouw-Waver ontstonden beide op de gronden van het machtige Waverwoud, dat voor het eerst vermeld werd in 1008. In 1977 fuseerden beide gemeenten, die de verwijzing naar het Waverwoud in hun naam behielden. Na bijna acht eeuwen werden beide gemeenten opnieuw herenigd. Behalve uit de twee deelgemeenten bestaat Sint-Katelijne-Waver nog uit vier kernen: het centrum, Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Elzestraat en Pasbrug-Nieuwendijk.

--Het Huis van Nut
Nadat ze twintig jaar als rekwisiteur voor films en televisieseries werkte, besloot Pim d'Heu dat het tijd was voor iets nieuws. Ze maakte van haar hobby - kleine spulletjes zoals magneten, buttons, T-shirts en kijkdoosjes - in elkaar steken haar beroep en opende samen met haar man Peter Borghs Het Huis van Nut. Oude spulletjes en prullen die op het eerste gezicht geen nut meer hebben, blaast Pim met plezier nieuw leven in. Met een paar oude prullen die je zelf meeneemt, kun je door Pim een persoonlijk cadeau laten maken. Behalve haar eigen 'knutselwerken' verkoopt Pim ook aangekochte van de Emaillekeizer uit Amsterdam of het Deense merk Rice, én nostalgische snoepjes. Bij Het Huis van Nut kun je ook aankloppen voor de organisatie van feestjes, grafisch werk of gewoon voor een gezellige babbel. Heimwee naar vroeger? Het Huis van Nut begrijpt je helemaal!

--Begijnhof
Het begijnhof van Lier werd opgericht in 1258 en is daarmee een van de oudste van Vlaanderen. Het is sinds 1999 door de Unesco erkend als werelderfgoed. Bezoek de huidige gebouwen die grotendeels dateren uit de 17de en de 18de eeuw. Je proeft er nog de sfeer van vroeger toen rond 1400 een driehonderdtal begijnen het begijnhof bevolkten. Na de Franse Revolutie liep hun aantal sterk terug; het laatste Lierse begijntje stierf in 1994. Als je de monumentale begijnhofpoort uit 1690 binnenstapt, begin je aan een indrukwekkende reis door de tijd in een labyrint van elf stille met kasseien geplaveide straatjes met 162 schilderachtige huisjes. Laat je gedachten even wegdwalen bij de oude kruisweg, waarvan de staties over het hele begijnhof verspreid liggen. De begijnhofkerk, toegewijd aan Sint-Margareta, mag je niet overslaan, want je vindt er een rijk barokinterieur en een monumentaal orgel.

--Timmermans-Opsomerhuis
Als je wat cultuur wilt opsnuiven, kun je terecht bij het cultuurhistorisch museum Timmermans-Opsomerhuis. Je vindt hier werk van bekende en minder bekende Lierse kunstenaars en schrijvers die hun steentje hebben bijgedragen aan het culturele klimaat in de stad. Van de bekendste Lierenaar, de schrijver Felix Timmermans, zie je hier een uitgebreide verzameling boeken, foto's, tekeningen en documenten. Uiteraard is er ook aandacht voor bekende Lierse kunstenaars zoals Lodewijk Van Boeckel (kunstsmeedwerk), baron Isidoor Opsomer (schilderijen en grafiek) en Renaat Veremans (composities).

--Schapenkoppenmonument
'Lier, Plezier op kop' én het logo van een schapenkop zijn het nieuwe uithangbord van de stad Lier. Daarmee is ook een link gelegd naar de bijnaam van de Lierenaars: de 'schapenkoppen'. Volgens de legende kregen de inwoners van Lier in de 14de eeuw deze bijnaam van hertog Jan II, de hertog van Brabant en Limburg. Als dank voor hun strijd tegen de Mechelaars mochten ze kiezen tussen een universiteit of het stapelrecht op vee. Ze kozen het laatste en kregen prompt de bijnaam 'schapenkoppen'. De universiteit ging uiteindelijk naar Leuven. Hiermee kreeg Leuven in 1425 de eerste universiteit in de Lage Landen. Het Schapenkoppenmonument, een werk van de Lierse kunstenaar Bertro, in de Schapenkoppenstraat, is een verwijzing naar de legende.

--Zimmertoren
Een bezienswaardigheid die je niet mag missen is de bekende Zimmertoren op het Zimmerplein, die als Sint-Corneliustoren ooit deel uitmaakte van de 14de-eeuwse stadsomwalling. Het uurwerk op de buitengevel van de toren heeft maar liefst dertien wijzerplaten. Het complexe aandrijfmechanisme van het uurwerk kun je bezichtigen. De toren biedt ook onderdak aan de astronomische studio (met werkend planetarium) van de Lierse uitvinder en horlogemaker Louis Zimmer (1888-1970). Loop ook even door naar het oude atelier van de klokkenmaker in een gebouw naast de toren en bewonder zijn levenswerk, de 4,5 meter hoge wonderklok. Hij bouwde hem voor de wereldtentoonstelling in Brussel in 1935.

--Duffel
In de 15de eeuw ontwikkelde Duffel - een gemeente halfweg tussen Lier en Mechelen - zich tot een belangrijk textielcentrum waar zware, ruwe stoffen werden geweven. Deze stof kreeg de naam 'Duffels laken' of, kortweg, 'duffel', en gaf zo zijn naam aan de vandaag overal bekende duffelcoat. De Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) betekende echter het einde van deze welvaartsperiode. Pas vanaf de 19de eeuw zou de gemeente opnieuw langzaam veranderen van een typische landbouwgemeente tot een industrieel centrum, waar ook de zorgsector sterk vertegenwoordigd is. De toeristische blikvangers in Duffel zijn Museum Het Gasthuis, de kerk van O.-L.-Vrouw van Goede Wil en de kasteelruïne Ter Elst. Wandelen, fietsen én genieten kun je trouwens in de vele natuurgebieden langs de Netedijken.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten