27.4.15

Londerzeel


Londerzeel

Start : Sporthal
Afstand : 41 km
Bewegwijzering : Knooppunten Vl-Brabant en Antwerpen
GPS : Sporthal Londerzeel , Lijsterstraat 2-16
1840 Londerzeel

DE ROUTE :

25-62-84-86-39-83-82-37-80-81-88-24-23-64-61-25


Ge neemt de “Spoelberchstraat”-->rechts “Klein Holland” en je zit op de route

De Brabantse Kouters hebben altijd en overal verrassingen in petto. Van het Steenhuffelse station tot de Brug der Zuchten in Willebroek, van Fien van Krones tot Walschaps Houtekiet, van Palm tot Duvel.

Op de route :

--VOC Malderen
Jaar na jaar wint het vogelopvangcentrum Malderen aan populariteit. VOC Malderen dankt dat ‘succes’ aan zijn stijgende bekendheid: jaarlijks komen er 90 klassen op bezoek. Ook een reportage over het centrum in het populaire tv-programma Dieren in Nesten van Chris Dusauchoit heeft hun geen windeieren gelegd. De opvang beperkt zich bovendien niet meer tot vogels alleen: door gerechtelijke inbeslagnames krijgt het VOC soms ook de hoede over exotische spinnen (zwarte weduwes en vogelspinnen) en gifslangen.

--Het Molenhuis

--Hof te Melis
Lodewijk XV en Leopold III – die er in 1940 zijn hoofdkwartier in onderbracht – zijn de bekendste historische passanten van het Hof te Melis in het Lippelobos. Het omgrachte kasteel uit de 15e eeuw is privé-eigendom en wordt bewoond door burggravin De Beughem. Het Lippelobos is een beschermd landschap en staat bekend om zijn vele rododendrons.

--Sint-Niklaaskerk
De Sint-Niklaaskerk in het centrum van Willebroek heeft een heel karakteristieke toren. Het lijkt wel een naar God de Vader gerichte raket met die achthoekige gotische spits en een top van leisteen. Van het oorspronkelijke gebedshuis uit de 12e eeuw rest enkel nog de basis van de toren in zandsteen. Sinds 2009 ondergaat de kerk een grondige opknapbeurt.

--Vredesbrug
De ‘brug der zuchten’, zo staat de Vredesbrug bij talrijke Willebroekenaren bekend. Niet omwille van de Venetiaanse verwijzing, maar omdat automobilisten meerdere keren per dag hun tijd staan te verkwanselen voor de geopende hefbrug over het Zeekanaal Brussel-Schelde. Het brugdek kan tot 35 m worden opgeheven om zeeschepen door te laten. De stalen Vredesbrug werd gebouwd door de Société Anonyme des Ateliers de Construction de Willebroeck, die onder meer ook de prestigieuze dubbeldekse Dom Luis I-brug bouwde over de Douro in de Portugese stad Porto. Een soortgelijke brug in stalen vakwerkbouw vind je verderop langs het Zeekanaal nog in Neder-Over-Heembeek (Budabrug).

--Café Casino

--Leireken
Dankzij de goede zorgen van vzw Leireken is het oude stationsgebouw uit 1882 langs de spoorlijn Londerzeel-Aalst in Steenhuffel aan een tweede leven begonnen als eetcafé. ‘Leireken’ heet ook de route die over de oude zate loopt en is vermoedelijk een verbastering van een van de machinisten van het verdwenen stoomtreintje, Valère. Het interieur van de oude eersteklaswagon uit 1935 die voor het Steenhuffelse station pronkt, is van de hand van art nouveaumeester Henry van de Velde (1863-1957). Van de Velde ontwierp voor de Belgische spoorwegen ook het overbekende logo: de ‘B’ in eenliggende ellips. Je kunt dewagon huren voor feestjes ofbijeenkomsten.

--fietspunt Londerzeel

--Kasteel Diepensteyn
Het renaissancekasteel Diepensteyn is sinds 1989 eigendom van brouwerij Palm en daarmee begon de wederopbouw van dit fraaie bouwwerk. Je kunt het uitsluitend bezoeken als onderdeel van een rondleiding bij de brouwerij. Het is een indrukwekkend complex met park geworden, gelegen te midden van pittoreske vijvers. Het door grachten omgeven feodale landgoed maakte ooit deel uit van het militaire netwerk van de hertog van Brabant. Eind jaren tachtig was Diepensteyn nagenoeg verdwenen. Nu waan je je op de imposante binnenplaats weer in lang vervlogen tijden terwijl je je blik laat rusten op het koetshuis en de stoeterij met Belgische trekpaarden. Binnen zet je terug-in-de-tijdervaring zich voort tussen de enorme open haarden, zware ijzeren kroonluchters en stevige lederen stoelen. Op de begane grond kun je onder meer het trekpaardenmuseum bezoeken, terwijl je in de gewelfde kelder kennis kunt nemen van de geschiedenis van Diepensteyn en haar adellijke bewoners.

--Brasserie Puurs Lof
Gezellige brasserie met tuinterras waar het aangenaam zitten is bij een lekker drankje of een pannenkoek.

--Puurs
Puurs is een gemeente in het zuidwesten van de provincie Antwerpen, gelegen aan de N16-expresweg tussen Mechelen/Willebroek en Sint-Niklaas en aan de Vliet, een bescheiden zijrivier van de Rupel. De gemeente staat bekend als centrum van de groenteteelt. Aan de bekende Puurse asperge wordt elk jaar in mei en juni een festival gewijd. De gemeente heeft ook heel wat mooie landschappen en parken. Er zijn twee arboreta en aan het domein Hof van Coolhem grenst het natuurgebied Het Moer. Puurs wordt vanaf de 9de eeuw vermeld als eigendom van de Duitse abdij Cornelimunster bij Aken. In de 13de eeuw kwam het gebied in handen van de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem. De inwoners van Puurs kregen in 1292 van de abdij een keur. De monniken bouwden in Kalfort, een gehucht van Puurs, een refuge (het huidige Hof van Coolhem) waar ze zich in geval van nood konden terugtrekken. Op de ruïnes van deze refuge is een milieu-educatief centrum gebouwd. Het mooiste monument in de Puurse dorpskern is de Sint-Pieterskerk. Aan de Vliet staat nog het 18de-eeuwse kasteel van de baronnen Snoy et d'Oppuers. Wandelaars vinden zeker hun gading in de kleine natuurgebieden die over de gemeente verspreid liggen.

--De Vierklaver
Gezellig cafeetje in het centrum.

--Parkdomein Hof van Coolhem
Parkdomein Hof van Coolhem is een domein tussen Ruisbroek en Kalfort. In het park is een milieu-educatief centrum gevestigd waar scholen, verenigingen en bedrijven heel wat kunnen opsteken. Je vindt er voorts een oude en een nieuwe boomgaard, een waterzuiveringsproject, een historische tuin en een bijen- en vlindertuin. Er is ook een drie kilometer lang leerpad. Hier wordt jaarlijks het aspergefestival Puurs georganiseerd, feest dat uiteraard in het teken staan van de asperge. Geniet van een hapje en een drankje in de aangename brasserie in het voormalige poortgebouw van de priorij aan de historische binnenplaats. De meerderheid van de bekendste inlandse boom-, struiken- en plantensoorten is aanwezig.

--Willebroek
Wat je in Willebroek absoluut gezien moet hebben, is het fort van Breendonk. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's gebruikt als concentratiekamp, hoewel het kamp nooit officieel door de Duitsers bestempeld werd als 'Konzentrationslager'. Het werd gebruikt als werkkamp en als doorgangskamp. Het is het enige dergelijke kamp in West-Europa dat volledig intact is gebleven. Het fort is vandaag een nationaal gedenkteken; het schetst op een beklijvende manier het harde leven op deze historische plaats. In Willlebroek zijn nog de sporen zichtbaar van de 19de-eeuwse industriële activiteit langs de belangrijke waterwegen die de gemeente doorkruisen. Zo is er de brug van Willebroek, ook wel Brug der Zuchten genaamd, en officieel Vredesbrug. Je vindt ze in het centrum van Willebroek over het zeekanaal Brussel-Schelde.

--Brouwerij Duvel Moortgat - Duvel Visitors Center

Duvel: goddelijk vocht, duivels genot en zonder twijfel ook een van 's lands bekendste bieren. Brouwerij Duvel-Moortgat brouwt behalve het bekende Duvelbier ook Maredsous, Bel Pils en Vedett. Groepen kunnen een rondleiding in de brouwerij aanvragen, waarbij de verschillende fasen van het brouwproces belicht worden. Voor de dorstigen onder ons is er achteraf ook mogelijkheid tot proeverij en bezoek aan de Duvelshop. Een bezoek neemt maximaal 2,5 uur in beslag, en er zijn gidsen in het Nederlands, Engels en Frans.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten