14.3.15

Assenede




Assenede

Start : Kerk van Assenede
Afstand : 39 km
Bewegwijzering : Knooppunten Meetjesland
GPS : Sint-Petrus en Sint-Martinuskerk
Markt 9960 Assenede

DE ROUTE :

We rijden van de markt richting Diederikstraat ,Molenstraat --> oude spoorlijn

95-94-92-90-87-93-91-51-52-55-54-53-57-62-59-61-64-66-65-56-95

Op de route :

--Spoorlijn 55A
is ook een voormalige Belgische spoorlijn van Zelzate naar Eeklo. Deze 22,3 km lange spoorlijn is eind de jaren '60 volledig opgebroken. Op de bedding is een asfalt fietspad aangelegd. Dit gebeurde gefaseerd. In 2008 kwam het segment Zelzate (Denderdreve) tot Bassevelde centrum (10 km) gereed. In 2012 volgde het deel in Eeklo van de Gentweg tot de Oostveldstraat (1,73 km) dat in het voorjaar van 2014 verlengd werd tot aan de Expresweg in Kaprijke (3,53 km). Nu ontbreekt enkel nog het deel Expresweg-Bassevelde dat door Kaprijke loopt.

--Assenede
Assenede, gelegen in het noorden van Oost-Vlaanderen aan de Nederlandse grens, biedt niet alleen een uitgelezen landschap voor lange wandelingen en fietstochten, maar heeft ook een sterke culturele traditie. Het dorp mengt op unieke wijze een volks karakter met een bruisend cultureel leven. Zo is er 'AHA', een terugkerend kunstevenement en 'Jazzenede', een festival met jazz, blues en rootsmuziek. Wandelen en fietsen doe je langs de uitgestrekte polders en kreken, het resultaat van overstromingen van de zee tot in de late middeleeuwen. Ook voor vogels is dit een paradijs. In dit dorp en zijn drie deelgemeenten, Boekhoute, Bassevelde en Oosteeklo, is er heel wat te bezichtigen. Aanraders zijn het bezoekerscentrum in het vroegere vissersdorp Boekhoute, het mooie dorpsplein met dorpspomp, waterput en kiosk in Bassevelde en de bossen in Oosteeklo. De gemeente organiseert thematische dagtrips, ook voor groepen.

--Kreken van Assenede
Grote Geul, Rode Geul, Hollands Gat en de Bodemloze Put zijn de belangrijkste kreken in Assenede. Deze waterplassen zijn eeuwenoud en het gevolg van grote overstromingsgolven. Ook Assenede had tot in de late middeleeuwen een open verbinding met de zee. Vooral de derde grote overstromingsgolf in 1808 zorgde voor het ontstaan van de huidige kreken in het Meetjesland. Nu zijn de kreken ideaal voor passieve recreatie, zoals wandelen, fietsen, vissen en bepaalde watersporten. Ze zijn uniek en ecologisch bijzonder waardevol. De rietkragen zijn ideale broed- en overwinteringsgebieden voor heel wat vogels.

--Polders van Assenede
Zalige polders om langs te fietsen en te wandelen. Hun weidsheid zorgt voor een schitterend landschap. Vaak zijn ze beplant met populieren die de dijken met hun wortelstelsel verstevigen. Verspreid over de polders liggen grote boerderijen. De geschiedenis van de Asseneedse polders gaat terug tot de 16de en 17de eeuw. De oudste is de Sint-Andriespolder (1504). Andere polders zijn de Nicasiuspolder (1519-1520), de Sint-Janspolder (1519-1520), De Roodepolder (1555), de Bakkerspolder (1598), de Pennemanspolder (1602), de Mariapolder (1610-1611) en de Albertpolder (1612).

--Café Passé
Cafeetje gelegen langs een dijk, waar de bediening vriendelijk is en het vooral op zomeravonden aangenaam toeven is. De courante dranken worden er geschonken.

--Eetcafé 't Spoor
Ooit was er in Boekhoute een haven; een oude vissersboot in het centrum is daarvan nog de stille getuige. Aan de rand van het dorp ontdek je het Eetcafé 't Spoor. Een gezellig en sfeervol eetcafé waar gastheer Philip lekkere schotels bereidt en gastvrouw Chantal je een warm onthaal biedt. Het interieur is warm en een tikkeltje verrassend ingekleed. Je waant je hier zowaar te midden van een heksensabbat. Talrijke heksenpoppen zweven immers boven je hoofd en wie het juiste aantal raadt krijgt zowaar een traktatie van het huis! Om de drie maanden wijzigt het interieur maar heksen blijven een constante. Chantal en Philip hebben nog meer verrassingen in petto in de periode voor Halloween, dan krijgt het interieur een Halloweenkleedje. Behalve talrijke bieren waaronder het bijzondere heksenbier De Zotte Heks, een amberkleurig bier van 't vat, sieren ook cocktails en sterkere dranken de kaart. Op die kaart staan ook ribbetjes en de specialiteit van het huis... een heksenstoofpotje of wat had je gedacht?! En bij goed weer is er voor en achter een groot terras.

--Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk
Als je dit kerkje binnenloopt, let dan vooral op de classicistische preekstoel van ca. 1830 en de gotische communiebanken van 1874. De Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk is van oorsprong zeer oud; ze dateert van rond 1300. Onder meer de vieringtoren dateert uit die tijd. Het uitzicht nu van de kerk wordt vooral bepaald door grondige verbouwingen in de 18de en de 19de eeuw. De kerk, het kerkhof en de omheining werden vrij laat, namelijk in 1981, als monument beschermd.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten