10.4.15

Culemborg


Culemborg
Bloesemfietstocht door de boomgaarden

Start :Culemborg
Afstand :51,5 km
Bewegwijzering :Knooppunten Gelderland
GPS :Aan het treinstation ,parelweg oost, Culemborg

DE ROUTE :

33-42-43-39-38-72-71-69-68-01-66-64-62-60-31-55-32-87-33

Provincie: Gelderland Regio: Rivierenland 51.4 km
Boomgaarden zijn niet weg te denken in Rivierenland, ze vormen een van de belangrijkste kenmerken van het landschap en
bieden voor jou als bezoeker van april tot en met de oogsttijd in september een prachtig schouwspel. Deze knooppuntroute leidt
je door de boomgaarden van de Betuwe. Je start in Culemborg en komt in je rond onder meer door het prachtige stadje Buren.
Via Geldermalsen en Beesd kom je weer terug bij je startpunt. Maar ... op een andere plek starten kan natuurlijk altijd.
(Knooppunt 33 is op de kruising van de Stationssingel en Rijksstraatweg in Culemborg)

Op de route :

--Culemborg
Culemborg (uitspraak) (vroeger ook wel Kuilenburg of Kuylenburgh genaamd) is een stad en gemeente in de Betuwe, in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente heeft een oppervlakte van 31,23 km² (waarvan 1,49 km² water). Binnen de gemeentegrenzen ligt een buurtschap; het bij het gelijknamige fort gelegen Goilberdingen.

-- De Helling : Jachthaven
De jachthaven en camping De Helling liggen op enkele minuten wandelen van de historische binnenstad van Culemborg. De ideale uitvalsbasis om Midden-Nederland te verkennen. Steeds meer binnen- en buitenlandse toeristen ontdekken Culemborg als dé overnachtingsplek in het midden des lands.

--Pension "De Appelgaard"
Heerlijk logeren midden in een 100 jaar oude hoogstamboomgaard. Aan de rivier de Lek, verscholen achter de dijk en vlakbij het oude historische stadje Culemborg, ligt bed and breakfast Pension "De Appelgaard".

--Lekbandijk Ravenswaaij.

--Prinses Marijke sluis "Rijkswaterstaat 200"
De Prinses Marijkesluizen is een sluizencomplex in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Rijswijk (Gelderland) en Ravenswaaij. Het complex bestaat uit twee schutkolken en een keersluis om het Betuwepand van het Amsterdam-Rijnkanaal af te sluiten van de Lek. Onder normale omstandigheden is de keersluis geopend en kunnen schepen onder de keersluis door varen. Bij een waterpeil van 5,55 m +NAP wordt de keersluis gesloten en moeten schepen via de schutsluis varen.
De keerschuif is een stalen constructie met een breedte van 80 meter, opgehangen tussen twee betonnen heftorens.
Een gemaal maakt deel uit van het complex om water uit het Betuwepand te kunnen pompen.

--Amsterdam-Rijnkanaal
Het Amsterdam-Rijnkanaal is een kanaal in Nederland, tussen Amsterdam en Tiel (van het IJ naar de Waal). Het verbindt de Amsterdamse haven met het Ruhrgebied (Duitsland) en is het drukst bevaren kanaal van de wereld.[1] Het kanaal is 59 kilometer lang, 100 tot 270 meter breed[bron?] en 6 tot 15 meter diep.

--Uitkijktoren Beldert Beach
Beldert Beach te Zoelen is een landmark rijker, Mombarg Beton heeft de prefab ringen voor de meest uitdagende uitkijktoren van Nederland geleverd.
De 20 meter hoge landmark komt te staan aan de recreatieplas en is multifunctioneel. De toren is aan alle zijden bruikbaar; aan drie zijden is er een klimwand/boulderwand en aan de vierde zijde is er een beheerdersruimte en een balie voor snacks. Vanaf 12 meter kan er getokkeld worden,

--De Zoelensche Brug
Herberg De Zoelensche Brug is gevestigd in het vroegere tolhuis. Je kunt hier eigentijds eten in nostalgische sferen. De zeetong en kreeft zijn gerechten die zij zelf als `overduidelijk De Zoelensche Brug` bestempelen. Het restaurant ligt aan het water in een bosrijke omgeving, op een kleine afstand van snelweg A15.

--Kasteel Soelen
is een kasteel en landgoed in de gemeente Buren, zuidwestelijk gelegen van het dorp Zoelen, in de Nederlandse provincie Gelderland.

--Zoelen - Kerkstraat 2 : Stephanuskerktoren

--Buren - Erichemseweg : De Boom van de Buren

--Put van Buren

--Bed and Breakfast de Haas Buurmalsen, Geldermalsen
De accommodaties bevindt zich in een zeer rustige omgeving tussen de appel en peren boomgaarden, tussen Geldermalsen, Tricht en Buurmalsen. In het centrum van de Betuwe en Rivierenland.

--De Linge
De Linge is boven Zoelen een "kunstmatige" rivier, de inlaat bij Doornenburg (uit het Pannerdensch Kanaal) is gecontroleerd. Het stuk tussen Zetten en Elst (Gelderland) is weinig meer dan een kaarsrecht kanaal. De kruising met het Amsterdam-Rijnkanaal is opmerkelijk: hier verdwijnt de rivier onder het kanaal. Bij Zoelen komt de rivier samen met de Dode Linge. Vanaf dit moment gaat de Linge meanderen. Voorbij Tiel komt het Inundatiekanaal in de rivier uit, dat een onderdeel vormt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een klein stuk stroomafwaarts, nabij Buurmalsen, stroomt de Korne in de Linge en even later, bij Tricht, ook de Bisschopsgraaf. Bij Gorinchem splitst de Linge zich in de Lingehaven met aan het eind de Lingesluis en wordt het water van de Linge afgevoerd door de normaal open staande Gorinchemse Kanaalsluis en met het water van het Merwedekanaal via het Kanaal van Steenenhoek naar de Beneden Merwede



Geen opmerkingen:

Een reactie posten