6.4.15

Sint Truiden


Sint Truiden
B l o e s e m r o u t e

Start : Parking Speelhof
Afstand : 47 km
Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
GPS : Speelhoflaan Sint-Truiden,

DE ROUTE :

135-134-168-169-161-163-164-160-158-159-537-151-154-152-153-162-170-171-180-172-147-189-135

Een route waar je tussen april en eind mei de bloesems ziet en ruikt met daarbij de nodige horeca en bezienswaardigheden,
EEN AANRADER !!!!!!!!

Op de route :

--Onze-Lieve-Vrouwekerk
De Grote Markt van Sint-Truiden, de op een na grootste van België, wordt beheerst door drie torens: de 13de-eeuwse belforttoren, de robuuste abdijtoren en die van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De Onze-Lieve-Vrouwekerk is het resultaat van diverse bouwfasen en -stijlen: het koor dateert uit de 14de eeuw, het schip en de zijbeuken uit de 15de eeuw, de Onze-Lieve-Vrouwekapel uit de 16de eeuw, de neogotische toren uit het midden van de 19de eeuw en de portalen en de sacristie uit de 19de en 20ste eeuw. Binnenin laat de kerk je kennismaken met muurschilderingen, beelden en schilderijen.

--Grote Markt
De ruim 2 ha grote Grote Markt van Sint-Truiden is de op een na grootste van België. Hij is omzoomd met overwegend neoclassicistische burgerhuizen (1850-1900) en enkele 18de-eeuwse huizen (In den bonten Osch en De Vier Heemskinderen). Het gezicht van het sfeervolle marktplein wordt beheerst door drie torens: de belforttoren van het stadhuis, de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk (de hoofdkerk van de stad) en de spitsloze toren van de voormalige abdijkerk. Bij een stralende zon veranderen de randen van het plein in een groot, gezellig terras.

--Eucheriuskapel
In de mooi onderhouden Eucheriuskapel, een 12e-eeuwse romaanse zaalkerk, wordt de heilige Bertilia vereerd. Bertilia had nog twee zussen, Genoveva en Eutropia, die ieder in hun dorp (respectievelijk Zepperen en Rijkel) aanbeden en met processies herdacht worden. Samen staan ze in deze streek bekend als ‘De Drie Gezusters’.

--Taverne Martenshof
Vriendelijke en vlugge bediening hoewel er heel wat volk kan zitten. Er is een groot terras. Behalve dranken zijn er ook snacks en menu's te verkrijgen zoals mosselen, biefstuk en streekgerechten waaronder het Haspengouws sudderpotje.

--Grand Café Château de la Motte
Een prachtig domein te midden van het groen in hartje Haspengouw. Ooit was het kasteel de woonplaats van diverse vooraanstaande adellijke families zoals barones Jeanne Maria Claire d'Udekem, de betovergroottante van Prinses Mathilde. Vanaf halfweg de jaren 1990 werd het kasteel, dat in bouwvallige staat verkeerde, met de hulp van de provincie Limburg grondig gerestaureerd en gerenoveerd. Inmiddels is het een geliefde toeristische trekpleister. Het Grand Café Château de la Motte is een gezellige, wat romantisch en nostalgisch trefpunt voor wandelaars en fietsers die de streek verkennen. Het interieur is smaakvol en rustiek ingericht met houten balken en een wit-zwarte tegelvloer. Er is een ruim aanbod aan snacks en gerechten met ook pasta's, slaatjes en vegetarische schotels. En natuurlijk moet je hier ook eens het lokale Motte-bier proeven. Kinderen kunnen naar hartenlust ravotten in het park terwijl hun ouders van een glaasje genieten op het terras.

--Kasteel de la Motte
Dit prachtige omgrachte complex in een rustgevend boomrijk park vind je op de plek waar in de 14de eeuw een mottoren of burcht stond. Nu is het een 19de-eeuws eclectisch kasteel. De kasteelhoeve is neogotisch verbouwd. Rondom het slot bevinden zich een park van 6,5 ha groot en enkele kruidentuinen waar je heerlijke geuren tegemoet waaien. In het kasteel kun je genieten van een lekker hapje, drankje of zelfs dansje: binnen zijn een restaurant, een brasserie en feestzalen ingericht.

--Heers
Het Limburgse Heers telt twaalf typische, Haspengouwse landbouwdorpen met een eigen karakter. Je treft er nogal wat kastelen aan, waaronder ook het bekende kasteel Hex, het voormalige buitenverblijf van de laatste Luikse prins-bisschop Franz Karl Graf von Velbrück (François Charles de Velbruck). De blikvanger op het domein zijn de prachtige rozencollecties en de grote moestuin met eetbare bloemen en oude groenten. De twaalf deelgemeenten van Heers hebben elk hun eigen geschiedenis. Heers ligt even ten westen van Tongeren. Het mag dus geen verwondering wekken dat men in de deelgemeenten Gutschoven en Vechmaal sporen heeft teruggevonden uit de Romeinse tijd. Te midden van een open landschap liggen nog enkele Romeinse grafheuvels. De oudste gedeelten van het kasteel van Heers dateren uit de 10de eeuw. Het mooiste kasteel is echter het classicistische buitenverblijf dat de laatste prins-bisschop van Luik in Heks liet bouwen.

--Kerk van Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming
In 1935 werd het oude gedeelte van deze kerk als een van de allereerste Vlaamse kerken beschermd als monument. De torenbasis van de kerk werd in de 13de eeuw opgetrokken in natuursteen, de rest van het gebouw dateert uit de 15de eeuw. De neogotische zijbeuken werden in 1912 gebouwd. Binnen zie je een aantal 15de- en 16de-eeuwse beelden en grafstenen. De muren en het plafond van de middenbeuk zijn beschilderd met blazoenen van adellijke geslachten en twintig taferelen uit het leven van Onze-Lieve-Vrouw. Zij werden waarschijnlijk in het begin van de 17de eeuw geschilderd door de gravin d'Argenteau. Van haar hangt ook een zelfportret en een schilderij van Onze-Lieve-Vrouw met Kind in de kerk. In 1999 werd de rest van de kerk beschermd.

--Gasthuiskapel
Deze opvallend gekleurde kapel doet dienst als tentoonstellings- en concertruimte en was in de middeleeuwen een gasthuis waar de zogenaamde hospitaalridders (of ‘johannieters’ en later de ridders van de Maltezerorde) pelgrims ontvingen en verzorgden. Ook de kapel van Helshoven die je verder tegenkomt op de lange fietsroute, maakte deel uit van het netwerk gasthuizen van de johannieters.

--Taverne Den Baron
Even verpozen tijdens je fietstocht of wandeling? Dan ben je hier aan het juiste adres! Een frisse pint, frisdrank of koffie met taart, diverse snacks of een lekker ijsje, vers gebakken pannenkoeken, een heerlijk slaatje of pasta, het staat hier allemaal op de kaart.

--Kasteel Mariagaarde
Wat ooit een versterkte militaire burcht was en nadien verbouwd werd tot een adellijk landhuis, is nu toegewijd aan bezinning, cultuur en vorming. De zusters annunciaten van Heverlee houden de touwtjes in handen in het kasteel en klooster Mariagaarde. Het domein ligt in een mooi parkbos van 12 ha.

--Sint-Vedastuskerk
Het landelijke kastelendorp Hoepertingen is een ideale plek om tot rust te komen en te genieten van het dorpscentrum met zijn oude waterburcht Mariagaarde, nu een bezinningscentrum, en het beschermde Sint-Vedastuskerkje. Hoepertingen is waarschijnlijk al aan zijn

--Taverne Haspengouw
Tegenover de Sint-Genovevakerk van Zepperen, bekend om haar laatgotische muurschilderingen, ligt taverne Haspengouw in een hoeve uit het midden van de 18e eeuw. Er is een gezellig terras op de oorspronkelijke binnenplaats, maar vooral een uitgebreide drankenlijst met 130 verschillende bieren.

--Sint-Genovevakerk
De Sint-Genovevakerk van Zepperen is een van de oudste bedevaartskerken van die heilige in ons land. Het bijzondere van die kerk merk je al aan de buitenkant. Ze brengt twee stijlen en soorten bouwmaterialen samen: de romaanse toren in grijze silexsteen en het kerkgebouw in laatgotische stijl in rode baksteen. In de 20ste eeuw werden nog enkele neogotische elementen toegevoegd. In de zuidelijke kruisbeuk kun je laatgotische muurschilderingen uit 1509 bewonderen. De retabelkast werd voorzien van 16de-eeuwse beschilderde luiken. Verder bezit de kerk nog enkele oude beelden en schilderijen.

--Afspanning 't Speelhof
Via het poortgebouw met leuke duiventil kom je op een stemmige binnenplaats. In een van de 16e-eeuwse gebouwen, die tot de Franse bezetting een buitenverblijf van de Sint-Trudoabdij waren, bevindt zich afspanning ‘t Speelhof met gezellig terras en speeltuin.

--Sint-Trudoabdij
De imposante abdijgebouwen maken deel uit van de voormalige benedictijnerabdij van Sint-Truiden. De robuuste toren, het oudste deel van het huidige gebouwencomplex, dateert uit de 11de eeuw. Het kerkportaal verleent toegang tot het archeologisch veld en de gerestaureerde crypte. Tot de classicistische abdijgebouwen behoren het poortgebouw uit 1779 en de seminariegebouwen uit 1840. De keizerszaal in het abtskwartier werd in 1770 door de Italiaan Caldelli versierd met muurschilderingen. De abdijtoren is hét historische baken van Sint-Truiden. Moderne pelgrims kunnen de gerestaureerde torenruïne van de voormalige benedictijnerabdij bezoeken. Al klimmend ervaar je de sobere kracht van duizend jaar bouwgeschiedenis en een roemrijk verleden. Na 196 trappen en vijf rust- en ervaringsplatforms geniet je van een adembenemend panorama van stad en streek.

--Historisch Centrum Luchtmachtbasis Brustem
Dit boeiende luchtmachtmuseum kwam tot stand door de verzamelpassie van heel wat militairen. Samen met enkele sympathisanten en oud-militairen verzamelden ze in de loop der jaren duizenden voorwerpen, foto's en boeken. Ze illustreren de lange geschiedenis van Sint-Truiden op het vlak van de militaire luchtvaart. De luchtmachtbasis van deelgemeente Brustem bouwt voort op de Duitse nachtjachtbasis die hier in de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. Het museum vond na de sluiting van de basis in 1996 onderdak in de kelders van de abtsvleugel van de abdij. Een absolute aanrader voor wie interesse heeft voor de militaire luchtvaart. Vaak lopen er boeiende, tijdelijke tentoonstellingen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten