27.4.15

Olmen


Olmen

Start : Aan de kerk van Olmen
Afstand : 38 km
Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpse Kempen
GPS : De Lei,Olmen-Balen

DE ROUTE :

33-34-35-36-19-29-57-07-59-60-30-24-32-39-38-33

Op de route :

--Olmen
Het belangrijkste culturele evenement dat het folkloristisch karakter van Olmen hoog houdt, is carnaval. Elk jaar wordt carnaval in Olmen uitbundig gevierd. Eerst is er carnavalsbal; hier begint carnaval voor de volwassenen. De volgende dag gaan kinderen en partijen in de voormiddag verkleed van deur tot deur ‘bedelen’. Ze zingen liedjes waarvoor ze dan snoep of een centje krijgen.

In de vooravond houdt elke partij een ‘hanekap’, door iedereen te bezichtigen. Het is de bedoeling dat de kop van de haan er wordt afgeklopt. Elke partij doet dit op een andere manier: op een ronddraaiend rad, met de fiets, geblinddoekt,... Wie de kop van de haan eraf klopt, is de nieuwe koning. Deze koning geeft dan een ‘vat’. Hij moet de hele tijd rondlopen met de kleren en hoed.

De persoon die voor de koning had geslagen is de ordenance. Deze moet de stok - met een haan op - van de koning vasthouden.
De volgende dag is er een defilé. Alle leden van de partij hebben speciale kleren aan, in de kleuren van de vlag van de partij. Vervolgens komen ze samen op de markt, waar de koningen op het podium moeten, en de andere leden van de partijen hun koning toezingen. Na deze ceremonie gaat elke partij op kroegentocht door Olmen. ’s Avonds is er nog een fuif ter afsluiting van de carnavalsdagen.

--Eetcafé 't Saffloerke
Gezellig eetcafé met ruim terras in het gehucht Heidehuizen. Uitgebreide spijs- en drankkaart, voor elk wat wils!

--Sint-Andreaskerk
De 15de-eeuwse Sint-Andreaskerk vind je aan de markt in Balen. Typisch is de Kempense toren, die net als de rest van de kerk opgetrokken is uit een afwisseling van bak- en zandsteenlagen. Het kerkgebouw is een fraai voorbeeld van Kempense gotiek, een variant op de Brabantse gotiek. Binnen zie je een 16de- tot 18de-eeuws interieur met een 16de-eeuwse doopvont en een 18de-eeuws orgel. De Sint-Andreaskerk is een beschermd monument.

--Balen
Balen is een groene gemeente in het uiterste zuidoosten van de Antwerpse Kempen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Olmense Zoo en het recreatiepark Keiheuvel. Elk jaar trekken deze attracties duizenden bezoekers. Ook wie graag wandelt en fietst heeft een reden om Balen aan te doen: de natuur is er op zijn opperbest met kilometers rustige wegen, paden en dreven met daartussen dennenbossen, loofbossen, weiden, velden en kanalen. Balen was lange tijd een typisch Kempens landbouwdorp. Herinneringen daaraan zijn bewaard in het Kruiermuseum. De ligging van de gemeente aan een kruispunt van handelswegen heeft de groei van Balen gestimuleerd. Toch bleef de landbouw lange tijd de belangrijkste economische sector. Aan het einde van de 19de eeuw onderging de streek een sterke expansie door de vestiging van grote industriële bedrijven. Dat ging gepaard met een sterke toename van de bevolking. De bekendste inwoner van Balen is niemand minder dan wielrenner Tom Boonen.

--Taverne De Gagel
Gezellige taverne met ruime keuze aan dranken, snacks, broodjes, pasta, ...

--Domeinbos De Most-Keiheuvel
Het Antwerpse domeinbos De Most-Keiheuvel ligt tegen de Limburgse grens en is een waardevol natuurgebied. 132 ha groot en met een 8 km lang Mostpad dat je vrij kunt bewandelen. De paden zijn niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Breng zeker ook je verrekijker mee. In de lente is het een bijzonder aantrekkelijk domein met veel bloeiende planten, rondvliegende insecten en broedende dieren. In die periode organiseren de boswachters ook begeleide wandelingen door het gebied. Je maakt er dan kennis met de verschillende biotopen. De rondleiding wil laten zien hoe belangrijk het is dergelijke gebieden goed te beheren en te beschermen. Gevarieerdheid troef: je ziet er grove en Corsciaanse den, lork, Weymouthden, jeneverbes, zomer- en Amerikaanse eik, winterlinde, zwarte els, Amerikaanse en Europese vogelkers, lijsterbes, moeraseik, tamme kastanje, beuk, sleedoorn, Gelderse roos, meidoorn, hulst, vuilboom, boskers, vlier, veldesdoorn, hazelaar, kardinaalsmuts, es en braam. Het domein omsluit ook een aantal privédomeinen zoals het kasteel De Most, weilanden en privéwoningen.

--Fietscafé 'De Zandput'
In dit fietscafé kan je in het weekend terecht voor een verfrissend drankje. Ook B&B.

--Brouwerij “De Schieve”
Brouwerij De Schieve in Olmen is opnieuw open voor het publiek. Voortaan kan je brouwer Frank Mannaerts elke eerste zaterdag van de maand zelf aan de slag zien.
Frank Mannaerts en zijn vrouw Inge Kerckhofs zijn volop in de weer om alles klaar te krijgen voor de heropening van hun brouwerij en café. Sinds november was de zaak gesloten door de werkzaamheden aan de Oosthamsesteenweg.

--Olmense Zoo

Droom even weg in een stukje avontuurlijk Afrika op de savanne tussen olifanten en giraffen en waan je een ontdekkingsreiziger in het exotische decor van de Tropenhal omringd door vogels in vrije vlucht, rode vari's, landschildpadden... Sta oog in oog met bruine beren en witte wolven in het indrukwekkende berenbos of brul mee met de witte tijgers en leeuwen. Ook de grote wandelvolière is een aanrader. Ga lekker griezelen in het Reptielenhuis, breng een bezoekje aan Casa Panthera, het huis van de zwarte en gevlekte panters, lynxen en andere katachtigen, of neus rond in het Zoogdieren- of Vogelmuseum. Dankzij de succesvolle kweekprogramma's zie je ook ieder jaar weer jonge dieren hun eerste stapjes zetten in de Olmense Zoo. Op de geitenweide vind je dieren met een hoge aaibaarheidsfactor. Ook de kinderboerderij valt bij de jonge bezoekers in de smaak.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten