17.3.15

Kieldrecht




Kieldrecht

Start : Kieldrecht
Afstand 33 km
Bewegwijzering : Knooppunten Waasland en Zeeland
GPS : marktplein Kieldrecht, 9130 Beveren

DE ROUTE :

12-14-13-64-63-61-60-10-11-68-67-12

op de route :

--Kieldrecht
Kieldrecht is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Beveren. Kieldrecht ligt in het noorden van de gemeente tegen de grens met Nederland. Het dorpscentrum vormt één aansluitend geheel met de dorpskern van het Nederlandse Nieuw-Namen (bij de gemeente Hulst).

--Sfeer- en eetcafé Brisée
The place to be in de streek. Vrij klein en modern, maar fijn, rustig en sfeervol. Goeie kwaliteit en vriendelijke bediening. Het 'huisbier' Brisée blond moet je proeven.

--Doel
als je even van de route afgaat kan je een bezoekje brengen aan Doel

Het was tot 1977 een zelfstandige gemeente met een oppervlakte van 25,61 km² en telde in 1972 ca. 1300 inwoners. Op 31 december 2007 telde Doel nog 359 inwoners, op 31 december 2010 nog slechts 188 inwoners en in 2013 nog amper 28.[1] De deelgemeente Doel omvat naast de dorpskern de gehuchten Ouden Doel, Rapenburg en Saftinge. Verder hoort ook de Prosperhaven (dit is de haven van Prosperpolder) en De Schoof nog bij Doel. Net ten noorden van het dorp staat de kerncentrale Doel, die stroom levert aan afnemers in België, Nederland en Duitsland.

Bezienswaardigheden
Kerncentrale en 17de-eeuwse molen op de Scheldedijk
Parochiekerk O.L.V.-ten-Hemelopneming (1851-1854)
De dorpskern heeft een karakteristiek stratenpatroon in de vorm van een dambord, wat bijna nergens elders in België voorkomt. Het dambordpatroon gaat terug op de planmatige inpoldering en herinrichting van het dorp in de 17de eeuw na de oorlogsinundaties en is sindsdien ongewijzigd.
In de dorpskom staan verschillende burgerhuizen en boerderijen. Het oudste huis is het beschermde Hooghuis dat midden 17de eeuw werd voltooid in Vlaamse renaissancestijl, en dat in de geschiedschrijving voortdurend wordt verward met het ondertussen verdwenen Herenhuis.
De molen op de Scheldedijk dateert uit het midden van de 17de eeuw en behoort tot de oudste stenen windmolens in Vlaanderen. Sinds 1927 is de molen buiten gebruik.
De parochiekerk van Doel is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. De kerk in neoclassicistische stijl werd tussen 1851 en 1854 opgericht volgens een ontwerp van Lodewijk Roelandt, stadsarchitect van Gent. Het meubilair omvat oudere kunstwerken, zoals beelden van de Antwerpse beeldhouwer H. F. Verbruggen (17de eeuw) en E. A. Nijs (18de eeuw). De kerk is tussen 1996 en 1998 grondig gerestaureerd na schade door verzakkingen. De vaste grondlaag in Doel ligt ongeveer 11 meter diep, terwijl de houten palen waarop de kerk rust slechts 7 meter diep reiken. Tegenwoordig staat de kerk erg scheef.
Ten noorden van het dorp, in het gehucht Ouden Doel, bevinden zich aan de Schelde de laatste brakwaterschorren van België. In deze schorren bevinden zich het haventje van de Prosperpolder en het natuurreservaat Schor Ouden Doel (51 ha). De Prosperhaven is één van de referentiestations in het Belgische getijdenboekje.
In Doel is een jachthaven gevestigd met een aanlegplaats voor het voetveer naar Lillo, dat in het weekend vaart van maart tot september.
Doel trekt vooral in de zomermaanden veel dagjestoeristen aan. Een hoogtepunt vormt de jaarlijkse Scheldewijding die begin augustus plaatsvindt.

--Vlaamse Kreek
Je fietst nu door een land dat in de middeleeuwen regelmatig door de Westerschelde werd opgeslokt. Anderhalve eeuw duurde het voor het water rond 1784 definitief een halt werd toegeroepen. De Vlaamse Kreek ligt sindsdien dromerig in de zon te blinken. Het is een prachtige aanblik met de rietlanden en de knotwilgen langs de oever.

--Natuurgebied De Grote Geule
De Grote Geule in Kieldrecht, een deelgemeente van Beveren, is een waardevol natuurgebied. De kreek is een deel van het grote krekencomplex dat zich uitstrekt over het noorden van Oost-Vlaanderen tot het zuiden van Zeeland. Vooral de zeldzame veenpartijen maken het gebied heel bijzonder met zijn typische plantengroei zoals veenmos, veenpluizen en de zeldzame kamvaren. De Grote Geule en het bootshuisje worden het meest gefotografeerd in Kieldrecht. Dat kan alleen maar onder begeleiding van een gids, want het gebied is niet vrij toegankelijk. Alle informatie over begeleide wandelingen en gidsen vind je op www.beveren.be.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten